Nieuwe namen Habana bekend Nieuwe namen Habana bekend

Yuri Honing en André Manuel op strandfestival Habana

, Redactie 3voor12 gelderland

Nieuwe namen Habana bekend

Yuri Honing en André Manuel op strandfestival Habana

Redactie 3voor12 gelderland ,

Zet je hakken maar op de dijk, om lekker op blote voeten te swingen in het zand. Met The Excitements, Rilan & the Bombardiers, Leeways en de Saxotones Groove Mission wordt er weer heel wat warmbloedige soul, funk en reggae toegevoegd aan het programma van Habana. Ook jazz mag niet ontbreken, en dit jaar ontvangen we maar liefst de kersverse Boy Edgar prijswinnaar, saxofonist Yuri Honing. Internationaal staat Honing waarschijnlijk in nog hoger aanzien dan in Nederland. Op Habana speelt hij met Wired Paradise, de elektrische band waar hij al sinds 2005 mee samenwerkt. Ook André Manuel komt naar ons strandje. De Twentse rock-'n-roll-cabaretier vindt zichzelf steeds opnieuw uit, en komt deze keer richting Nijmegen met zijn prettig gestoorde dansorkest: Dancing Dollekamp.

Naast het strandpodium vol muziek staan er ook weer een aantal bijzondere optrekjes op de dijk. Uit de Waal is zowaar een duikboot opgedoken. Kapitein Kosto is blij weer wat zonlicht te zien, en heeft heel wat avonturen uit de diepzee te vertellen. Een nieuwe verschijning is de Transparante Kerk, het enige opblaasbare en 100% dogmavrije godshuis ter wereld. Juttheater is een bekend gezicht op Habana, en komt opnieuw met een nieuwe kindervoorstelling. Ook is er weer plaats voor de kleine maar goedgevulde theatertent van De Fantast, de huiskamer voor andere het familietrio De Tivolies, de gekke meiden van LOS, cabaretière Lonneke Dort en de marionetten van Circus Topsy. Zo biedt Habana lekker weer dat programma dat je kent, vol muziek, zwerftheater en kindervertier.

Dancing Dollekamp
André Manuel brengt met Dancing Dollekamp een show vol met humor, vunzigheid en vooral rock-'n-roll. De Twentse alleskunner, die eerder tourde met Fratsen, Krang en De Ketterse Fanfare, is terug van nooit weggeweest met zijn nieuwe plaat Dollekamp. Speciaal voor deze plaat is de band Dancing Dollekamp in het leven geroepen. Om het feest compleet te maken wordt Manuel hier bijgestaan door onder andere dj DNA (ex-Urban Dance Squad, Stuurbaard Bakkebaard). Swing, rock, beuk en spring mee op nummers als Roazen Bril, Ze Zingt Oe In Sloap of op de Duitse versie van Heroes van David Bowie. Verwacht totale gekte, improvisatie, kleinkunst en rockmuziek.

The Excitements
Weinig bands blijven trouw aan de basisfilosofie van rhythm-'n-blues en soul: dans vandaag en vergeet je zorgen van morgen. The Excitements houden vast aan dit idee. De flamboyante zangeres Koko-Jean Davis en haar sextet brengen ons een heerlijk potje kokende soul die rechtstreeks uit de jaren zestig en zeventig lijkt te komen. Van oorsprong is Koko-Jean Mozambikaanse, maar haar jeugd bracht ze door in de Verenigde Staten waar ze zoals vele soul-grootheden in de kerk haar talent ontwikkelde door het zingen van gospel. De link naar soul & RnB-diva's als Sharon Jones en Tina Turner is onvermijdelijk, want Koko en haar band gaan voor dezelfde energie, sfeer en kwaliteit!

Yuri Honing & Wired Paradise
De jazz van saxofonist Yuri Honing en zijn band Wired Paradise valt niet in één hokje te plaatsen. Het optreden van Wired Paradise wordt door Ian Patterson, recensent van de grootste jazzwebsite van de wereld, gezien als één van de beste shows van 2011. Is dat niet al reden genoeg om zelf een optreden van de band te komen ervaren? Onlangs heeft hij ook de VPRO / Boy Edgar Prijs 2012 gewonnen. Volgens de jury van deze prijs is Honing "op een creatieve, inventieve manier grensverleggend en grensoverschrijdend met zijn vak bezig". Bereid je voor op een energieke en zwoele avond, vol variatie en krachtige saxofoonpartijen.
 
Leeways
Het uit Arnhem afkomstige Leeways is pas sinds 2010 actief. Toch heeft de muzikale mix van reggae, funk en hiphop de heren al een plekje op menig festival opgeleverd. Vorig jaar lieten ze op de-Affaire al zien een perfecte band te zijn voor een zomers feestje, dus met plezier verwelkomen we ze nu op het Strandpodium op Habana.

Rilan & The Bombardiers
Wat goed is komt snel, en dat is zeker het geval bij Rilan en zijn Bombardiers. Ze waren al kort te zien in De Wereld Draait Door, werden door radiozender 3FM benoemd tot Serious Talent, en in dezelfde week kregen werden ze ook nog uitgeroepen tot Radio 6 Soul & Jazz Talent. Alsof dat nog niet genoeg is, is hun single Happy Jack iedere dag te horen als de tune van het door Jack van Gelder gepresenteerde tv-programma Studio Sportzomer. De bijna twee meter lange zanger Rilan is een opvallende verschijning met afro-kapsel. Zijn rauwe stem leent zich zeer goed voor de soulvolle pop-/rocksongs die hij met zijn tienkoppige band ten gehore brengt. Live spatten de energie en het spelplezier er van af!

Saxotones Groove Mission
Het motto van saxofonist en multi-instrumentalist Toon Meijer is al jaren onveranderd: "Blazen tot je er bij neervalt, overal en altijd". De dynamische en energieke 'Saxotone' Meijer beweegt zich soepel in de meest uiteenlopende muziekstijlen. Op jonge leeftijd raakte hij geïnspireerd door baanbrekers als Sonny Rollins, Pete Christlieb, Branford Marsalis, en King Curtis, en geschoold door samenwerking met artiesten als Chris Hinze en Jan Akkerman. Vanavond speelt Toon met zijn Groove Mission. De combinatie van zijn scheurende sax en een gierende Hammond zal je zeker in beweging krijgen.
 
De Onderzeeboot van Kapitain Kosto
Kaptitein Kosto is zijn hele leven al een avonturier. Met zijn duikboot onderzoekt hij de diepste oceanen van de aarde. En wie denkt dat het daaronder saai is, heeft het mis. Hij heeft de spannendste avonturen beleefd en bijzondere ontdekkingen gedaan. Zijn duikboot zit vol met interessante meetapparatuur en er klinken vreemde onderwatergeluiden. Ga mee onder zee als je durft!

Theatertent De Fantast
In de knusse blauw-witte theatertent De Fantast is voor elk wat wils op theatergebied. Van kindertheater en cabaret tot muziektheater voor het hele gezin. Hier vindt je het muzikale familietrio De Tivolies, het muziektheater van LOS, cabaretière Lonneke Dort en het marionettentheater Scratch.

Juttheater
Jut maakt kindervoorstellingen met veel vaart en afwisseling. Deze zomer speelt Clemens Thonen als de kop van jut op Habana. Clemens presenteert hier zijn nieuwe solovoorstelling, Boven de Wolken.

De Transparante Kerk
De Transparante Kerk gelooft alleen in de open blik. In elk tijdperk aanbidden we weer andere goden. De Transparante Kerk is er niet om te beleren, maar om te inspireren en het feest van ruimdenkendheid te vieren. 
 
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland