Geslaagde Club 3voor12 gelderland in Wageningen

LADA! en Avtovaz zetten prima optredens neer

Patrick Balkhoven ,

Café de Overkant in Wageningen maakte op donderdag 24 mei weer het podium vrij voor Club 3voor12 gelderland, met daarbij optredens van twee Gelderse bands. Deze keer gaven LADA!, de band rond songwriter Peter Lada, en Avtovaz, de nieuwe, veelbelovende postrock-band uit Nijmegen, blijk van hun kunnen. Beide bandnamen hebben een sterke link met de Russische auto-industrie, maar dit is dan ook praktisch de enige overeenkomst.

De Arnhemmers van LADA! mogen aftrappen, maar doen dit helaas voor een te klein publiek. De bezoekersaantallen aan het begin van de avond zijn duidelijk het gevolg van het zomerse terrasweer; de warme kroeg is dan immers niet de meest ideale plek om je biertje te drinken. Niet dat de band zich hierdoor uit het veld laat slaan, want LADA! opent sterk en overtuigend. De goed gespeelde pop/rocknummers zijn pakkend en blijven direct hangen. De band zet een afwisselende set neer en wisselt ingetogener werk af met sterke rocksongs. De (tweede) gitarist Michel Schreur kleurt de nummers mooi in en weet een prachtig gitaargeluid neer te zetten. Zanger en gitarist Pieter, beter bekend als de songwriter Peter Lada, vervult de rol van frontman met verve en houdt de aandacht van zijn publiek prima vast. De sympathieke uitstraling wint het van de ietwat onwennigheid tussen de nummers door. Zonde dat zo weinig mensen dit optreden meemaken, want LADA! is een prima band die de aandacht verdient!

Avtovaz heeft wat het publiek betreft meer geluk. Zij spelen op het moment dat de mensen terras voor café verruilen en het café loopt gedurende  het optreden goed vol. De band geniet duidelijk van de aandacht, en weet de bezoekers mee te nemen in hun wereld van spacerock, een genre dat zich beter laat omschrijven als melodieuze postrock. Denk aan sferische gitaren en toetsen, met enkele heerlijk daverende climaxen. Wie de Hightide/Lowtide-ep al eens online heeft beluisterd, weet ongeveer wat ‘ie kan verwachten. Maar vanavond worden veel bezoekers verrast door de muziek van dit kwintet. Hoewel postrock de neiging heeft te verzanden in ellenlange nummers zonder kop of staart, zijn de nummers van Avtovaz bondig en opvallend to-the-point. En dit pakt goed uit bij het publiek. Er wordt aandachtig geluisterd, met de hoofden mee geknikt, en mensen wagen zelfs een dansje! En dat terwijl de band echt niet uitblinkt in spannende performances of uitgekiende ideetjes. Ze moesten het vanavond zelfs doen zonder hun videobeelden, terwijl dit vaste element in hun shows juist zo beeld- en sfeerbepalend is. Aan het einde van de set wordt gesmeekt om een toegift, maar: "We hebben gewoon niet meer dan dit!" Dan maar het nummer Cosmonaut op  repeat: heerlijk. Avtovaz slaagt hoe dan ook met vlag en wimpel en heeft er een schare Wageningse fans bij. En ja, ook de allerlaatste usb-stick raakt vanavond verkocht. Tijd voor een echte plaat, lijkt me.