Culemborgs hiphopduo Evenwicht legt 's werelds eerste coffeeshop tour af

Eerst speelt de groep vrijdagavond nog in Luxor Live tijdens Gesel XL

Redactie 3voor12 arnhem nijmegen ,

Voor de eerste keer in de wereldgeschiedenis gaat een Nederlandse hiphopformatie een aaneenschakeling van optredens doen in coffeeshops verspreid over diverse provincies. We spraken Andre Smith van Evenwicht over deze opvallende tour.

Voor de eerste keer in de wereldgeschiedenis gaat een Nederlandse hiphopformatie een aaneenschakeling van optredens doen in coffeeshops verspreid over diverse provincies. We spraken Andre Smith van Evenwicht over deze opvallende tour.

Na het uitbrengen van hun tweede ep is het enigzins stil geweest rondom Evenwicht. In 2012 komen ze weer helemaal terug. Eerst spelen ze vrijdag in de bovenzaal van Luxor Live tijdens Gesel XL en daarna doen ze een tour langs diverse coffeeshops in Nederland.

Wat zijn jullie beweegredenen geweest om deze uitzonderlijke tournee op te zetten?
Buiten de connectie tussen hiphop en het roken van een joint om, is er ook een maatschappelijke gedachte te ontdekken. We verspreiden de boodschap dat de steun voor legalisering ook vanuit de muzikale hoek komt. Wij verwachten dat de illegalisering van softdrugs een toename van criminaliteit als gevolg zal hebben. Ik heb liever dat men op een veilige plek aan de benodigde softdrugs komt dan dit in lugubere cafs, op straat of elders gekocht moet worden. Ook houd je op deze manier jongeren van de straat.

Naar welke steden brengt de tour jullie?

We treden op in Haarlem, Den Haag, Nijmegen, Zwolle, Rotterdam en Amsterdam. Het optreden duurt zo'n dertig tot veertig minuten. Alle instrumentals, geproduceerd door Le Professeur, worden per cd-speler afgespeeld. Tevens hebben we er een paar verrassende elementen toegevoegd, zoals een aantal gastoptredens.

Het valt op dat in het rijtje steden jullie woonplaats Culemborg ontbreekt. Is dat bewust?
We hebben de shops in Culemborg benaderd. Zij waren enthousiast over het idee, maar de shops zijn te klein om een dergelijk optreden te realiseren.

Vrijdagavond staan jullie tijdens Gesel XL in Luxor Live. Hebben jullie daar nog favoriete acts tussen staan?
Wij kennen een aantal groepen die er ook staan die avond, waaronder DizzowDynamisch, Victoire en Discipline & Rather Real. Via de Grote Prijs van Nederland hebben we DizzowDynamisch & Sheriff leren kennen. Hele toffe gasten! Het klikte goed, dus werken we op het moment aan een project met Dizzow & Sheriff.