Betaal wat je wil voor Oranjepop

Nijmeegs Koninginnedagfestival start met uniek concept

Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

Het Nijmeegse Oranjepop komt dit jaar met een, voor buitenfestivals, uniek concept om in de toekomst het festival mede te bekostigen. Bij de ingang van gratis toegankelijke festival in het Hunnerpark heb je dit jaar de mogelijkheid te laten blijken wat het festival je waard is, een betaal-wat-je-wilt-principe dat voor het eerst bij een buitenfestival in Nederland wordt toegepast. Het ingezamelde geld komt ten goede aan de volgende edities van het festival.

Nijmeegs Koninginnedagfestival start met uniek concept

Het Nijmeegse Oranjepop komt dit jaar met een, voor buitenfestivals, uniek concept om in de toekomst het festival mede te bekostigen. Bij de ingang van gratis toegankelijke festival in het Hunnerpark heb je dit jaar de mogelijkheid te laten blijken wat het festival je waard is, een betaal-wat-je-wilt-principe dat voor het eerst bij een buitenfestival in Nederland wordt toegepast.

"Het organiseren van muziekevenementen wordt steeds duurder en we willen ieder jaar een mooier festival neerzetten," aldus festivaldirecteur Peter Onstein. "Toch willen we iedereen de kans bieden om Oranjepop te bezoeken. Daarom heffen we geen entree en gaan we ook de bierprijs niet verhogen." De kosten van Oranjepop worden slechts voor twintig procent gedekt door sponsoring en subsidie. Het grootste deel van de inkomsten komt uit de drankverkoop. Oranjepop is daarom sterk afhankelijk van de bezoekersopkomst.

"Uit publieksonderzoek van de afgelopen jaren blijkt tevens dat een grote groep vast publiek ook graag zijn waardering wil laten blijken,” aldus pr- en marketingmedewerker Bas Aaftink. “Die groep geven we de mogelijkheid om een bijdrage te doen zonder dat aan iedere bezoeker op te leggen.” Als het op 30 april pijpenstelen regent dan is er een financieel probleem. Om de toekomst van het festival iets veiliger te stellen heeft Oranjepop besloten dat de bezoekers zelf mogen bepalen wat het festival hun waard is. Een principe dat muziekliefhebbers eerder meemaakten bij Radiohead, die zijn fans zelf liet bepalen wat ze voor een download betaalden.


Bij de ingang van het festivalterrein is er de mogelijkheid om een vrijwillige bijdrage te leveren aan Oranjepop. Een euro is goed; vijf, tien of vijftien euro is goed, maar helemaal niets is ook goed volgens de organisatie. Mocht op 30 april het onweer boven het Hunnerpark losbarsten, dan is er met het geld van het publiek een klein potje om Oranjepop het jaar daarop weer doorgang te laten vinden. Het bedrag dat Oranjepop volgens de bezoekers waard is, wordt gebruikt om het festival volgend jaar weer te organiseren en er dan nog een mooiere editie van te maken.

Dit jaar is 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ook aanwezig op Oranjepop met het 3VOOR12/Gelderland-podium, waar je een mooie dwarsdoorsnede kunt zien van lokaal talent!