Ook tweede voorronde GSSF toont veel talent Ook tweede voorronde GSSF toont veel talent

Deelnemers spelen ontspannen, zelfverzekerd en met veel spelplezier

, Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

Ook tweede voorronde GSSF toont veel talent

Deelnemers spelen ontspannen, zelfverzekerd en met veel spelplezier

Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

In Camelot in Nijmegen was de tweede ronde van het Gelderse Singer-Songwriter Festival. Drie deelnemers mochten ieder een half uur spelen om de jury te overtuigen dat zij een plekje in de finale verdienen. Wederom lag het niveau behoorlijk hoog. Het wordt voor de jury nog een hele kluif.

Deelnemers spelen ontspannen, zelfverzekerd en met veel spelplezier

Concludeerden we vorige week al dat het Gelders Singer Songwriter Festival in Willemeen veelbelovend werd afgetrapt, ook de tweede ronde is van hoog niveau. In een behoorlijk druk café Camelot in Nijmegen strijden achtereenvolgens Rinka van Zundert, Tom Hendriks en Loes Swinkels om een van de vier finaleplekken. Alle drie spelen ze ontspannen, zelfverzekerd en met veel spelplezier.

Rinka van Zundert doet dat met een mix van stijlen: jazzy, duister of juist extreem zomers. Ze gebruikt haar stem daarbij prima: soms ingetogen, soms uitgelaten of zelfs boos. Maar altijd in de juiste dosering. Ze wordt tijdens enkele nummers begeleid door een gitariste op de elektrische gitaar wat nog iets meer diepte geeft. Ondanks de verschillende invloeden, blijkt Rinka een behoorlijk eigen geluid te hebben en dat komt erg goed bij het publiek aan. 

De benjamin van deze editie van het festival is Tom Hendriks met zijn zestien jaar. Hij begeleidt zichzelf op keyboard en op piano. Je merkt aan alles dat Tom vaak luistert naar gothic en symfo. Bij een aantal intro’s denk je: “en nu komen de zware gitaren erin”. In plaats daarvan volgt een voorgeprogrammeerde beat uit het keyboard, wat soms een beetje oubollig overkomt, maar tegelijkertijd past in zijn stijl. Zijn zang is nog niet altijd zuiver, daar moet nog behoorlijk aan gewerkt worden. Aan alles merk je dat Tom talent heeft, vooral voor het schrijven van nummers, teksten en composities. Over een paar jaar zien we hem vast en zeker mét band in de Roos van Nijmegen, maar in dit singer-songwriter festival is hij nog niet klaar voor de finale.

Loes Swinkels speelt alsof ze al jaren voor volle zalen staat, terwijl ze de gitaar pas sinds kort weer heeft opgepakt. Haar nummers zijn vooral uptempo en klinken erg poppy. Haar stem is vol en warm en ook bij de uithalen blijft deze zuiver en overtuigend. Heel onderscheidend en avontuurlijk is de muziek niet, maar hier staat wel een zangeres die een zaal in kan pakken en kan imponeren. Ze houdt de aandacht van het publiek uitstekend vast en krijgt een hard applaus. Wie heeft ooit gezegd dat poppy slecht is? 

Ook deze tweede ronde is er een van een hoog niveau. Volgende week spelen de laatste drie kandidaten in Schiller in Aalten en daarna zal de jury de vier finalisten bepalen. Alleen al met de kandidaten uit de eerste twee voorronden kan een kwalitatief goede finale worden samengesteld. Dat gaat dus een lastige klus worden volgende week. We wensen de jury veel succes…

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland