Chiptunes van Arcade Superstar, DS-10 Dominator en Men Of Mega meer dan slechts Nintendo-bliepjes Chiptunes van Arcade Superstar, DS-10 Dominator en Men Of Mega meer dan slechts Nintendo-bliepjes

Eindbaas-tour zorgt voor een avond vol blije gezichten

, Tekst en foto's: Erik Nijsten

Chiptunes van Arcade Superstar, DS-10 Dominator en Men Of Mega meer dan slechts Nintendo-bliepjes

Eindbaas-tour zorgt voor een avond vol blije gezichten

Tekst en foto's: Erik Nijsten ,

Afgelopen zaterdag streek de Eindbaas-tour neer in Extrapool en de Onderbroek. Het concept is simpel: neem de beste chiptune-artiesten en feesten maar. Wikipedia omschrijft chiptunes als “muziek die onmiddellijk gesynthetiseerd wordt door een computer of de geluidschip in een spelcomputer." Het werd een heerlijk en zeer geslaagde avond dansen op de aanstekelijke muziek van Der Warst, Arcade Superstar, DS-10 Dominator en Men Of Mega.

Eindbaas-tour zorgt voor een avond vol blije gezichten


De Eindbaas-tour strijkt neer in Extrapool en de Onderbroek. Het concept is simpel: neem de beste chiptune-artiesten en feesten maar. Wikipedia omschrijft chiptunes als “muziek die onmiddellijk gesynthetiseerd wordt door een computer of de geluidschip in een spelcomputer.“ Het is een heerlijk en zeer geslaagde avond dansen op de aanstekelijke muziek van Der Warst, Arcade Superstar, DS-10 Dominator en Men Of Mega.

Gezeten op de grond opent DS-10 Dominator in Extrapool de avond met een korte experimentele set. Geen dansmuziek, geen vrolijke chiptunes. In plaats daarvan lange tonen die elkaar opvolgen en tegenkomen in Extrapool. Het lukt Rutger Muller, de man achter DS-10 Dominator, niet echt om een geslaagd of spannend optreden neer te zetten.

De uit Londen afkomstige Der Warst laat het publiek deze avond voor het eerst echt kennis maken met chiptunes in optima forma. Ouderwetse computerbliepjes en -geluidjes worden door de Engelsman enthousiast de ruimte gezonden. Het tempo van zijn set ligt lekker hoog. Af en toe dreigt het te verzanden in een stuurloze bak herrie, maar op die momenten neemt Der Warst even gas terug om vervolgens het tempo weer flink op te schroeven. Verscholen achter een geknutselde bril en versterkt door videobeelden zet Der Warst een prima show neer.  

Gaya Kessler, de Nederlander achter het project Arcade Superstar, is het laatste optreden in een goed gevuld Extrapool. Oude computerspelletjes met zware baslijnen en bliepjes zijn de belangrijkste invloeden van Arcade Superstar. De muziek is hierdoor donker en minimalistisch, maar ook zeer toegankelijk. Het doet soms denken aan het eerdere plaatwerk van Front 242; rustig beukende dansmuziek.

Het feest gaat vervolgens verder in de Onderbroek. Eerst wordt het publiek door meegereisde Eindbaas-dj's voorverwarmd. Vervolgens mag DS-10 Dominator doen waar hij echt goed in is: swingend tussen het publiek lekker dansmuziek maken op zijn Nintendo DS. De muziek van DS-10 Dominator heeft iets weg van vrolijke jungle. In tegenstelling tot zijn eerdere optreden, zit de vaart en de stemming er nu direct goed in.

Ter afsluiting betreden de twee heren Bart en Jasper van Men Of Mega het podium. Zichtbaar genietend en druk zwiepend met hun armen, zetten de twee heren een prima optreden neer met zeer aanstekelijk songs. De muziek van Men Of Mega is de meest toegankelijke popmuziek van de hele avond. De nummers Guns! Guns! Guns! en Keep The Gum van de ep Clarence zitten nog steeds in mijn hoofd. Het publiek is inmiddels verknocht aan de chiptunes en dans er tot de late uurtjes vrolijk op los.

Chiptunes omschrijven blijft lastig. De muziek is dansbaar, vrolijk, is popmuziek met bliepjes, is een scheutje jungle en een vleugje electro body music. Telkens komen herinneringen aan oude computerspelletjes op. Alle artiesten hebben vanavond in ieder geval één ding laten zien: de stempel 'Super Mario Brother muziek' is absoluut niet van toepassing. Het is veel meer. En ook veel beter! 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland