Bekijk ‘t maar! Visitors – We Are Robots

Lokale acts met hun clip en het verhaal

Erik Nijsten ,

Video Killed The Radio Star klonk het ooit. Dankzij muziekzenders als MTV, TMF en vooral YouTube, zijn videoclips bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering: Bertin van Vliet van Visitors

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
"De clip is op zondagmiddag 26 augustus opgenomen in het centrum van Nijmegen."

Hoe ben je op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
"Voor het nummer We Are Robots wilde ik graag veel van die klassieke jaren vijftig mechanische ijzeren robots in beeld. Dus kwam ik op het idee om een robotworkshop en een robowalk te organiseren. Op Facebook heb ik een event aangemaakt en heel veel reacties en aanmeldingen gekregen. Iedereen kon meedoen, jong en oud! Tijdens de workshop maakten we robotpakken van karton en aluminiumfolie en daarna zijn we met z’n allen door de stad gaan lopen. De beelden waren voor de clip, dat was natuurlijk vooraf bij iedereen bekend."

Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
"Het regende die dag, dus ik was bang dat niemand zou komen opdagen voor de workshop. Maar dat viel gelukkig mee. Ik kon de expositieruimte van galerie Etalage Derde Wal gebruiken. Deze was snel gevuld met tientallen knutselende mensen. Iedereen was heel fanatiek. Het was ook leuk dat er kinderen meededen. Na de robowalk, thuisgekomen, merkte ik dat bijna alle beelden overbelicht waren! Toen heb ik nog extra opnames moeten maken een dag later met één robot."

 
Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe heb je dit gefinancierd?
"Ik heb zelf een dslr-camera. Een goede lens en professioneel statief kon ik lenen van vrienden. Het karton heb ik verzameld bij supermarkten en bij het oudpapier. Ik heb zelf wat materiaalkosten gehad (aluminiumfolie, plakband, verf, lijm). Dus ik denk dat het een paar tientjes heeft gekost.
Ik heb de film mogen monteren op een vette montagecomputer bij DZIGA. Met mijn eigen laptop had ik 'm nooit in hd kunnen editen."

Wie is de maker van de videoclip?
"Ik heb zelf veel ervaring met video-editen. Maar de robots maken de clip natuurlijk."

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
"Karton dus."

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
"Betrek je vrienden en kennissen bij je project, laat ze er deel van uitmaken."

Wat is je favoriete videoclip/regisseur en waarom?
"Een klassieker is natuurlijk Praise You van Fat Boy Slim (regie: Spike Jonze)."