Torre Florim (De Staat) over zijn nieuwe project Ghostnotes Torre Florim (De Staat) over zijn nieuwe project Ghostnotes

"Dit is een bundel van alles waar ik mee bezig ben en wat ik ga doen"

, Tim Arets

Torre Florim (De Staat) over zijn nieuwe project Ghostnotes

"Dit is een bundel van alles waar ik mee bezig ben en wat ik ga doen"

Tim Arets ,

Iedereen kent Torre Florim als frontman van de Nijmeegse band De Staat, maar sinds eind maart is er een nieuw creatief project van de zanger: Ghostnotes. Zo nu en dan krijgen zijn trouwe volgers, de abonnees op de nieuwsbrief, als eersten kans kennis te maken met een nieuw nummer. De nummers zijn de volgende dag al gratis te downloaden op zijn website. Maar de nummers komen niet allemaal uit het creatieve brein van de heer Florim. Er staan veel samenwerkingen met artiesten op zijn website.

Genietend van een warm zonnetje op een terras vertelt Torre waar het allemaal mee begon: "Ik had veel dingen gemaakt die niet bij De Staat aansloten of nooit waren uitgebracht. Of samenwerkingen die ook niet voor De Staat geschikt waren, maar die ik zelf wel tof vond en ergens kwijt wilde. Op deze manier kan ik mezelf ook beter profileren. Mensen kennen me alleen van De Staat, maar ik doe veel meer dingen en heb veel meer dingen gedaan. Op deze website kan ik eigenlijk kwijt wat ik allemaal nog meer doe en wil doen."

Onderzoeken
Behalve dat het een plek is om zijn vele creatieve kanten te tonen, is Torre ook zeker niet vies van een onderzoekend element binnen zijn project. "Ik probeer hoge kwaliteit op de site te zetten, gratis en voor niets, en dan te kijken of mensen bereid zijn wat te doneren. Ik wist dat het in het begin wel vies tegen zou vallen, maar ik wil kijken hoe zo’n model werkt. Als mensen het echt tof vinden en het volgen, krijgen ze misschien wel de neiging om wat te gaan doneren. Al een paar mensen hebben het gedaan. Het is ook om te zien of het ook anders kan dan per se cd's verkopen. Mensen kopen ze nog wel, maar steeds minder. Wat ik op Ghostnotes zet, wist ik toch op geen andere manier kwijt te raken. Ik kijk ook naar de statistieken: hoeveel mensen komen er op zo’n site, wat gebeurt er als ik een interview doe op 3FM of als er een nummer wordt gedraaid? Het is interessant en de nummers zijn leuk om te delen met de mensen. Prince zette ook samenwerkingen voor zijn fans op een site en Jack White heeft The Vault. Het zijn allemaal manieren om inkomsten te generen, maar dat is niet waar ik het voor doe. Ghostnotes is een leuke klus voor naast De Staat."

Interviews met muzikanten

Niet alleen zullen er nummers verschijnen op de website. Torre vertelt: "Met Ghostnotes kan ik alle kanten op. Ik wil misschien ook achter de schermen laten zien hoe een nummer gemaakt is. Er zijn 20 verschillende versies van The Fantastic Journey Of The Underground Man. Het maakproces van zo’n nummer leek me ook wel cool voor de liefhebbers. Er zijn meerdere liedjes van de eerste plaat waar veel verschillende versies van zijn." Torre heeft het idee om podcasts te maken over hoe zo'n nummer tot stand is gekomen. "Ook daar moet ik echt een keer voor gaan zitten. Het wordt geen radio-uitzending of zoiets, maar echt puur een uitleg over dingen die ik maak."

Naast verhalen achter muziek is de Nijmegenaar veel meer van plan: "Ik wil ook interviews doen met muzikanten. Een comedian van wie ik fan ben, Marc Maron, doet interviews met andere comedians. Dat geeft een andere sfeer en een ander soort gesprek. In Nederland heb je zoiets niet, in ieder geval niet op muziekgebied. Sommige journalisten maken wel muziek, maar dat is toch wat anders. Ik ken dan degene met wie ik praat wat beter en ik heb op dezelfde podia gestaan. Of misschien ook niet, maar ik kan me voorstellen dat gesprekken anders gaan dan het gemiddelde gesprek net journalisten van 'goh, het gaat wel heel goed met je band' en ‘hoe is het zo gekomen?’ Maar ik moet het wel eerst zelf waarmaken, want ik heb het nog niet gedaan. Als je me dus ook vraagt welke richting ik met Ghostnotes op ga: geen idee. En dat is het mooie eraan. Met De Staat ben je bezig met een richting en Ghostnotes is gewoon verschillende dingen gebundeld."

Samenwerkingen
De meeste liedjes die je op Ghostnotes vindt en gaat vinden, zijn samenwerkingen. Torre legt uit: ‘Iets wat ik in mijn eentje maak, zal sneller voor De Staat zijn. Dit is voor mij een plek om juist toffe samenwerkingen een plek te geven en dus te zien hoe mensen daar op reageren. Er komen vaak bevriende muzikanten bij mij thuis langs en dan zeg ik: ‘kom, laten we iets maken.’ Dan blijft iemand slapen en dan gaan we aan een nummer werken. Soms is het heel tof en dan is het misschien geschikt voor De Staat en soms zet ik het op Ghostnotes als het niet bij De Staat past. Drie weken terug kwam Ian Clement van Wallace Vanborn langs om met mij een nummer te maken. Een tijd geleden had ik hem al gevraagd om een keer een nummer met hem te maken om dan tijdens de najaarstour van De Staat te doen, waarin zij een paar voorprogramma’s deden. Dat leek mij heel tof, want ze waren er dan toch, maar dat is er toen niet meer van gekomen. Ik was net bezig met een Ghostnote, toen hij opeens mailde: ‘laten we dit eens een keer gaan doen, dat nummer maken.’ We zaten tijdens het schrijven ook best in een goede flow dus het kan zomaar zijn dat we een ep gaan uitbrengen." 

Naast Ian Clement is Torre Florim ook met Janne Schra druk aan het schrijven en doet hij ook onder andere preproductie voor de nieuwe plaat van Janne Schra. Ep's van Torre met zowel Ian als Janne kunnen dus verwacht worden.

Torre vertelt verder: "Bertolf is ook een keer langsgekomen voor een nummer, maar dat hebben we nooit afgemaakt. Je hebt de drang om met muzikanten iets te gaan maken, maar als je niet een idee hebt waarvoor, is het toch anders dan als je het op Ghostnotes kunt plaatsen. Je hebt meteen een plek." Maar naast de nummers op de website, zullen mensen ook benieuwd zijn hoe dit live zal klinken. Gaat dat gebeuren? Torre: "Als wij met De Staat ergens optreden en iemand is in de buurt met wie ik een Ghostnote heb geschreven, dan kan het best zijn dat we die even voor de show doornemen en live presenteren. Dan heeft het publiek ook iets nieuws en ik denk dat dat heel tof is, omdat het niet iets is wat heel vaak terugkomt." Een project als dit is nu gratis, maar schroom nooit om wat te doneren bij www.ghostnotes.net. Of, zoals Torre vertelt: "Ik verdien nu genoeg met alles wat ik doe, waardoor ik nu kan onderzoeken hoe alles werkt. Nu is het leuk en een goede mogelijkheid tot onderzoek, maar als er brood op de plank moet komen, dan houdt dit natuurlijk op."
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland