Handgemaakt elektronische muziekworkshop Handgemaakt elektronische muziekworkshop

23 en 24 februari in Arnhem

, redactie

Handgemaakt elektronische muziekworkshop

23 en 24 februari in Arnhem

redactie ,

De genres trance, dance, electro, techno en house zijn populairder dan ooit. Elektronische muziek is in! Veel muzikanten proberen te ontsnappen van hun computer en zijn massaal op zoek naar nieuwe hardware. Dit maakt de synthesizer momenteel erg gewild. Een apparaatje waarmee je kunstmatig, dus continue nieuwe, klanken en geluiden maakt.

Standuino is een organisatie uit Tsjechië die met do-it-yourself workshops je introduceert in de wereld van open-source hardware. De workshop is voor starters én gevorderden. Je leert de basics van werken met electronica en tot slot krijg je geen snoepzakje, maar je zelf gebouwde synthesizer mee naar huis! Ze touren door heel Europa en Azië en komen op 23 en 24 februari naar Arnhem. Per mail heeft Václav Peloušek, de organisator, wat vragen voor ons beantwoord.

Waarom komen jullie naar Arnhem?
“We hebben goed contact met Claudia Schouten van Locatie Spatie, die we weer leerde kennen via de Nederlandse artiess Mathijs Lieshout. Zij was op onze workshop bij Alt 30 festival. Locatie Spatie begint net met een artist in residence program genaamd Motel Spatie. We kennen al heel wat interesante mensen van Arnhem. De meeste van Locatie Spatie en Geranium Sessies: zij hebben een mooie video gemaakt met de band Hugo en Zoe".

Wat voor een synthesizer gaat de deelnemer bouwen?

“Ze kunnen kiezen tussen drie verschillende instrumenten die we hebben ontwikkeld. FraAngelico, FrauAngelico en MicroGranny. FraAngelico is een echte digitale synthesizer en zeer interessant vanwege de veelzijdigheid. Dan hebben we de FrauAngelico, welke hetzelfde is, maar dan met de wijziging dat het een drummachine is en dus cool voor beats. De laatste is de zojuist gepubliceerde MicroGranny, wat een unieke 'korrelige' sampler is die kan afspelen uit de geheugencard en zo effecten maakt op verschillende manieren. Ik hoop dat de mensen van de workshop een band zullen vormen, want deze instrumenten zijn tezamen al zeer muzikaal.

Waarom zijn synthesizers momenteel zo populair?

"Ik denk dat hardware synthesizers meer beschikbaar zijn geworden voor 'gewone'
mensen in de afgelopen vijf jaar, dankzij een aantal instrumenten van Korg maar ook andere producenten. We ontwikkelen relatief goedkope instrumenten, dat kan verrassend goede muziek produceren en zijn DIY. Ik hoop dat we, samen met andere producers, op een bepaalde manier een nieuwe categorie creëren.

Veel mensen proberen te ontsnappen aan de computer bij het maken van muziek. Ze zijn meer en meer op zoek naar hardware. Er is ook nieuwe categorie van synths voor iPad en iPhone, dus ik denk dat de elektronische muziek echt trendy is en toegankelijk voor iedereen.

Geinteresseerd?

Je bent niet de enige! De cursus zat al volledig vol, o.a. met grote Arnhemse namen zoals William Köster, Hömpfdingå en Geranium Sessie. Daarom hebben ze besloten een extra cursusdag in te passen! De workshops worden op 23 februari en 24 februari gehouden van 10.00u tot 22.00u in Locatie Spatie.

Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar standuino@gmail.com. Damage: 60 euro (“We are now offering discounts for the workshop if the people borrow us
some stuff we will need during our stay or offer something nice
”).

“De hele Arduino DIY cultuur spreekt al een tijd tot de verbeelding. De avantgarde IDM-kant van elektronische muziek is zeer interessant. Daar lijken deze apparaatjes uitermate geschikt voor”, aldus William Köster.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland