Huntenpop in vele opzichten een geslaagd festival Huntenpop in vele opzichten een geslaagd festival

Een welbestede dag in het almachtige Ulft

, Tim Arets

Huntenpop in vele opzichten een geslaagd festival

Een welbestede dag in het almachtige Ulft

Tim Arets ,

Ulft, of eigenlijk Silvolde, was vrijdag 10 en zaterdag 11 augustus het podium voor een van de grotere festivals van Gelderland, Huntenpop. Er staan heel verschillende acts op het programma, van Shaking Godspeed tot Racoon, van Hadrian’s Wall tot Blood Red Shoes, met als afsluiter de Belgische heren van Triggerfinger. Een divers programma, maar ook in andere opzichten een fijn festival. Een verslag van de zaterdag.

De band die aftrapt is de winnaar van de Achterhoekse Bandcompetitie, het Nijmeegse Liquid Snow. De jongens zijn flink gegroeid sinds hun ep-release eind januari. Het vele spelen tijdens de competitie en andere optredens zoals de-Affaire heeft de band erg goed gedaan. Ze zijn zelfverzekerder. Als ze het geluid dat ze live spelen, goed weten te vangen op het aanstaande debuutalbum, kan dat wel eens verrassend goed uitpakken. Wat wel meteen opvalt bij deze eerste band is de vreemde opzet van de twee tenten bij Huntenpop. Bij beide podia staat een paal midden voor de band, waardoor je sommige artiesten niet kunt zien. Een fout die je je bijna niet kunt voorstellen en het enige minpunt aan Huntenpop, maar wel een dat we volgend jaar niet meer terug hopen te zien.

Door naar Shaking Godspeed op het hoofdpodium. Er is al veel meer publiek naar het hoofdpodium toe gestroomd en de band lijkt werkelijk in topvorm. Ze genieten zelf van het optreden, zo is te zien. Maar er zijn wel meer muzikanten die het optreden van deze band waarderen. De leden van Triggerfinger staan langs de zijlijn mee te genieten van dit blues- en rockgeweld. Achteraf blijken de heren beide platen op lp en cd gekocht te hebben en ook Miss Montreal is fan van Shaking Godspeed, zo laat ze weten in een tweet.

Dan komt er keuze in het programma. Reel Big Fish, Hadrian’s Wall of Villa Zeno. We zouden geen 3voor12 gelderland heten als we niet voor de laatste twee kiezen. Bij Hadrian’s Wall staat de tent aardig vol en richting afloop is hij goed gevuld. Een compliment voor de band die nog geen enkele ep of cd opgenomen heeft. De publieksfavoriet van de Achterhoekse Bandcompetitie brengt een fijne pop-sound die doet denken aan U2, maar dan wel met een zingende drummer. Hadrian’s Wall is verfrissend binnen de regio en heeft zeker potentie.

Villa Zeno staat voor het tweede jaar op Huntenpop, dit keer in de Parachute-tent. Vorig jaar wonnen zij de bandcompetitie, maar ook dit jaar waren ze welkom. Ook deze band is net als Liquid Snow bezig met een debuutplaat. Een plaat die flink wat mensen gaat plezieren, dat is zeker. Dit drietal kan het nog ver gaan schoppen.

Terwijl we lekker uitrustend in het gras genieten van het fijne zonnetje en de klanken van Miss Montreal, kan gezegd worden dat Huntenpop al in één opzicht is geslaagd: een goede lokale vertegenwoordiging vol acts met potentie. De Gelderse scene doet het goed hier en Huntenpop biedt een groot podium met goed geluid voor deze acts om zichzelf in de kijker te spelen.

Maar ook in andere opzichten is dit festival erg geslaagd. Er is een goede sfeer in en rond het publiek. Misschien zijn de meeste mensen nog moe van de vorige dag, maar het is vooral een ontspannen en fijn festival. Het is net niet te druk en net niet te rustig, zodat ook bij de shows genoeg te zien valt. Een goede plek is gegarandeerd. 


Op het festival is ook een primeur dit jaar: Huntendwarspop. Een groep van 450 bezoekers met een beperking mag langskomen om dit festival te aanschouwen. Iets wat normaal niet zo snel mogelijk is. Daarnaast is de consumptie niet veel te prijzig en is er geen enkele rij bij de kassa te bespeuren. Ook de wc-hokjes zijn mooier dan dixies of ander vreemd spul.

Terug naar de muziek: ook het geluid bij de tenten van Huntenpop is ontzettend goed. Je komt misschien eerder met een beetje ruis uit de oren terug dan met het onprettige gevoel dat je het totaal niet goed hoorde. En over muziek gesproken, we zijn alweer in de tent bij Blood Red Shoes. Het duo met een vrouwelijke gitarist en een man als drummer. De band heeft een nieuwe plaat uit, maar is vooral bekend van het oude werk dat goed aanslaat. De zangeres kijkt wat nors en lijkt niet te genieten van de show, wat erg jammer is. Het is de drummer die het publiek aanspreekt met af en toe een Engels ‘dankjewel’ van de zangeres. Daarnaast is het allemaal vrij hard en weinig gevarieerd. Maar echt negatief hoeven we niet te zijn over Blood Red Shoes, want de band rockt enorm en krijgt een flink gedeelte van de tent mee als de drummer zijn stokjes tegen mekaar slaat.

Terwijl het zonnetje langzaam neerdaalt is het tijd voor de kers op de taart: Triggerfinger. Het charismatische Belgische trio was al de hele dag aanwezig op Huntenpop en heeft genoten. Nu aan hen de taak om af te sluiten en dat lukt ze met gemak. Het is misschien geen heel grote headliner, maar de heren zijn door hun cover van I Follow Rivers wel flink doorgebroken. Hopelijk komt het publiek vandaag niet voor die cover, want het eigen werk mag ook ontzettend overtuigend genoemd worden, vooral live. Met de intro van I’m Coming For You maken ze al duidelijk dat dit toch echt een heuse rockband is, waarna het lekkere ruige werk als All This Dancin’ Around en Cherry volgt. Een fantastische drumsolo van meneer Mario wordt opgevolgd door het nummer First Taste. Tussendoor wordt nog een shout out gedaan naar Shaking Godspeed en Vintage Trouble. Ook de covers I Follow Rivers en Man Down komen langs, zodat ook het publiek dat voor die singles komt weer tevreden is. De bescheiden band heeft een ontzettend groot charisma en Ruben Block paradeert gemakkelijk op het podium met zijn gitaar. De band verliest door al dit vermaak geen seconde de aandacht van het publiek.

Huntenpop mag tevreden terugkijken op deze editie. Een fijn dagje in Ulft is ook voor de Gelderlander die niet in de Achterhoek woont weggelegd, want het festival is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer en zeker de moeite waard.
 

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland