Hiphopgrootheid GZA geeft unieke masterclass in Lindenberg Aldenhof

NEW Arts haalt Wu-Tang Clan-kopstuk voor unieke workshop naar Nijmegen

Jasper Konijnenbelt ,

GZA alias The Genius, oprichter van het legendarische hiphop-combo Wu-Tang Clan en succesvol solo-artiest, komt voor een masterclass naar de Lindenberg Aldenhof (L.A.) in Nijmegen. In een kleinschalige setting (er zijn 140 kaarten beschikbaar) zal GZA spreken over zijn leven, carrière, zijn muziek en nog veel meer. GZA verwerkt diverse tracks in zijn lezing, zodat het een unieke mix wordt van diepgang en live-performance. De workshop is een initiatief van NEW Arts College, een bijzondere MBO-opleiding die in samenwerking met ROC Nijmegen is opgericht. Met de NEW Arts Experience organiseert de Lindenberg projecten en workshops voor jongeren in de wijken. Met hiphop-moloch GZA heeft NEW Arts iets bijzonders in huis gehaald. 3voor12 gelderland sprak met organisator Rob Arts.

Hoe is het gelukt om een gigant als GZA naar jullie locatie in de Aldenhof te krijgen?
"Ik werd getipt door Rosco van Zo Moelijk. GZA zou een concert geven in 013 en een masterclass verzorgen aan de Herman Brood-academie. Zo ontstond het idee om te onderzoeken of we die workshop ook naar onze locatie konden halen. Rosco kent de organisator van de Europese tours van de Wu-Tang Clan en is gaan bellen. Uiteindelijk kwam er een toezegging. Toen moesten we het financieel rond proberen te krijgen."

Hoe is dat in zijn werk gegaan?
"Ik ben in contact getreden met Jolanda van Iperen van NEW Arts Oost-Nederland, het overkoepelende orgaan voor deze regio (NEW Arts kent naast de locatie in Nijmegen vestigingen in Arnhem, Deventer, Zwolle en Apeldoorn). Uiteindelijk hebben we de masterclass als een educatief moment voor de popdocenten van de hele regio Oost-Nederland kunnen definiëren en zodoende hebben we het budget voor het evenement rond kunnen krijgen. Het is een unieke kans voor muziekdocenten om van een internationaal artiest en ondernemer te leren. Doordat de budgettering vanuit de koepelorganisatie komt hebben we de workshop laagdrempelig kunnen houden voor iedere geïnteresseerde bezoeker."

Hoewel het project in eerste instantie educatief is opgezet heeft het ook een sociale functie.
"Ik heb de lezing gedeeltelijk ingezien en het is een verhaal waarvan jongeren – geïnteresseerd in hiphop of niet – een boel kunnen opsteken. Het is een professional die zich met zijn groep self made heeft grootgemaakt. De hele zakelijke en artistieke worsteling daaraan vooraf komt natuurlijk aan bod. Het is leerzaam voor iedereen. Daarbij is het een prachtige kans om onze vestiging op de kaart te zetten."

Komt GZA puur vanuit zakelijk oogpunt naar de Aldenhof?
"Het betreft een zakelijke overeenkomst, maar door het strakke tourschema is het een extra activiteit voor GZA die ongetwijfeld met de nodige goodwill gepaard gaat."

Ook Class Dismissed – het Nijmeegse project voor jong hiphop-talent – zal aanwezig zijn.
"De samenwerking met Paul Hensels en zijn Class Dismissed wordt steeds intensiever, dus hij en zijn project waren de eersten die te horen kregen dat het allemaal doorging. Een mooie kans voor de aangesloten jongeren om een idool in een kleinschalige setting te ontmoeten."

De masterclass van GZA vindt op 15 februari 2012 plaats om 13:00 uur in Lindenberg Aldenhof te Nijmegen. Kaarten voor het evenement kosten € 5,-. Je kunt kaarten bestellen door je naam en telefoonnummer te mailen naar LA@newartsnijmegen.nl onder vermelding van "GZA masterclass".