Behind The Corner krijgt vervolg in 2013

Met naast het bekende ook erg veel nieuws

Taggi Eenstroom ,

Enkele maanden geleden was daar ineens Behind The Corner. Een initiatief van oer-Achterhoeker Meindert Bussink. Hij vond het hoog tijd dat bands uit deze mooie streek in het zonnetje werden gezet. Naast een website met informatie, filmpjes en interviews over bands werden in teken van Behind The Corner ook avonden in de Radstake te Heelweg georganiseerd. Inmiddels zijn er vier edities geweest en krijgt het initiatief een vervolg in 2013.

Het programma was tijdens alle vier de edities zeer afwisselend te noemen. Bussink was erg blij met het unieke optreden van Ostermann (Magic Fish) en Kemkens (Shaking Godspeed). “Ik keek hier onwijs naar uit, en het was te gek. Maar het hoogtepunt was toch wel de eerste editie,” aldus de initiatiefnemer. “Dat de optredens goed zouden zijn dat was duidelijk. Het spannende was juist hoe veel mensen er zouden komen.” De eerste editie telt uiteindelijk rond de honderd bezoekers, en dat is zeker geen slecht begin. Bussink: “We zaten tijdens de derde editie in hetzelfde weekend als Jannespop in Ulft. Een superinitiatief, waar ook veel Achterhoekse bands speelden. Voor hetzelfde geld stonden er bij ons dus maar twintig mensen binnen, maar dat viel mee dus ik was eigenlijk hartstikke blij.”

In 2013 krijgt Behind The Corner een vervolg. Maar liefst vier nieuwe edities staan al op het programma. Dat Meindert Bussink een creatieve geest heeft, mag een feit wezen. “We gaan in principe op dezelfde voet verder. Maar we gaan iets meer naar het idee toe van Vrienden van Amstel. Dat wil zeggen: een mix maken van de bekende namen binnen de Achterhoek. Denk bijvoorbeeld aan de gitarist van Normaal met de bassist van Vandenberg in combinatie met de zanger van Villa Zeno," vertelt Bussink. Dit idee zal worden uitgevoerd aan de hand van een huisband; Hooked. Dit groepje vaste muzikanten zal nummers spelen die mede worden bepaald door een gastmuzikant. Meindert Bussink: “Het is noodzakelijk om een goede huisband te hebben. Zij kunnen de nummers binnen een paar weken instuderen. Zo hoef je niet een complete band op te scharrelen. En het is een haalbaar alternatief,“ licht Bussink toe.

De initiatiefnemer zal zelf ook onderdeel zijn van de huisband. “Met alle jongens uit de band heb ik wel iets. In het verleden heb ik samen met Mike Visser (Backcorner Boogie Band) en de bassist van Crystal Dream in de oefenruimte gezeten. We hebben toen een paar nummers ingestudeerd. Alleen door tijdgebrek is daar nooit echt wat uit gekomen. Met Vedran Mircetic ben ik samen met Paul Diersen (Shaking Godspeed) en Raymond Grevink (Steamroller/ The Bruurkes) een paar keer naar het Zappa festival geweest. En Geo Wassink (Backcorner Boogie Band) heeft al eens ingevallen bij mijn band Gepetto. Ik vind het erg leuk om met deze jongens een band te vormen.”

Naast de huisband komt er nog een nieuw onderdeel bij, in het café. Waar voorheen vooral muziek werd gedraaid, zal er nu nog meer live muziek zijn. Bussink: “Tussen de bands door is er altijd een minuut of vijfentwintig waarin de bands moeten ombouwen. In die tijd kunnen we nog ongeveer vier akoestische setjes plaatsen. Het begint al om 21:00, dus is er in het eerste uur ook al live muziek.”

Overdag zal er ruimte zijn voor de Behind The Corner Clinics. Dit initiatief is bedoeld voor beginnende bandjes die begeleid willen worden door een professional. De eerste Clinic zal door niemand minder dan Vedran Mircetic (De Staat) worden gegeven. Hij zal zijn ervaringen delen, tips geven en kijken naar het proces binnen de band. Het is volgens Meindert Bussink niet de bedoeling dat een professionele muzikant alleen op een kruk gaat zitten en zijn verhaal vertelt. “Het idee is ook om bandjes te laten spelen zodat er tips gegeven kunnen worden. Dit gaat wel achter gesloten deuren.”


Wil jij in 2013 spelen in een van de nieuwe, akoestische sets bij Behind The Corner? Stuur dan een e-mail naar cafe@behindthecorner.nl. Houdt er wel rekening mee dat het een klein optreden is in semi-akoestische setting.