Anneke van Giersbergen en Paper Fox in Doornroosje

Belgische stilte voor de Noord-Brabantse storm

Jimmy Israel ,

Doornroosje werd overdonderd toen Anneke van Giersbergen met haar band een bombastische show presenteerde. Paper Fox verzorgde de nodige ontspanning in de voorbereiding op deze enerverende avond.

Het trio Paper Fox, met Rein de Paepe als middelpunt, heet het publiek welkom in een gemoedelijke setting. De drie zuiderburen, afkomstig uit Gent, hebben hun speelveld opgeluisterd met een heuse schemerlamp en de nodige plantjes. De grote zaal van Doornroosje is veranderd in een warme huiskamer. Paper Fox leidt de avond in met indie en folktronica. Een uitgekiende melange van simpele maar effectieve ritmes, dromerige samples en gitaarpartijen wordt sfeervol afgewerkt met de klanken van een viool en klokkenspel. Het resultaat is een ontspannen schouwspel dat het publiek in hogere sferen probeert te brengen. Helaas weet het trio dit niet gedurende het gehele optreden te bereiken. Het blijft bij een ingetogen doch intrigerende traktatie.

Het is duidelijk waar het publiek zijn energie voor heeft gereserveerd. Met luid gejuich wordt Anneke van Giersbergen ontvangen zodra zij het podium betreedt. De zangeres haalde grote successen met The Gathering. De Brabantse nam afscheid van deze metalband in 2007 om meer tijd met haar familie door te brengen en meer persoonlijke muziek te maken met haar nieuwe band Agua de Annique. Sinds vorig jaar werkt zij onder haar eigen naam. Vanavond wordt zij bijgestaan door twee gitaristen, een bassist, een drummer en een toetseniste. Het zestal reist door Nederland met een clubtour om het nieuwe album Everything Is Changing te promoten. Anneke kondigt aan dat zij vanavond integraal alle nummers van deze plaat spelen. Het publiek is gewaarschuwd. Na de eerste paar nummers inventariseert zij hoeveel mannen en vrouwen er in de zaal aanwezig zijn. Na de eerste respons motiveert Anneke het publiek om mee te doen, met gerichte participatie door de toeschouwers als resultaat. Wat volgt is een opeenvolging van bruisende muziekstukken, waarbij niet geschroomd wordt het gaspedaal volledig in te trappen. Het is moeilijk om in deze reeks van climaxen het ware hoogtepunt te vinden. Misschien ligt dit wel in de enkele ballads die de cascade van energie doorbreken. Het is in ieder geval zeker dat deze formatie staat als een huis en strak de boodschap van Anneke verkondigt.