Nieuwbouw Merleyn gepland voor 2015

"Mondelinge overeenkomst op hoofdlijnen, een uiterst gunstige kans voor het podium"

Jasper Konijnenbelt ,

Poppodium Merleyn krijgt net als grote zus Doornroosje een nieuw onderkomen. Een overeenkomst op hoofdlijnen tussen de directie en de bouwer voorziet dat het poppodium in 2015 behuizing vindt in een gloednieuw pand aan de Bloemerstraat, op de locatie van de nu gesloten discotheek Inferno. Doornroosje-directeur Toine Tax geeft commentaar.

Poppodium Merleyn krijgt zoals het er nu uitziet een nieuw onderkomen in 2015. Merleyn kampt op de huidige locatie al geruime tijd met problemen van geluidbeperkingen omwille van de buren. "Je kunt pas rond 22:00 uur beginnen met een concert en om 24:00 uur met een dance-party, vanwege de geluidsoverlast voor onze directe buren (een restaurant en woningen). Soundchecken is altijd krap. Bij alle activiteiten moeten we laat beginnen en relatief vroeg eindigen, daardoor loop je ook horeca-inkomsten mis. We zijn dus samen met de gemeente op zoek gegaan naar een structurele oplossing, in de vorm van een nieuw onderkomen."

Dat nieuwe onderkomen kreeg de directie min of meer in de schoot geworpen. Tax: "Ik ben op bezoek geweest bij het pand van Inferno (inmiddels gesloten discotheek, red.) aan de Bloemerstraat. Die locatie voldeed niet, want het plafond was te laag. Toen werd ik diezelfde middag gebeld door de eigenaar van dat pand, die daar nieuwbouw wilde plegen en ons aanbood mee te denken over een nieuwe behuizing voor Merleyn. Dat hebben we goed doorgerekend en we zijn er nu op hoofdlijnen uit. De voorlopige tekeningen zijn al klaar, hopelijk kunnen we in 2015 verhuizen. Het zou alleen mis kunnen gaan als de afspraken zoals ze nu gemaakt zijn niet kloppen of het financieringsplan voor het totale bouwplan wegvalt, bijvoorbeeld door het nieuwe landelijk huurbeleid, dat zijn invloed heeft op de dekking van bouwkosten. Maar ik acht die kans klein."

Het huidige gebouw gaat in zijn geheel plat en er komt nieuwbouw, met in de kelder ruimte voor Merleyn, op de begane grond een supermarkt en daarboven appartementen. "De projectontwikkelaar bood nog aan een flink grotere zaal te bouwen. Dat hebben we afgewezen, die capaciteit zit immers al in de nieuwbouw van Doornroosje. De capaciteit blijft tweehonderd man. Wel komen er twee oefenruimtes."

Extra risico’s zijn er niet voor de organisatie. "Toch informeer ik de gemeente wel, en volgen zij dit proces met interesse: het is natuurlijk wel een voorbeeld van cultureel ondernemerschap. Maar op de keper beschouwd is er niets speciaals aan de hand: Merleyn is van plan te verhuizen. Daarbij zegt zij de huur bij het ene pand op, en gaat zij een huurcontract op een andere locatie met een andere eigenaar aan."

"Het is voor Merleyn een uiterst gunstige constructie: een volledig nieuw en op maat gesneden pand, veel meer mogelijkheden qua programmering en tijdschema’s en dus hogere horeca-omzetten. Dat is allemaal doorberekend op basis van onze groeicurves (Merleyn kende een recordaantal bezoekers in 2012, red.). Daarnaast huren we het pand, er zijn dus geen bouwrisico’s. Als dat allemaal lukt heb je met de nieuwbouw van Merleyn en Doornroosje de gedroomde culturele as, van het station, via de Bloemerstraat naar Lux en de Lindenberg."