Selectie Roos van Nijmegen en GSSF bekend Selectie Roos van Nijmegen en GSSF bekend

Organisatie geeft tekst en uitleg over nieuwe opzet van de Roos

, Tekst: Maarten Wagemakers

Selectie Roos van Nijmegen en GSSF bekend

Organisatie geeft tekst en uitleg over nieuwe opzet van de Roos

Tekst: Maarten Wagemakers ,

De selectie is gemaakt, de instrumenten zijn gestemd en de messen geslepen. Regio Arnhem-Nijmegen maakt zich op voor nieuwe edities van de Roos van Nijmegen en het Gelders Singer-Songwriter Festival. De Roos kent dit jaar een nieuwe opzet. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met de organisatie.

Organisatie geeft tekst en uitleg over nieuwe opzet van de Roos

Deelnemers vernieuwde Roos van Nijmegen bekend

Zoals gebruikelijk vindt er ook dit jaar weer een editie van de Roos van Nijmegen plaats, dé Nijmeegse bandjescompetitie bij uitstek. Alleen is de opzet dit jaar wel iets anders dan gebruikelijk. Het aantal voorrondes is ogenschijnlijk hetzelfde (2 in JC Staddijk, 3 in Merleyn), maar de voorrondes in JC Staddijk hebben nu een eigen finale, waarvan enkel de winnaar de uiteindelijke finale van de Roos van Nijmegen zal halen. En met die nieuwe opzet komt ook een nieuwe naam: Staddijk Out Loud! Maar vanwaar deze splitsing? Ivan Cuijpers, projectleider bij PAN en betrokken bij de organisatie van de Roos van dit jaar, geeft de volgende verklaring:

"Vanaf 2009 wordt de organisatie enigszins aangepast. Dit om tegemoet te komen aan de verschillende werkwijzen van met name de podia Doornroosje en Merleyn enerzijds en Staddijk anderzijds. Bij de eerste twee staan professionaliteit en product op de eerste plaats, terwijl bij jongerencentrum Staddijk het proces zelf centraal staat. Om tegemoet te komen aan dit fundamentele verschil, en duidelijkheid te scheppen voor de deelnemende bands, is de Roos van Nijmegen organisatorisch gesplitst. Concreet betekent dit dat Staddijk in 2009 voor het eerst, maar wel onder de vlag van de Roos van Nijmegen, haar eigen competitie organiseert, genaamd Staddijk Out Loud. Deze is volledig toegespitst op haar werkwijze. De uiteindelijke winnaar van Staddijk Out Loud zal doorstromen naar de finale van de Roos van Nijmegen. Door deze wijze blijft de samenwerking tussen de organisaties bestaan, al is het op een nieuwe wijze."

Verder geeft Cuijpers aan dat er, met het oog op die eerder gemelde professionalisering, nog een aantal wijzigingen zijn doorgevoerd. Op basis van een door de HAN uitgebracht adviesrapport over 20 jaar Roos van Nijmegen, is concreet besloten dat elke deelnemende band professionele feedback zal krijgen op de ingestuurde demo's, en zal er intensievere nazorg zijn voor de twee beste bands (in de vorm van bandcoaching en/of studiotijd). Verder is er een hogere standaard gelegd voor het publieksbereik (dat in 2007 en 2008 al boven de 50% zaalvulling lag qua bezoekersdekking).

De volgende bands zijn op basis van hun ingezonden demo geselecteerd voor deelname aan de Roos van Nijmegen:
Donderdag 9 april: Partly Disposable, Bell Pepper, Mindless.
Donderdag 16 april: K.O. Squad, Modesty Calls, Bandito
Donderdag 23 april: Macula, Do Not Run We Are Your Friends, Dead Man Running

Alle voorrondes vinden plaats in Merleyn. De 3 beste van deze bands zullen spelen in de finale op donderdag 21 mei in Doornroosje. De 4e band wordt gekozen door het publiek en de 5e band wordt aangeleverd door de wedstrijd Staddijk Out Loud van jongerencentrum Staddijk.

De deelnemers aan de voorrondes van Staddijk Out Loud zijn de volgende:

Zaterdag 28 maart: Seiphian en Panoptikon.
Zaterdag 4 april: Thornus, The Vlegels en Horst.
 
De finale van Staddijk Out Loud vindt plaats op zaterdag 25 april.


Gelders Singer-Songwriter Festival 2009 compleet en van start


Ook de deelnemers van het GSSF zijn gekozen. De vakjury heeft uit alle inzendingen de volgende negen artiesten geselecteerd: Boy Gol, Merinde, Matty Postma, Loes Swinkels, Tom Hendriks, Rinka van Zundert, Nina, Mariska Petroviç en Luc ten Brink. Er zijn drie voorrondes: 27 februari vond in Willemeen te Arnhem (ter vervanging van de ronde in het helaas failliete Kultuurhuis Bosch) de eerste voorronde plaats. Op 6 maart in Camelot is de volgende  en 14 maart is het genieten in Oerkroeg Schiller te Aalten. De grande finale vindt vrijdag 3 april plaats in Merleyn, alwaar de vier besten zullen vechten om de ere-titel van beste Gelderse singer-songwriter. Bekijk voor meer programma informatie en de indeling van de voorrondes de Myspace van het GSSF.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland