Winne zegeviert in Arnhem Winne zegeviert in Arnhem

Zo Moeilijk ondergesneeuwd door Rotterdammer

, Tekst: Nathaniël Bagijn / Foto's: Ronald Eckringa

Winne zegeviert in Arnhem

Zo Moeilijk ondergesneeuwd door Rotterdammer

Tekst: Nathaniël Bagijn / Foto's: Ronald Eckringa ,

Karma lijkt Winne goedgezind, na een breuk met zijn producer en het lange wachten op zijn debuutalbum ‘Winne zonder strijd’, geniet de Rotterdammer sinds het uitkomen van dat debuut een enorme populariteit. Zelfs in Arnhem blijkt hij absoluut niet ongehoord gebleven.

Zo Moeilijk ondergesneeuwd door Rotterdammer

 

Het voelt heel even vreemd, als je in de veronderstelling was dat Zo Moeilijk de hoofdact van de avond zou zijn. Maar zodra dj Nikes het podium opkomt om nog even zijn apparatuur af te stellen, wordt het duidelijk dat ze voor de tweede maal het voorprogramma vervullen in Luxor Live. De vorige keer gingen de Nijmegenaren nog ten onder door het slechte geluid en het toch wel legendarisch te noemen optreden van Rico en Sticks. Vanavond hoop ik dat het deze mannen beter af zal gaan.
Het publiek kruipt nieuwsgierig richting podium, zodra de eerste tekenen van leven achter de coulissen vandaan komen. Nieuwsgierig, omdat Zo Moeilijk overduidelijk een kaas is waar het gros van het publiek nog niet eerder van gegeten heeft. De donkere, rauwe sfeer die grotendeels kleur geeft aan de muziek van Zo Moeilijk zou je lijnrecht tegenover de meer zomerse en lievere klanken van Winne kunnen zetten. Ondanks dat het publiek het optreden van Zo Moeilijk rustig laat verlopen, houdt Zo Moeilijk de kwaliteit van het optreden hoog.
Nikes bewijst dat alleen hij weet hoe de elektronische beats die ooit in zijn eigen hoofd zijn ontsproten, door de speakers moeten knallen. Spelenderwijs draait hij een prima tracklist aan elkaar, bestaande uit het beste dat Zo Moeilijk te bieden heeft. Nosa en Rosco laten hier met een onuitputtelijk enthousiasme hun eigenzinnige teksten op los. Dat het publiek er niet helemaal in mee weet te gaan is hen niet te verwijten, aangezien de geluidskwaliteit niet van een hoog niveau is. Iemand die niet bekend is met het werk van deze mannen zal er dus ook bijna niets van verstaan.
De zaal wordt voller, de beats lijken harder, het publiek losser. Winne heeft het publiek in een handomdraai voor zich gewonnen. Vanavond blijkt deze factor het verschil te gaan maken. De sfeer van Winne’s muziek spreekt duidelijk een bredere doelgroep aan, er zijn dan ook weinig doorgewinterde ‘hiphop-heads’ te vinden.
Winne zit duidelijk lekker in zijn vel, hij geniet volop van de energie die hij vanuit de zaal krijgt.

Het is verrassend om te zien dat deze Rotterdamse rapper zo’n uiteenlopende achterban heeft. Dat hij in de afgelopen jaren al de nodige ervaring op heeft gedaan in het ambacht van het op de kop zetten van poppodia bewijst hij vanavond nog maar eens. Winne heeft het publiek om zijn vingers gewonden en is niet van plan ze ook maar één moment stil te laten staan. Met hier en daar een klassieker weet hij het publiek toch vooral te bekoren met de tracks van zijn debuutalbum.
Zo Moeilijk is overduidelijk ondergesneeuwd door het optreden van Winne, al is het maar omdat deze laatstgenoemde simpelweg het publiek mee heeft. Muzikaal acht ik het Nijmeegse Zo Moeilijk echter als winnaar, en deze mannen verdienen zeker meer dan alleen een voorprogramma. Deze keuze van Luxor Live zie ik dan ook als een commerciële, misschien goed voor de kas maar niet bevredigend voor muziekliefhebbers.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland