Uitverkocht FortaRock vol grote namen klaar voor de uitdaging

“Bij het boeken van Slayer maakte ik een vreugdedansje”

Jasper Konijnenbelt ,

FortaRock the Festival 2012 in Park Brakkenstein is twee weken voor aanvang uitverkocht, met dank aan een drietal geslaagde voorgaande edities en een programma vol opvallend grote name voor komende editie. Het festival kende een gestage groei in bezoekers en acts afgelopen jaren. Dit jaar prijken er met Slayer, Machine Head en Lamb of God een aantal internationale zevenklappers op het affiche. 3voor12 gelderland ging in gesprek met organisator Freek Koster.

Ieder jaar worden de namen op jullie affiche groter. Dit jaar staan er echter een paar uitzonderlijk grote jongens op.
Freek: "We hebben vanaf het begin de wens gehad om van FortaRock een festival te maken met een bezoekersaantal van acht- tot tienduizend. Wellicht nog ietsje meer. Om die aantallen te halen ontkom je er niet aan grotere acts te boeken. Nu moet gezegd worden dat we niet direct verwacht hadden dit jaar al zulke namen te kunnen presenteren. Veel hangt af van het aanbod. De datum van het festival was niet erg gunstig. Onder andere door stevige concurrentie van andere, veelal buitenlandse festivals. We hebben daarom gekozen om het festival te verplaatsen naar begin juni. Zodoende zitten we vroeg in het seizoen en zijn er ook veel acts op tour en is er minder concurrentie. Daarbij ontwijken we ook nog eens de EK’s en WK’s voetbal die altijd midden juni begin juli plaatsvinden. Het helpt daarbij dat de grote festivals Rock am Ring en Rock im Park in hetzelfde weekend zitten. Een groot aantal artiesten dat op ons affiche staat zijn daar ook te vinden, maar dan op de vrijdag en zondag."

Wat is voor jou persoonlijk de grootste klapper dit jaar?
"De grootste klapper is uiteraard het binnenhalen van Slayer. De band staat op het verlanglijstje van ieder zichzelf respecterend metal-festival, zeker op dat van een relatief nieuw festival als FortaRock. We hielden er eerlijk gezegd geen rekening mee de band dit jaar al te kunnen contracteren, maar ze werden aangeboden. Na kort beraad is besloten deze dikke vis binnen te gaan hengelen. De onderhandelingen hebben enige tijd in beslag genomen, maar toen we de uiteindelijke bevestiging binnen kregen maakte ik wel een kleine vreugdedans door het kantoor! Dat dansje werd overigens ook stiekem herhaald bij de bevestigingen van Lamb of God en Machine Head."

Vorig jaar was vreemde eend in de bijt Ghost dé verrassing van het festival. Voorzie je voor deze editie een soortgelijke ontdekking?
"Dat is altijd moeilijk te voorspellen, maar wellicht maakt Sólstafir kans op die titel, hoewel ze openen op de mainstage en het dus niet zal meevallen voor ze. Een andere unieke band is Steel Panther. Van een geheel andere orde, een echt buitenbeentje op het affiche, maar niet minder leuk. Volledig over de top gebrachte sleaze- en hardrock, die bij veel mensen geheid een glimlach op het gezicht tovert."

Houden jullie je oog nog gericht op nationaal of regionaal metal-talent? Of zijn de podiumplekken voor bands uit die vijver voorbehouden voor jullie clubshows?
"Van de twaalf plekken op het affiche is er elk jaar minstens één gereserveerd voor een Nederlandse band. Dit jaar is de keuze gevallen op Asphyx. De band heeft een nieuwe plaat en mag dit jaar niet ontbreken. We proberen regionaal en nationaal talent altijd een podium te bieden, in eerste plaats middels de clubshows inderdaad en wie weet leidt dat weer tot een optreden op het 'grote' festival of onze avond op festival de-Affaire."

Komende editie van FortaRock is uitverkocht, vraagt dat extra logistieke input van jullie en zijn er op de huidige accommodatie überhaupt groeimogelijkheden?
"We zullen dit jaar proberen het maximale uit Park Brakkenstein te halen. Het mag niet overvol worden. De hekken zullen wel maximaal naar buiten worden geplaatst om zoveel mogelijk ruimte te creëren. Voor het publiek is het een fantastisch park. Daarom hebben we er vier jaar geleden ook voor gekozen. Logistiek zijn er echter betere parken te vinden. Het wordt een uitdaging, maar dat zijn we inmiddels wel gewend.
Natuurlijk brengt een affiche met zulke namen een gezonde dosis spanning met zich mee. Het is voor velen de eerste keer om met zulke namen te mogen werken. Aan de andere kant hebben we ook genoeg professionals achter ons staan die al vaker met dit bijltje hebben gehakt. Net als de afgelopen drie jaar zal het geluid een uitdaging worden. Meer nog dan op de andere edities proberen we dit jaar het maximale er uit te halen zonder over de grens te gaan. We hebben dit jaar ook extra geïnvesteerd in nieuwe systemen en akoestische aanpassingen. We hopen dat het gaat helpen om voor een perfecte live-ervaring te zorgen."

Tot slot een blik op de toekomst. Waar staat FortaRock volgende jaar?
"Dat is wellicht voor ons een weet en voor anderen een vraag! Dat willen we voorlopig nog even zo houden, maar we zijn al bezig. Vast staat in ieder geval dat FortaRock 2012 een vervolg krijgt in 2013!"