Koninginnefeest Arnhem: oud en nieuw hand in hand Koninginnefeest Arnhem: oud en nieuw hand in hand

Opening Orewoet, nieuwe punk in Willemeen en oude punk in The Stage

, Tekst: Maria Reljic & Arina Banga / Foto's: Bernard Bodt

Koninginnefeest Arnhem: oud en nieuw hand in hand

Opening Orewoet, nieuwe punk in Willemeen en oude punk in The Stage

Tekst: Maria Reljic & Arina Banga / Foto's: Bernard Bodt ,

Arnhem is traditioneel een van de grote Koninginnedagkernen van Nederland. Honderdduizenden bevolkten ook dit jaar het centrum van de Gelderse hoofdstad, waarbij men de mogelijkheid geboden werd om op diverse plekken te genieten van muziek naar keuze. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen was erbij!

Opening Orewoet, nieuwe punk in Willemeen en oude punk in The Stage

In Club Orewoet vindt met Koninginnenacht de feestelijke opening plaats. De nieuwe Arnhemse Club Orewoet is van plan zich te verwezenlijken door krachtige live optredens. Op deze Koninginnenacht lijkt dat te lukken, met twee in ieder geval omvangrijke bands (qua bandleden dan) op het programma voor de kick off. With Ice en Mala Vita trappen af in de wit afgewerkte en met veel neon belichte zaal.
 
With Ice is altijd goed, altijd een treffer. Zelfs als het slordig is, en de bandleden geen stoot voor hun kop krijgen. De kinetische rock, inmiddels aangevuld met elektronische bliepjes en beats en wat extra bandleden en instrumenten, is zeker een uitstekende keus voor de opening van een club. With Ice is een charismatische band met originele teksten en hoekige gitaren, en af en toe ook een koeienbel. Een band wiens muziek je niet op een dezelfde plek kan laten staan, ook al ben je een van de meest kritische luisteraars, zoals een muzikant. Het optreden van vanavond is helaas wat minder energiek dan men van With Ice gewend is, toch heeft het publiek iets om zijn oren de kost te geven. Een fijne dansavond van britpopachtig klinkende rock waarop je kunt dansen.. want dat is de bedoeling van een avond zoals deze!

Mala Vita is een feestband, met zomermuziek. De sfeer zit er al gauw in, men waant zich in het mediterrane. Een mix van balkan, rumba, mestizio, ska en zigeunergeluiden zijn in overvloed aanwezig. De teksten gaan over eenzaamheid, ballingschap en oorlog, het zijn nummers die je dieper raken dan je op het eerste gezicht of gehoor zou denken. Maar niemand - behalve ondergetekende - verstaat het, dus het bederft de feeststemming niet.

Punkliefhebbers komen op Koninginnenacht in Willemeen en The Stage goed aan hun trekken. In Willemeen beklimt het Groningse Ravens als eerste het podium. Ravens’ muziek is redelijk rustig en doet denken aan The Get Up Kids. Hoewel de muzikanten goed zijn, mogen ze nog wel iets meer aandacht besteden aan de podiumpresentatie.

Na Ravens de melodieuze poppunk van Midnight Menace uit Zwolle. Wat direct opvalt, is de mooie stem van zangeres Heleen, die overigens goed samengaat met de backing vocals van gitarist Kees. De enthousiaste formatie is goed op elkaar ingespeeld en brengt een aantal nieuwe nummers, die door het publiek goed ontvangen wordt. Nu alleen nog wat meer backing vocals!

In The Stage vermaken punkbands de Harries '89 en Rotte Vis '77 een zaal gevuld met uiteenlopend publiek. Vooraan staan vijftienjarigen enthousiast te pogoën, terwijl achteraan veertigers met een brede grijns naar het podium staan te kijken. Ook de bandleden zelf hebben zichtbaar plezier in het optreden. De Harries '89, opgericht in, jawel, 1989, hebben in hun jeugdige(re) jaren heel Europa doorgetourd, maar zijn nog lang niet van plan te stoppen. Dat lijkt mij een prima streven, maar misschien is het wel een idee om iets meer variatie aan te brengen in de nummers.

Met de punkcovertjes van Rotte Vis '77, bestaand uit de Harries en twee andere Arnhemmers, krijgt het publiek nog een fijne selectie uit dertig jaar punkhistorie voorgeschoteld voordat het naar huis gaat. Of naar een volgende kroeg natuurlijk.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland