Nieuwe namen Festival de-Affaire bekend

Plants & Animals, Bombay Show Pig en The Liquid Machine naar Nijmegen

Festival de-Affaire maakt vandaag elf nieuwe namen van acts die in de derde week van juli naar het Valkhofpark komen, bekend. Het gaat om de volgende bands en artiesten: Awesome Tapes from Africa, Baroness, Bombay Show Pig, Elektro Guzzi, Gnucci Banana, Kutz, The Liquid Machine, No Ceremony///, Orgel Vreten, Plants & Animals en Willy Moon

Eerder meldden we al dat Bombino, Breton, Ewert and the Two Dragons, François & The Atlas Mountains, Getatchew Mekuria & The Ex, Hanni El Khatib, Hjalmar, Honningbarna, Jagwar Ma, The Jezabels, Kurt Vile and the Violators, Mozes and the Firstborn, Orchestra of Spheres, Palio Superspeed Donkey, Rats on Rafts, Red Fang, St. Lucia, Twin Shadow, Ufomammut en Zola Jesus naar het Valkhofpark komen.

Bombay Show Pig
Mathias Janmaat (gitaar/zang) en Linda van Leeuwen (drums/zang) brachten kortgeleden met Bombay Show Pig hun debuutalbum Vulture/Provider uit op Kytopia Records. De twee raakten geïnspireerd door bands als Yeah Yeah Yeahs, The Kills en Beck en bewijzen niet alleen op plaat, maar ook met hun live shows tot de spannendste bands van Nederland te behoren.

Awesome Tapes From Africa
Brian Shimkovitz is een muzikale ontdekkingsreiziger die tijdens zijn reizen door Afrika gefascineerd raakte door de cassettebandjes die langs de weg te koop waren. Brian geeft dj-sets die voor 100% bestaan uit obscure cassettes: traditionele nummers, highlife uit Ghana, muziek uit Mali en Guinea, Afrikaanse rap en ook elektronische en synthesizermuziek.

Baroness
Deze uit Georgia afkomstige band heeft een voorliefde voor muziek uit de jaren zeventig. Loodzware riffs worden afgewisseld met southern rock, glamrock-akkoorden, technisch ingewikkelde loopjes, thrash metal, getokkel, noise en mooie zanglijnen. Baroness behoort al jaren tot de meest inventieve metalbands op deze aarde.

Elektro Guzzi
Dit Weense trio maakt techno zonder dat er een computer aan te pas komt. Geen synths, geen drummachines, geen software; eerlijker dan dit kan techno niet klinken. Drums, bas en gitaar vormen samen een groovende machine. Hun nieuwe album Parquet is geproduceerd door techno-veteraan Patrick Pulsinger.

The Liquid Machine
De naam, hun bio, hun inzet, aan alles is duidelijk wat The Liquid Machine wil zijn: een retestrakke rockmachine. Bij de finale van de Roos van Nijmegen gingen de knikkende hoofdjes van het publiek al snel over in headbangen. Ze wisten zowel de jury- als publieksprijs binnen te halen, en verzekerden zich daarmee ook van een plek op de-Affaire.

Gnucci Banana 
Zweedse rapper Ana Rab is een van de meest avontuurlijke muzikanten in Zweden. Ze rapt net zo makkelijk over dubstep en tropical bass als over folklore, dancehall, reggae, Balkan en house. Samen met haar vrienden Spoek Mathambo en Schlachthofbronx maken ze van electro-tropicalia een levendige bende.

Kutz 
Ook dit jaar is Give It Dub aanwezig op de-Affaire, en de Nijmeegse dubstepcrew presenteert hier Kutz (Wheel Deal, Soul Jazz, Digital Soundboy). Muzikaal hopt Kutz van diepe, rollende dubstep naar harde bangers. Met releases op Digital Soundboy en Wheel Deal Biscuit Factory, en de support van grote namen als Skream, Benga en N-Type heeft hij zichzelf in de top van de dubstep scene genesteld.

No Ceremony/// 
Dit mysterieuze gezelschap uit Manchester komt voor het eerst naar Nederland. Vorig jaar vielen ze al op door hun prachtige single Hurt Love, en onlangs verscheen het al even mooie Heartbreaker. Het drietal speelt alles, van fuzzy wave tot synthpop, doordrenkt van melodische en industriële klanken.

Orgel Vreten
Neem eens een hapje Hammond! Robin Piso (DeWolff) en Tijs Schrijnemakers (Wende, Stereo) nemen ieder plaats achter hun Hammondorgel, en maken er een grommend en kreunend instrument van. Verwacht flinke ‘Hammond battles', maar vooral een groovend, swingend en dansbaar feest. 

Plants & Animals 
Deze drie heren uit Montreal, Canada, hebben een voorliefde voor het grootse muzikale gebaar. Hun ambitieuze indierock is doorspekt van folk, roots, southern rock en post-rock. Het derde album komt nog voor de zomer uit. 

Willy Moon 
Deze jonge en strakgeklede Nieuw-Zeelander is een van de opvallende nieuwkomers dit jaar. Willy Moon is een vernieuwer die rockabilly, rock-‘n-roll, blues en hiphop op een eigenwijze manier combineert. Nadat zijn single I Wanna Be Your Man een hit werd op internet, werd hij al veelvuldig geboekt op Europese festivals. Zijn album komt pas later dit jaar uit, maar een doorbraak ligt al op de loer.