Nachtkerk: ‘Let the games begin’

#8 bit, het feest waar je ongegeneerd mag gamen

Phebe Kloos ,

Willemeen was zaterdag 26 mei het decor voor de achtste editie van Nachtkerk: #8 bit. Stichting Nachtkerk biedt kunstenaars en creatievelingen uit welke sector dan ook een podium. En creatief zijn ze: de complete Willemeen was van buiten en binnen ondergedompeld in pixelachtige visuals, pac-men, een discobal zo groot dat hij niet door de deur paste, een vintage loungetuin met barbecue, een gamehal met Tetris en als kers op de taart een levende Super Mario-host.

Met het podium zit het ook wel snor: Nachtkerk heeft een scala aan nationale en internationale dj’s aangeboord rondom het thema #8 bit. Misschien denk je, net zoals ik; waar staat #8 bit-muziek voor? In het kort: #8 bit is elektronische muziek met chips (samples), die zijn gehaald uit retro-computers en videospelletjes, en het klinkt als eletro, house, dubstep, grime. In totaal heeft Willemeen drie podia klaar gestoomd, dus er is naast buitenlandse artiesten gelukkig ook ruimte voor Arnhemse dj’s en muzikanten.

De game area in Willemeen.

In de kleine zaal staat Rave Train hiphop te mixen met mambo-muziek.

Jos deKunst, die zonder gêne Wicked Games van Chris Isaak in de mix gooit.

Teriyaki! was met een flinke portie dubstep en electro van de partij.

Als het rond twee uur lekker vol loopt, is de sfeer geweldig. Er wordt uitbundig gedanst op de ruige beats en met volle dansvloeren in alle drie de ruimtes spreekt iedereen van een geslaagde avond.