New Dutch School en FreeFall festival groot succes New Dutch School en FreeFall festival groot succes

“Wij willen grensverleggende nachten creëren”

, Tekst: Robin van der Beek

New Dutch School en FreeFall festival groot succes

“Wij willen grensverleggende nachten creëren”

Tekst: Robin van der Beek ,

Het FreeFall Festival is uitgegroeid tot een bruisend en volwassen Oranjefeest. De nieuwe Arnhemse organisatie New Dutch School (NDS) was dit jaar voor het eerst betrokken bij het feest op het Gele Rijdersplein. William Köster van NDS vertelt over illegale feesten, creativiteit en zijn liefde voor elektronische muziek.

“Wij willen grensverleggende nachten creëren”

Het FreeFall Festival is uitgegroeid tot een bruisend en volwassen Oranjefeest. De nieuwe Arnhemse organisatie New Dutch School (NDS) was dit jaar voor het eerst betrokken bij het feest op het Gele Rijdersplein. William Köster van NDS vertelt over illegale feesten, creativiteit en zijn liefde voor elektronische muziek.

“Wij zijn erg blij dat we de kans hebben gekregen om mee te werken aan het FreeFall Festival. Er is ons gevraagd een creatieve invulling te geven aan  de mainstage op Koninginnenacht en uiteindelijk hebben we een eigen stage gehost op Koninginnedag. Er is veel gewerkt met ledverlichting, projectoren en een grote videowall. Ook hebben we naast de al geboekte dj Isis en Arjuna Schiks een bijdrage geleverd aan de line-up. Zo draaide bijvoorbeeld ons grote talent Normano uit Arnhem samen met Hoge Toon.”

FreeFall Festival
Het feest bij de AKU-fontein komt op Koninginnenacht ietwat langzaam op gang. Naarmate de schemering inzet wordt het een stuk drukker. William Köster heeft niets gelogen over de kwaliteiten van Normano. Zijn funky platenkeuze met veel deephouse invloeden zijn een welkome afwisseling na de minimale beats van Arjuna Schiks. Samen met Hoge Toon levert Normano een set af waar de energie van afdruipt. Isis doet daarna wat het publiek verwacht. Ze sluit de avond in stijl af met een bijna hypnotiserende set. Zelfs toevallige passanten kunnen niet stil blijven staan bij het horen van haar beats. De mooie lichteffecten en de visuals op de schermen zorgen voor een intiem clubgevoel terwijl men toch echt buiten staat.

Platform
“Juist dat is de meerwaarde van NDS”, vertelt Köster verder. “Wij zijn zelf liefhebbers van elektronische muziek, maar daarnaast richten wij ons ook op het visuele aspect. Arnhem is een creatieve stad op allerlei gebieden. Wij willen een platform bieden aan jonge kunstenaars en ontwikkelingen op het gebied van multimedia. New Dutch School is in de leegte gesprongen die in Arnhem aanwezig was. Zelf gingen wij altijd naar Utrecht of Amsterdam om te genieten van goede feestjes. Ook heel veel mensen uit Arnhem en Nijmegen kwamen wij daar tegen. Uiteindelijk zijn we met een groepje eensgezinden bij elkaar gaan zitten en is New Dutch School geboren.”

Illegale feesten
“Misschien is het niet handig om het te hebben over illegale feesten”, glimlacht Köster. “Maar juist die feesten onder bruggen en in leegstaande panden zijn heel belangrijk voor New Dutch School. Daar komen de echte kenners en de liefhebbers. Dat zijn de mensen die weten waarom je het doet. Het is ook een soort van schreeuw om goede locaties en mogelijkheden. New Dutch School op de Korenmarkt zou gewoon helemaal niet kloppen. Wij willen grensverleggende nachten creëren. Ons contact met de gemeente is trouwens heel goed. Soms moet je wat vooroordelen omtrent elektronische muziek ontkrachten. Maar Arnhem doet op dit moment heel veel op dancegebied. Ondanks dat er op sommige dingen best wat aan te merken valt, moeten we dat volgens mij vooral koesteren. In Amsterdam bijvoorbeeld wordt elektronische muziek tijdens Koninginnedag veel meer  tegengewerkt.”

Blijven verrassen
“Ik vond het altijd jammer dat de feestjes met een goed totaalplaatje een ver-van-mijn-bed-show waren. Gelukkig gaat het nu de goed kant op. Het kan dus wel. De laatste clubavond in de Jacobiberg was stijf uitverkocht. Er wordt zelfs gezocht naar een nieuwe locatie voor een XL-versie. Verder gaan we door met het organiseren van bustrips naar Duitse festivals. Wij willen als organisatie blijven verrassen en zorgen dat Arnhem en omstreken een begrip wordt in het land. Ook proberen we op het creatieve vlak door te gaan. Arnhem zit vol met talenten op allerlei gebieden. Artez is natuurlijk een broeinest van interessante figuren.  Er zijn zoveel mensen met goede ideeën in de regio. Stichting 008, Willemeen, Subwalk, Diederik Vrijhoef, de Jacobiberg noem maar op. 8Bahn blijft een goed voorbeeld. Wij zien elkaar niet als concurrenten en werken juist veel samen aan een gemeenschappelijk doel. Het promoten en ontwikkelen van elektronische muziek in de regio. Binnenkort komt er een mooi festival aan waar we samen gaan knallen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland