Doornroosjes Planet Rose bestaat 15 jaar Doornroosjes Planet Rose bestaat 15 jaar

Neerlands langstlopende danceavond viert deze maand feest

, Katja Linders

Doornroosjes Planet Rose bestaat 15 jaar

Neerlands langstlopende danceavond viert deze maand feest

Katja Linders ,

Housemuziek werd in de jaren negentig steeds populairder en daardoor schoten over de hele wereld en ook in Nederland, de feesten en clubavonden als paddenstoelen uit de grond. De meeste avonden en organisaties verdwenen echter snel en geruisloos uit beeld. Zo niet Planet Rose, Doornroosjes danceavond, dat deze maand zijn vijftiende verjaardag viert.

Neerlands langstlopende danceavond viert deze maand feest

Planet Rose, de danceavond van Doornroosje, bestaat dit jaar vijftien jaar en viert dit de hele maand januari met speciale edities van Neerlands langstlopende danceavond.

Housemuziek kwam eind jaren tachtig de muziekwereld instromen. Velen zeiden dat het een bevlieging was en dat deze vreemde, nieuwe elektronische muziek net zo snel zou verdwijnen als gekomen was. Ruim twintig jaar later is het tegendeel ruimschoots bewezen.

In de jaren negentig werd housemuziek steeds populairder en daardoor schoten over de hele wereld, zo ook in Nederland, de feesten, clubavonden en feestorganisaties als paddenstoelen uit de grond. De meeste avonden en organisaties verdwenen echter snel en geruisloos uit beeld.

Met een uitzondering: Doornroosje heeft met Planet Rose de langstlopende danceavond van het land. In januari is het namelijk alweer vijftien jaar geleden dat deze avond met alternatieve dansmuziek werd opgestart door de toenmalige programmeur Ger Laning. Het succesvolle stokje werd ongeveer tien jaar geleden overgenomen door Darko Esser, die sindsdien danceprogrammeur is.

In 2006 kwam er officiële erkenning in de vorm van het winnen van de Nachttempel Award, maar los van deze award heeft Planet Rose zich zelf bewezen. De warme en welkome sfeer van Doornroosje, gecombineerd met de goede programmering, zorgen ervoor dat mensen uit heel Nederland hiervoor naar Nijmegen komen. Mensen komen om een goede avond te hebben, open te staan voor de muziek en er samen een feest van te maken.

In de afgelopen vijftien jaar zijn er natuurlijk ook periodes geweest dat het minder ging. Bijvoorbeeld avonden waarin weinig bezoekers interesse hadden. Of her en der een economische crisis waardoor de mensen geen geld hadden om één of meerdere keren per maand te gaan dansen. En een paar jaar geleden, toen de minimal op zijn hoogtepunt was, bleek dat een groep trouwe Planet Rose-gangers de hardere muziek, de techno, miste en daarom niet meer kwam.

Planet Rose heeft echter altijd voor meer gestaan dan techno alleen. Er is ruimte voor vers talent en nog onbekende muziekstromingen vinden er een weg naar het publiek. En mede dankzij de aanwezigheid van twee zalen is er de ruimte om nieuwe artiesten en nieuwe stromingen een plek te geven. In de loop der jaren is er regelmatig vruchtbaar samengewerkt met organisaties als Technootjes, Vier, Tomorrow, Planet Delsin, Earth en Free Your Mind en ook zijn er diverse labels geweest, die een avond of een zaal hosten.

Alles bij elkaar is het niet verwonderlijk dat de lijst van artiesten die er hebben opgetreden lang en indrukwekkend is. Bijzonder is dat vele artiesten in Doornroosje stonden nog voordat ze bekend waren bij het grote publiek. Zoals Daft Punk, dat ver voor zijn bekendheid in Nijmegen optrad. Of Dave Clarke, die inmiddels in grotere zalen staat, maar vol plezier regelmatig terugkeert om in het vertrouwde Doornroosje te draaien. Verder staan onder andere Jeff Mills, Surgeon, Vitalic, Petter, Benny Rodrigues, Luciano, Michael Mayer, Rejected, Speedy J, James Ruskin, John Tejada, Heiko Laux, Steve Rachmad, The Hacker, Nathan Fake, Wighnomy Brothers, Paul Kalkbrenner, James Holden, Laurent Garnier en Sven Väth op de lange lijst.

In de afgelopen vijftien jaar hebben vele mensen door Planet Rose de kans gekregen om op muzikale ontdekkingstocht te gaan, nacht na nacht te dansen, het nachtleven te ontdekken, nieuwe vrienden te maken of geïnspireerd te raken om zelf muziek te gaan maken of te gaan draaien. Het zou mooi zijn als er nog vele avonden zullen volgen.

De vier zaterdagen in januari staan in het teken van Planet Rose ‘15 Years On!’. Nog te gaan:

23 januari:
Planet Rose '15 Years On! - Mote Evolver Night': Luke Slater is Planetary Assault Systems - live + Samuli Kemppi + Bas Mooy + Giorgos Gatzigristos + Reza Athar & Niels van Mil + El Mundo & Satori + Roger Gerressen + Alex Jansen

30 januari: Planet Rose '15 Years On! - La Grande Finale': Kenny Larkin - live + Estroe + Warren Fellow + Mark Wanders + Sinan Alakus + James Watts + Jayton + Das Reh

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland