Gratis een nummer opnemen in de Galloway Studio

Sebastiaan van Bijlevelt licht uniek initiatief toe

Erik Nijsten ,

In het komende jaar stelt opnamestudio Galloway te Nijmegen iedere maand één opnamedag ter beschikking. Op dag worden de muzikant of muzikanten in de gelegenheid gesteld een nummer op een professionele manier op te nemen. Een prachtig idee natuurlijk. Tijd om initiatiefnemer Sebastiaan van Bijlevelt hierover een paar vragen te stellen.

Hoe ben je op dit idee gekomen?
“Ik ben al een aantal keren jurylid geweest bij bandwedstrijden, onder andere bij de Roos van Nijmegen. Ik merkte dat er in onze provincie zó veel bandjes zijn die steeds sneller op een redelijk niveau aan het musiceren zijn en goede nummers schrijven. We hebben in Gelderland natuurlijk al een aantal lokale vaandeldragers, zoals De Staat, Black Bottle Riot, Automatic Sam en Okieson. Het is nu niet de tijd om te verslappen; het is juist nu de tijd om de muziekscene levend te houden en nog verder te stimuleren. Met dit idee kan ik een bijdrage leveren.”

Wat is precies de bedoeling?
“Bands kunnen één dag in een professionele opnamestudio winnen. Op die opnamedag zelf ligt de focus ook echt op het opnemen van dat ene nummer. De basistrack, de overdubs, de zoektocht naar een bepaalde sound: alles wat er bij komt kijken zullen we op zo'n dag doorlopen. Op deze manier kunnen wij bijdragen aan de koers van de band in kwestie. Ook de gedrevenheid van de muzikanten kan dan groter worden. Ze krijgen dan iets in handen dat echt professioneel is opgenomen. Als alles goed gaat, komt men 's avonds met een goed opgenomen liedje thuis. Daar mogen ze dan ook mee doen wat ze willen. Op het einde van het jaar is de bedoeling om een mooie cd te maken waarop dan twaalf liedjes te horen zijn. Hoe dat precies vorm gaat krijgen weet ik nog niet, maar dat zien we tegen die tijd wel.”
 
Wie kan er mee doen?
“Iedereen die begeleiding nodig heeft om een nummer op te nemen of de financiële middelen niet heeft om één nummer op een goede manier op te nemen. Zo'n nummer kan bands helpen in hun koers. Daarnaast zien wij dat er veel thuis wordt opgenomen. In elke band zit dan ook een potentiële soundengineer. Wie geïnteresseerd is in het goed opnemen van mooie muziek wordt extra begeleid zodat we ook dat niveau omhoog kunnen brengen.”
 
Hoe wordt er geselecteerd?
“Uiteraard is het afwachten wat er binnenkomt. Als er voldoende animo is, wordt er per maand een nummer geselecteerd. Heel simpel door te letten op kwaliteit. Ik ga niet letten op de geluidskwaliteit. Het gaat erom of de band goed musiceert, of de zang goed is, of het raakt, of er goede muziekstructuren in zitten. Hoogstwaarschijnlijk zal ik dit ook met meerdere mensen beoordelen.”
 
En als die maand Italiaanse disco als beste uit de bus komt?
“Dan staan we hier in die maand gewoon Italiaanse disco op te nemen!”
 
Voor degenen die Galloway Studio nog niet kennen: wanneer zijn jullie begonnen?
“In 2006 zijn we officieel begonnen met de studio. In het begin was het heel beperkt. Ik woonde toen in de Ooij en om de huur te kunnen betalen liet ik bandjes repeteren in een van de grote ruimtes. Bands vroegen mij vervolgens of ik niet eens een repetitie wilde opnemen. Zo ben ik eigenlijk een beetje ingerold, want steeds meer bandjes vroegen mij dingen op te nemen. Vervolgens ben ik in Nashville in de leer gegaan bij Mark Nevers. Daar heb ik echt heel veel geleerd. Later heb ik producer John Morand leren kennen. Hij komt graag naar Nederland en zocht een studio om hier te werken. Uiteindelijk is hij een keer bij mij in de studio beland en sindsdien werken wij samen met zijn studio in Virginia. Daarnaast is het natuurlijk gewoon veel zelf uitproberen en ontdekken. Sinds kort hebben we ook twee assistenten en een stagiaire. Hier leer je ook weer van.”
 
Welke bands en producers hebben er zoal in de studio gewerkt?
“Een aantal bekende producers zijn Jim White, Mark Nevers en John Morand. Qua muzikanten: Marten de Paepe, Nico Huijbregts, de Mike Roelofs Band en Automatic Sam. Wat betreft muziekstijlen loopt het uiteen van singer-songwriter tot rock tot 17e-eeuwse folkloristische kroegliederen, tot jazz.. Echt alle genres.”
 
Wie hoop je nog een keer in je studio te mogen ontvangen?
“Ik zou graag met een band als Wilco of Neil Young willen werken.” Na een korte stilte. “Ach, het maakt mij niet zo veel uit wie er nu precies binnenstapt. Het belangrijkste is dat mensen die binnenkomen open staan voor het creatieve proces. Ze moeten mee op zoek willen gaan om er het beste uit te halen. Dan is er sprake van een vruchtbare samenwerking.”
 
Ben je geïnteresseerd? Stuur dan je liedje via www.wetransfer.com op naar: info@gallowaystudio.nl onder vermelding van “opnamedag januari” en wie weet sta jij in januari 2013 al te spelen in een professionele studio!