El Jando en Knarsetand winnen remixcompetitie Zwarte Cross El Jando en Knarsetand winnen remixcompetitie Zwarte Cross

Nieuwe Electronische Waar-producers remixen Ik bun ‘n Zwarte Crosser

, Redactie 3voor12 gelderland

El Jando en Knarsetand winnen remixcompetitie Zwarte Cross

Nieuwe Electronische Waar-producers remixen Ik bun ‘n Zwarte Crosser

Redactie 3voor12 gelderland ,

De Zwarte Cross komt dit jaar voor het eerst met een danceprogramma. Een samenwerking met Nieuwe Electronische Waar ligt dan voor de hand; NEW is tenslotte het platform voor (beginnende) producers van Oost-Nederland. Deze samenwerking heeft geresulteerd in een remixcompetitie. Producers uit Oost-Nederland konden de originele sporen van het festivallied 'Ik Bun ‘n Zwarte Crosser' downloaden en naar eigen inzicht remixen. De winnaars van de wedstrijd mogen optreden op de vrijdag van het festival.

Na de sluiting van de inschrijftermijn boog de jury, die bestond uit de programmeur van het danceprogramma op de Zwarte Cross, Wilco Hijink, de producers van Boemklatsch, en Pim van der Burgh, projectleider van Nieuwe Electronische Waar, zich over het zeer gevarieerde materiaal. Door de grote verschillen tussen de tracks, die uiteenliepen van electro tot hardstyle, koos de jury ervoor om twee winnaars aan te wijzen: Knarsetand en El Jando.

We vroegen Martijn Holtslag (Knarsetand) hoe hij precies te werk ging: “Na een eerste luistersessie van de sporen van de Zwarte Cross-track was het wel even schrikken. Zware boerenrock 'n roll, met sporen opgenomen boven de nullijn en al voorgecompressed. Dat zorgde voor veel ruis. Ook het bluesakkoordenschema lag niet echt in mijn straatje. Totaal niet zelfs. Dat was dus een uitdaging.”

“Ik ben toen gaan kijken naar wat wél bruikbaar was. De drums waren tof en hadden toevallig het dubbele tempo van het normale dubsteptempo, dus daar was prima mee te werken. De vocal sample zorgde eigenlijk voor de ‘hook’. Door de tekst anders op het ritme te plaatsen kwam ik al snel op het idee om er een zware drop (in elektronische muziek een term voor het gedeelte waar de hel losbreekt) onder te zetten die de zin “ik ben een Zwarte Crosser” zou versterken.

Daarna ben ik gaan zoeken door wat oude bestanden van een periode waarin ik meer lompe stamptracks bouwde. Toen ik er eenmaal eentje had gevonden, ben ik gaan rommelen met de sample en kwam daar al snel iets uit. Daarna ben ik met een hoofdthema aan de slag gegaan en heb ik daar strijkerslijnen omheen gecomponeerd. Vervolgens heb ik meer structuur aangebracht met wat extra synthopbouw en een filter over de drumloop.”

De andere winnaar, Jan Willem Kolkman (El Jando), pakte het anders aan: “De track is ontstaan uit een opzet die ik gemaakt had toen ik hoorde over de wedstrijd. Ik had het origineel beluisterd en een bluesschema gehoord. Ik was dus benieuwd of ik iets aparts kon maken qua basgeluid, wat wel binnen een bluesschema zou passen maar niet te standaard was. Dat concept heb ik later gecombineerd met de remixsporen. Hier heb ik me daarna over gebogen met onze gitarist; zijn input en vele uren gepruts resulteerden in de track die op SoundCloud beland is.

We zijn natuurlijk ook benieuwd wat we op de Zwarte Cross van de heren mogen verwachten. Knarsetand: “Ik zal eigen materiaal draaien en daarbij zelf toetsen spelen en wat Mc-en. Helaas is er geen opbouwtijd, anders zou ik mijn normale orkest/ setup/entourage hebben meegenomen, zoals bij de finale van de Grote Prijs van Nederland. Normaal werk ik met een groep livemuzikanten; ik werk mijn stukken uit voor viool, cello, gitaar, saxofoon, trompet etc. Dat zal nu niet lukken. Dit zullen we dezelfde dag overigens wel doen op de-Affaire.
   
Ik wil mensen graag iets nieuws meegeven. Naast het ruigere ragwerk, dat onder andere in de geremixte track te horen is, heb ik wat subtielere tracks met wat meer diepere bassen en subtiele vioollijntjes. De hoofdmissie wordt: dubstep op de Zwarte Cross.”

Voor El Jando speelt een soortgelijk probleem. De band bestaat normaal uit 3 man, maar nu zal Jan Willem solo achter de draaitafel te vinden zijn. "Wel jammer, maar natuurlijk erg vet om überhaupt een plek op de Zwarte Cross te mogen vullen!”
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland