The Hubschrauber wint finale Kaf en Koren The Hubschrauber wint finale Kaf en Koren

Publiek en jury zijn het met elkaar eens

The Hubschrauber wint finale Kaf en Koren

Publiek en jury zijn het met elkaar eens

Verdeeld over drie voorrondes begonnen negen bands in april aan de bandwedstrijd Kaf en Koren, georganiseerd door Cultuur op de Campus van de Radboud Universiteit Nijmegen. Gekozen door een jury speelden de vier beste bands op 14 juni in Doornroosje. Vorig jaar ging Monomania er met de winst vandoor, en was de publieksprijs voor The Square Lemons. Dit jaar wist The Hubschrauber zowel het publiek als de jury het meest te overtuigen.

Een beetje vreemd is het wel: twee bandwedstrijden op één avond. In Merleyn vindt tegelijk een voorronde van de Grote Prijs van Nederland plaats. Een bandwedstrijd met een commercieel doel, die op minder sympathie kan rekenen dan Kaf en Koren. Doornroosje is gevuld met vrienden, ouders, kennissen van de bandleden, maar ook met veel studenten die nieuw talent een kans geven. Natuurlijk, er zijn prijzen te winnen, maar optreden in Doornroosje is voor deze artiesten vooral een mooie ervaring.

Toch een nadeel, zo'n avond moeten beginnen. Bij het eerste nummer van The Low Tide staan er hooguit veertig mensen in de zaal. De band maakt volgens de website van Cultuur op de Campus “progressieve pop op geheel eigen wijze”, post-rock volgens de presentatrice van de avond: geen genres waarin je gemakkelijk doorbreekt. Opvallend zijn de positiewisselingen op het podium, zo blijkt de bassist ook toetsen en xylofoon te kunnen bespelen. En heeft hij nou een Sigur Rós-shirt aan? Invloeden zijn hoorbaar, maar The Low Tide is geen klassieke post-rockband: veel zang, veel tempowisselingen. Soms ook te veel: laat die drums maar eens even wachten, en bouw die spanning nog wat langer op om het publiek in je greep te krijgen.

Bij The Embrassibles verschijnt een volledig blaasorkest op het podium. Als er dan plotseling iemand doorheen komt rappen is de vergelijking met Kyteman snel gemaakt. Merijn heeft een ietwat Brabantse tongval, wat de verstaanbaarheid van de teksten niet ten goede komt. Clichés worden ook niet gespaard: “dit nummer is persoonlijk voor me”, “we gaan een feestje bouwen” en “gooi die handen in de lucht!” komen allemaal voorbij. Voor het slotnummer komt Discipline (bekend van Rather Real) meedoen, een ongelukkige keuze: hij laat vooral zien hoe het wel moet. Deze band zal vanavond niet gaan winnen, maar solliciteert wel openlijk naar de vacature van feestband op de gratis festivals van 2013. O ja, vertel de volgende keer ook wat de dresscode is: nu heeft het gezelschap blazers veel weg van Spinvis en de Jakhalzen.

“Hoeb hoeb hoeb,” schreeuwt de zaal. Het is wel duidelijk wie de meeste fans heeft meegenomen. The Hubschrauber, je moet er maar op komen. Voor wiens Duits net zo slecht is als het mijne: een hubschrauber is een helikopter. Zanger Otto ziet er eigenlijk maar braaf uit, vergeleken met zijn stem. Alsof de zanger van Wolfmother co-assistent is geworden. Genoeg flauwekul: hier staat een band goed te rocken. Mooi om te zien hoe toetsenist David helemaal losgaat. Het publiek beweegt enthousiast mee, het aanstekelijke nummer Fresh Cut Fishes zou zomaar een hit kunnen worden. Punt van kritiek? Otto heeft sterke uithalen, maar zingt niet elke noot even zuiver.

Daar zijn ze weer, The Liquid Machine. Ze wonnen een maand geleden nog de Roos van Nijmegen en spelen deze zomer op de-Affaire. Een grote kanshebber dus voor de winst vanavond. De band oogt en speelt strak. Zanger Bas wordt (qua stem) vaak vergeleken met Chris Cornell, en samen met de overige drie heren heeft hun muziek veel weg van Soundgarden en Queens of the Stone Age. En toch lijkt het allemaal wat gemaakt. Zeker als Bas in het midden van een nummer “hoi” zegt, tegelijk met het stilvallen van de drums. De band is muzikaal wellicht verder, maar krijgt het publiek minder in beweging dan The Hubschrauber eerder op de avond. Die staan zelf nog het hardst te headbangen, nog nagenietend van hun eigen show.

Het is geen verrassing dat de publieksprijs naar The Hubschrauber gaat. De jury is het met het publiek eens: The Hubschrauber mag (samen met runner-up The Liquid Machine) gaan optreden op een 3voor12-clubavond in Merleyn. Winnaars, gefeliciteerd!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland