Sterke laatste voorronde Kaf en Koren maakt het de jury moeilijk

His Band, The Liquid Machine en The Embrassibles doen gooi naar finale

Redactie 3voor12 gelderland ,

Zoals elk jaar organiseert Cultuur op de Campus ook dit jaar weer een competitie voor bandjes met Radboudstudenten. Op de derde en laatste voorronde van Kaf en Koren stonden His Band, The Liquid Machine en The Embrassibles op het programma.

De eeuwige discussie over hoe zwaar smaak hoort mee te wegen bij bandjeswedstrijden wordt nog maar eens stevig aangezwengeld tijdens deze editie van Kaf en Koren. De laatste voorronde is ook zeker geen uitzondering daarop: de drie deelnemende groepen van vanavond opereren ieder in hun eigen hoekje.
Opener van de avond zijn de jonge honden van His Band. Wat ze nog een beetje missen aan speelervaring en strakheid compenseren ze prima met hun jeugdige enthousiasme. Hun rauwe, punkachtige sound mag wel rammelen, het rammelt wel op een aan het genre getrouwe manier. Dat er af en toe wel iets te opzichtig riffs worden geleend van The Damned en The Ramones zijn kinks die er later nog wel uitgewerkt kunnen worden.
Ook nog niet eens zo gek lang bezig zijn de heren van The Liquid Machine. Hun kersverse winst in de Roos van Nijmegen een week eerder zorgt echter wel meteen voor de nodige aanvullende verwachtingen. Hun jaren zeventig blues / hardrock lijkt echter geenszins te lijden onder mogelijk hogere druk. Haast routineus werken de heren hun set in strakke stijl af. De scherpe randjes en wat gekkere ingevingen van eerdere optredens worden wel een beetje gemist, maar de basis is in elk geval op gedegen wijze gelegd.
Het hele appelen-perenverhaal wordt er niet makkelijker op als The Embrassibles het podium bestijgen. De negen man tellende hiphopblazerssectie (!) zorgt mogelijk voor de meest originele sound in acht jaar Kaf en Koren. De meegesjokte rapper (mét Limburgse tongval!) blinkt nog niet direct uit qua teksten en is niet altijd even goed te verstaan onder het geweld van onder andere een sousafoon, maar zelfs zonder het gimmickaspect kan er moeilijk om het verrassend originele totaalgeluid heen gegaan worden. Een open sollicitatie voor Bevrijdingspop volgend jaar?