OIIO klaar voor 2010 OIIO klaar voor 2010

Nijmeegse indiefolkers blikken vooruit op cd-presentatie 28 januari

, Tekst: Maarten Wagemakers / Foto: archief 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

OIIO klaar voor 2010

Nijmeegse indiefolkers blikken vooruit op cd-presentatie 28 januari

Tekst: Maarten Wagemakers / Foto: archief 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

Voor OIIO belooft 2010 een mooi jaar te worden. Na hun debuut op de Affaire vorig jaar en een handvol fraaie optredens is het nu tijd voor een officiële studio-release. En eentje die meteen serieus genomen mag worden: debuutalbum ‘Open’ staat vol met prachtige, intieme liedjes, en zal bovendien via Elektrograph records en Bertus landelijk worden gedistribueerd. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met Joni en Timo, de twee oerkernleden van de band.

Nijmeegse indiefolkers blikken vooruit op cd-presentatie 28 januari

Voor OIIO belooft 2010 een mooi jaar te worden, te beginnen met de presentatie van hun cd Open donderdag 28 januari. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met Joni en Timo, de twee oerkernleden, van de band die verder nog bestaat uit Jasper (percussie) en Liset (gitaar en vocalen).

Hoe is het eigenlijk allemaal begonnen?

“OIIO was niet echt een gepland iets. Wij zaten allebei in Gray Code en toen in 2007 de bassist opstapte, gebeurde er een tijdlang niets met de band. We hebben toen maar besloten om met z´n tweetjes aan nieuwe liedjes te werken, eigenlijk ook gewoon bedoeld als bandnummers. Overigens ook in een periode dat Joni ontzettend traag internet had, zodat Timo vaak zijn ingespeelde gitaarpartijen maar naar midi converteerde, haha. Een aantal van die nummers hebben we later ook met Gray Code gespeeld, maar er was wel wat onenigheid in de band of ze eigenlijk wel bij dat project pasten. Onze nieuwe bassist vond het bijvoorbeeld maar niks."

"Eind 2008 lag de band weer even stil, en toen hebben we voor de lol een paar keer als duo opgetreden, voornamelijk met liedjes van de 2007 demo. Het ging op zich best goed, maar zelf zagen we het niet direct als een vast iets. Maar bij één van die gigs was Sebastiaan van Bijlevelt van Okieson toevallig ook aanwezig. En hij was echt enthousiast! En toen hij ons ter plekke aanbood de nummers verder uit te werken in zijn eigen studio, tja, dat was eigenlijk ook pas het moment dat we OIIO voor het eerst zagen als een serieus project. Echt, zonder dat aanbod van toen zouden we het nu niet over een debuutalbum hebben, of überhaupt over deze band.”

En vervolgens konden jullie richting de Ooijpolder.

“Ja, zijn studio ligt inderdaad in the middle of nowhere. De eerste keer dat we het probeerden te vinden was hartje winter. Het was pikkedonker buiten, de weg volledig onverlicht. En uiteraard waren we min of meer verdwaald… Tot Sebastiaan zijn voordeur open gooide. Echt, ìneens leek er een straal licht uit de grond op te komen. Alsof ie in een hobbithol woonde, haha. Maar het geeft die plek voor ons wel iets magisch mee, hebben er zelfs al een nummer over geschreven (Golden Mountains - red). Er hangt iets heel natuurlijks en ongedwongen rond die afgelegen locatie. Ik weet het niet, het is de geur van de natuur, van een goede kop gitzwarte koffie, van frisse lucht. Het werkt echt inspirerend.”

Hoe verging het jullie in de studio zelf?

