Brat Pack presenteert nieuwe plaat Stupidity Returns Brat Pack presenteert nieuwe plaat Stupidity Returns

"Het wordt totale gekte in Merleyn!"

, Tekst: Arina Banga / Foto's: archief

Brat Pack presenteert nieuwe plaat Stupidity Returns

"Het wordt totale gekte in Merleyn!"

Tekst: Arina Banga / Foto's: archief ,

“Het is goed dat die nieuwe plaat er is,” zegt gitarist Bas. “Ik vond het het afgelopen jaar bijna gênant om in Nederland te spelen, met wéér die oude nummers.” Hardcorepunkband Brat Pack presenteert vrijdag 20 mei haar nieuwe plaat Stupidity Returns in de Merleyn. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen vraagt gitarist Bas en bassist Rody naar de opnames, toekomstplannen en de release show.

"Het wordt totale gekte in Merleyn!"

“Na de vorige plaat hebben we een heel jaar lang geen nieuwe nummers geschreven,” zegt gitarist Bas. Hardcorepunkband Brat Pack presenteert vrijdag 20 mei haar nieuwe plaat Stupidity Returns in de Merleyn. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen vraagt gitarist Bas en bassist Rody naar de opnames en de release show.

Opnames
Bas had er vertrouwen in dat de nummers goed waren, maar betwijfelde of ze goed op de plaat zouden komen. Rody reageert: “Het was spannend van tevoren.” Bij de vorige plaat had de band hard geoefend. Ze repeteerden een paar maanden lang drie keer per week. Dat kon toen, want de hele band woonde in Nijmegen. “Toch verliepen de opnames niet zo goed als we gehoopt hadden.” Nieuwe gitarist Jeroen woont in Amsterdam en de mannen zijn druk met studie en werk, dus zat veel oefenen er dit keer niet in.

“Deze opnames waren gezellig,” vertelt de bassist. “We namen op in Panningen, in de studio van Erik van Citizens Patrol. Je kunt daar gewoon een weekend bivakkeren. Producer en technicus Nico van Montfort werkt van ’s ochtends tien tot soms wel drie uur ’s nachts.” Dit in contrast met de vorige opnames, waarvoor de band elke dag voor acht uurtjes studiotijd naar Utrecht moest. Bas: “Toen waren we constant aan het reizen, terwijl het opnemen nu één groot proces was. Wat ook leuk was, was dat je dronken kon worden als je niets hoefde te doen.”

Ondanks dat de heren minder hard geoefend hadden vooraf, menen ze dat deze plaat toch een stuk strakker is dan de vorige. Een gevolg van de misschien wel tweehonderd shows die ze gespeeld hebben. “We zijn als band beter op elkaar in gespeeld,” verklaart Rody. Nico was vooraf eens langs gekomen in de oefenruimte en toen ging het erg slecht. Hij heeft toen drummer Roel ervan overtuigd dat met click-track opnemen beter was. “Nico vergeleek dat dan met porno opnemen met een handcameraatje of met een professionele camera. Met die laatste kan de seks zelf heftiger zijn. Wat hij daarmee precies bedoelde was ons ook niet duidelijk! Maar bij Roel viel hierdoor het kwartje, dus toen hebben we met click-track opgenomen.” Bas en Rody lachen. “Dat scheelt echt, want dan hoef je niet meer te anticiperen op versnellingen en vertragingen in de drums.”

Kritiek
Tijdens het opnemen waren de bandleden erg kritisch op elkaar. Bas zegt: “Ik liep wel eens te zeiken op Jeroen. Die dacht dat hij door veel te zuipen ontspannender ging spelen!” Rody vult aan: “Verder waren we vooral kritisch op zanger Ken, en dan met name op zijn uitspraak.” Hij klinkt een stuk verstaanbaarder op deze plaat in vergelijking met de vorige. De onverstaanbaardere stukken zouden juist vaag klinken. Ook hier hebben de heren een mooie vergelijking voor: “Dat noemt Nico ‘negerpiemels’. Dus stukken tekst die in een paar seconden gepropt moeten worden, dus in net te weinig ruimte.” De band zocht de oplossing dan in betekenisloze woorden schrappen of een zin net iets anders fraseren.
    
Stupidity Returns
Bassist Rody licht de titel van het album, Stupidity Returns, toe. “Het slaat natuurlijk op de stijgende populariteit van de PVV.” Of meer algemeen: Brat Pack heeft het idee dat mensen meer met hun onderbuik denken dan met hun hersens. “Het doet ons in elk geval denken aan hoe het fascisme is opgekomen. Financieel gaat het wat minder en dan wijzen mensen een zondebok aan.”

Bas wijst erop, dat eigenlijk alle teksten op de plaat het thema ‘stupidity’ hebben. “Het gaat om debiel gedrag van mensen, kuddegedrag bijvoorbeeld.” Voor hem is ‘returns’ minder van betekenis. Rody ziet dat anders: “De albumtitel komt uit het nummer Radical Development, en dat gaat erover dat het fascisme weer een beetje terug is. In de jaren dertig is die manier van denken pas weggegaan nadat er zes miljoen mensen vermoord zijn. Ik zit er soms over in hoe we er nu vanaf zullen komen.” Dat de titel in elk geval voor velerlei uitleg vatbaar is, wordt geïllustreerd door de interpretatie die een vriend van de band had. “Hij dacht dat ‘stupidity’ op ons als band sloeg, dat wíj weer terug zijn!”

Geen lolband
Daar kunnen Rody en Bas zich allebei in vinden. “Ik denk dat wij als band de teksten weinig uitdragen rondom de optredens. We hebben het gewoon gezellig, drinken biertjes, worden dronken...” Mensen die verwachten dat tijdens een optreden uitgelegd wordt waar de teksten over gaan, zijn bij Brat Pack aan het verkeerde adres. Rody: “Ik vind dat een tekst voor zich moet spreken en dat er geen A4’tje uitleg aan te pas moet komen.”

De heren willen niet als lolband, maar als een band met een mening gezien worden. “Je hebt van die bands die alleen zingen over bier drinken en wijven neuken. Prima als zij daar over willen zingen, maar dat vind ik niet in onze teksten passen,” zet de gitarist uiteen.

Verwachtingen
De punkband verwacht dat deze nieuwe plaat nieuwe ontwikkelingen met zich mee brengt. Zo zit Brat Pack nu onder andere bij het label Destiny Records, dat ook Destiny Tour Bookings heeft. “Zij doen alle grote skatepunkbands!” roept Bas enthousiast. “Ik hoop dat we zo als voorprogramma wat grotere shows kunnen spelen. Ons idee is dat de plaat geen tienduizend shows op hoeft te leveren. We hebben gewoon geen tijd meer om elk weekend op tour te gaan. Dus als we dan spelen, dan het liefst op toffe plekken en met coole bands.”

Daarnaast hoopt de band dat het publiek weer enthousiast wordt van het nieuwe materiaal. “Het was bijna gênant aan het worden om in Nederland te spelen, het afgelopen jaar. Gewoon om het feit dat we die nummers nu al vijf jaar spelen,” vind de gitarist.

Verder kijken de bandleden erg uit naar de release show. “In de Merleyn hebben ze goede spullen. Nico van Montfort, die de plaat heeft opgenomen, doet het geluid. Voor ons ideaal,” aldus Rody. Bas voegt daaraan toe:”Verder natuurlijk toffe bands en een goede afterparty. Kortom, een classic Nijmegenavondje!” Rody: "Het wordt totale gekte!"

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland