Oranjepop 2011: The Heavy perfecte afsluiter

The Tunes improviseert zonder drummer

Tekst: Tim Arets & Michael Weijers / Foto's: Bernard Bodt, Tom Roelofs & Thijmen Sietsma ,

2011 is voor een Oranjepop een meer dan goed jaar geweest. Nog meer bezoekers dan vorig jaar besloten van het mooie weer te genieten in het Hunnerpark. Lees snel verder voor verslag en foto's van de avond met The Tunes, Jungle By Night, Routines, Roy Santiago, Little Things That Kill en The Heavy.

The Tunes improviseert zonder drummer

 

2011 is voor een Oranjepop een meer dan goed jaar geweest. Nog meer bezoekers dan vorig jaar besloten van het mooie weer te genieten in het Hunnerpark. Naast het mooie weer had de organisatie voor een mooi programma gezorgd en was 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen van de partij met het 3VOOR12/Gelderlandpodium. Op dit podium kon men een mooie dwarsdoorsnede zien van wat Gelderland te bieden heeft op muziekgebied. Lees verder voor een impressie van de avond.

The Tunes waren eerder in Nijmegen te bewonderen en zijn blij om terug te zijn. De presentator zei het al na Krach: er is een wat ongelukkige mededeling. De drummer is vanochtend flauwgevallen en kan helaas niet optreden. Het gevolg is dat de band desondanks naar Nijmegen is gekomen en het drumstel onder een paar bandleden heeft verdeeld. Het doet niet onder aan de folk ‘n’ roll van deze band, als je het genieten van het publiek in de gezichten en de band ziet. Het is erg knap wat ze improviserend in zo'n korte tijd hebben neergezet. Ze krijgen het publiek vaak mee.

Verbaasd is iedereen wanneer een negenkoppige formatie het podium betreedt waarvan de gemiddelde leeftijd niet hoger dan een jaar of zeventien zal liggen. Maar de voornamelijk instrumentale afrobeatfunk van Jungle By Night steekt erg goed in elkaar. De leeftijd is in dit geval geen teken van onervarenheid, want de bandleden zijn meesters in entertainen. Een speciale rol is weggelegd voor de trompettist, die niet alleen erg goed speelt, maar ook een goede en opzwepende zang heeft. Helaas wordt hier niet vaak gebruik van gemaakt. Maar ook zonder zang gaan de voetjes van vloer. Dit kan wel eens het jaar gaan worden van Jungle By Night.

Routines laat zien waarom zij de afsluiter van het 3VOOR12/Gelderlandpodium zijn. Dit trio krijgt de toeschouwers met gemak mee. Nieuwe aanwinst van de band is drummer Jimmy, die zeker een mooie schakel speelt bij het geheel. De electromuziek, versterkt door drums en Kellys zang, geeft de mensen wat ze nodig hebben. Fijne muziek waar je makkelijk op kan dansen, vooral met wat liters goudgeel vocht in de buik en lekker weer. Als op het einde ook nog Rocco van De Staat vocaal komt assisteren, is het feest al helemaal compleet. Laat The Heavy maar komen, maar dan wel pas als we hier uitgedanst zijn!

Het inmiddels bomvolle Hunnerpark maakt zich op voor de afsluitende act van 2011. Deze dankbare taak is besteedt aan het Britse The Heavy. Een band die zich na onder andere een show op De Affaire erg geliefd heeft gemaakt in Nederland. De duidelijk uitgesproken vrouwenliefhebbende, doch charismatische frontman krijgt het publiek met gemak mee. Er ontstaat een perfecte sfeer om de dag mee af te sluiten. The Heavy tapt voornamelijk uit het rock- en soulvaatje, met hier en daar invloeden uit blues en hiphop. Op sommige punten doet het wat denken aan Skindred, met name wanneer de gitaren flink scheuren. Ook is er door de zang sprake van een opzwepende show. The Heavy blijft een graag geziene gast in Nijmegen en vormt een goede afsluiter van Oranjepop 2011.

Kort samengevat mogen we terugkijken op een prachteditie van een van de leukste festivals van de regio. Slechte bands komen er simpelweg niet voor. Is het niet genieten in het gras van mooie rustige klanken, dan wel door een dansje te wagen. Iedere band draagt op zijn eigen manier een steentje bij.