“De liedjes van onze demo waren natuurlijk nog wel redelijk kaal, dus we wilden er nog wel een extra draai aan meegeven. En daarbij was Sebastiaan echt geweldig. Wij hadden natuurlijk zelf ook bepaalde ideeën over hoe het moest klinken, maar hij kreeg het ook echt voor elkaar. Sowieso had hij zelf ook wel een bepaalde koers in gedachten. Hij bleef steeds maar weer nieuwe dingen toevoegen, soms zelfs zonder dat wij het wisten, haha. Zelfs wij weten af en toe niet eens meer of er een originele gitaarpartij van Timo is gebruikt of eentje die later door Sebastiaan is toegevoegd…"

"Maar het resultaat is er ook wel naar, hoor. Niet helemaal perfect, maar slordigheidjes als het geluid van een knoopje dat tegen een krukje aan stoot maken het voor ons wel een ‘echte’ plaat. Het geeft het iets levendigs, een vorm van karakter mee. Het is ook een echte nachtplaat geworden, intiem en zweverig tegelijk. Koptelefoon op, ogen dicht, en genieten maar…”

Jullie officieel debuut als band was op de Affaire, hoe hebben jullie dat beleefd?

“Ja, dat was echt bizar!  En de locatie was ook meteen zo perfect. Iedereen in de Spiegeltent was echt muisstil. Geen kakelend publiek zoals we dat vroeger wel eens met Gray Code hadden, babbelend over het weekend en zo. Nee, dit was echt respectvol, een oprechte kans om je als beginnende band te presenteren."

"Ook erg tof trouwens was dat we later dat jaar mochten openen voor Bowerbirds in Doornroosje. Het geplande voorprogramma was verhinderd en we werden een paar uur van te voren gebeld met de vraag of we konden invallen. Daar hoefden we uiteraard niet lang over na te denken! De avond zelf was ook heel onwerkelijk… Het sfeertje, de mensen, echt alles klopte gewoon. En die lui van Bowerbirds zelf waren ook zo ontzettend aardig. Ik denk ook wel ons persoonlijke hoogtepunt tot dusver.”

Goed, 28 januari is dus de dag waarop het moet gebeuren. Wat kunnen we allemaal verwachten?

“Allereerst zullen we om 15:00u in De Waaghals een in-store optreden doen. Gezien de beschikbare ruimte zal dat in iets kleinere bezetting gebeuren, maar het is een mooi voorproefje op de cd-presentatie later die dag. Deze zal plaatsvinden in Perron-3 in Rosmalen, een oude theaterzaal. Echt een unieke locatie, met kraakhelder geluid. Het ligt ook vlak bij het station, dus het is echt wel de moeite om een kijkje te komen nemen!"

"Aanstaande donderdag gaan we in elk geval de cd integraal spelen. Verder zullen we voor het eerst extra elementen toevoegen. Glockenspiel, synthesizer… Jaspers steeds groter wordende percussieset begint ook steeds meer op een geïmproviseerd drumstel te lijken. En nee, we wagen ons niet aan een koebel. Tenzij gespeeld met een strijkstok of zo, haha.”

Hoe zien jullie de toekomst tegemoet?

“Hopelijk kunnen we dit jaar voet aan de grond krijgen buiten Nijmegen. We willen vooral veel in nieuwe zalen spelen, en zullen in elk geval augustus in onze agenda’s vrij houden voor eventuele festivalgigs. En verder… We weten het eigenlijk zelf ook nog niet helemaal. Maar ik denk dat we wel gezegend zijn om als muzikant in Nederland te kunnen wonen, zeker bij het vinden van een publiek."

"Er is een fantastische bandjescultuur die met het jaar beter en sterker lijkt te worden, vooral ook in Nijmegen. Natuurlijk is het met zoveel bands wel erg lastig om echt groot te worden, maar ik denk dat daar je ambitie als artiest ook niet direct moet liggen. Liedjes kunnen en mogen spelen, mensen raken met je muziek – er is toch niks mooiers dan dat?”

Op 28 januari geeft OIIO om 15:00u een in-store optreden in De Waaghals, en om 20:00u is de cd-presentatie in Perron-3 te Rosmalen (ticketprijs 5 euro). De cd “Open” kost 5 euro bij het optreden, of 5 euro om online te kunnen downloaden. Verder zal de plaat voor 10 euro bij De Waaghals komen te liggen, en de cd landelijk gedistribueerd worden via Bertus.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland