Regio Arnhem-Nijmegen doet goede zaken op Noorderslag Regio Arnhem-Nijmegen doet goede zaken op Noorderslag

Marike Jager, Roosbeef, De Staat, Lavalu en Zo Moeilijk in Groningen

, Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen / Foto's: Willie Kerkhof

Regio Arnhem-Nijmegen doet goede zaken op Noorderslag

Marike Jager, Roosbeef, De Staat, Lavalu en Zo Moeilijk in Groningen

Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen / Foto's: Willie Kerkhof ,

Afgelopen zaterdag presenteerde een aantal Nederlandse bands zich weer tijdens het Noorderslag festival. Dit jaar kon je een volledige Arnhem-Nijmegen route uitstippelen, met achtereenvolgens Marike Jager, Roosbeef, De Staat, Lavalu en Zo Moeilijk. Lees hier hoe onze lokale helden het deden!

Marike Jager, Roosbeef, De Staat, Lavalu en Zo Moeilijk in Groningen

Het gaat goed met de popmuziek in de regio. Dat blijkt wel uit het feit dat je dit jaar een complete Arnhem-Nijmegen route kon volgen tijdens Noorderslag, hét festival om je als Nederlandse band aan de buitenwereld te presenteren. De regionale route begon al vroeg in de avond met Marike Jager, die al geruime tijd woonachtig is in Beuningen. Ze speelde in CBK en je kon haar ook voorbij zien komen in de Noorderslagspecial op Nederland 3. Voor haar was het alweer de derde keer Noorderslag. Hoewel de L-vormige zaal het nogal bemoeilijkte om het optreden te bekijken, stroomde het vol met mensen die geboeid bleven luisteren. Een ontwapenende Marike speelde zowel mooie luisterliedjes als stevigere nummers. Het spelplezier spatte er vanaf, zowel bij haar als bij de band.
 
Eerder had ze al een nieuwe fan gewonnen uit ministeriële kringen. Na een interview met Vrij Nederland klampte ze minister Plasterk aan, die haar album op weg naar huis heeft beluisterd. Marike is ook van plan om de zuiderburen te veroveren. Een dag eerder speelde ze in de Coffee Company, wat haar een deal opleverde met platenlabel Rough Trade, dat haar album nu ook in België gaat uitbrengen.

Voor het interview met Vrij Nederland ging Marike op de foto met Roos van Roosbeef. De roodharige zangeres zorgde ’s middags al voor drukte in platenzaak Plato, maar haar optreden in de Factor.e tent trok zoveel publiek dat security er aan te pas moest komen om mensen tegen te houden. Het debuutalbum is kennelijk zeer goed in de smaak gevallen! Maandag zat de band alweer in De Wereld Draait Door als dé ontdekking van Noorderslag.

Dé hype van Noorderslag was natuurlijk De Staat. Ze speelden al tijdens de whiskeyborrel van de seminars, vervingen Czeslaw Spiewa op Eurosonic en deden nog een aantal (akoestische) verrassingsoptredens. Op zaterdagavond was dan het officiële optreden en dat zorgde voor een rij die zelfs de ingang van de nabijgelegen Bizonzaal versperde.

De grote vraag was natuurlijk of de hype terecht is. De uitdrukking die aanvankelijk bij veel mensen op het gezicht stond, was er dan ook een van: “Nou, bewijs jezelf dan maar eens!” Het duurde echter niet lang of het publiek werd enthousiaster en enthousiaster. Zelfs enkele doorgaans stugge muziekbobo’s vonden de band opeens belangrijker dan zichzelf. Veel knikkende hoofden, dansende mensen en ook veel muzikanten in het publiek: Voicst, Bonne Aparte, Johan en LPG waren erbij en zagen dat het goed was. “I like to play but I don’t know the game” werd nu al meegezongen door een groep enthousiaste fans uit Nijmegen, maar het zal ons niet verbazen als dat in augustus door een volle tent op Lowlands wordt meegebruld. Hun debuutalbum Wait For Evolution komt deze week binnen op nummer 13 van de album top 100, dus we mogen met recht spreken van een nationale sensatie!

Vorig jaar was De Staat nog onze lokale tip voor 2008. Dat hebben ze inmiddels waargemaakt, dus voor 2009 zetten we (onder andere) in op het Arnhemse Lavalu. Qua stijl is het wel even andere koek, Lavalu maakt namelijk jazzy pop. Het geluidsniveau ging dan ook meteen omlaag in de CBK zaal, maar het werkte! Het publiek was stil en luisterde aandachtig naar de verrichtingen van zangeres Mariëlle Woltring en haar band. Die aandacht strekte zich uit tot de vrachtwagen waarin de concerten werden opgenomen. (Klik hier voor het resultaat.) De technici vonden het helemaal te gek en draaiden de volumeknop juist helemaal open. Ook Lavalu genoot zichtbaar. Mariëlle straalde: “Na duizend jaar demo’s opsturen staan we hier dan eindelijk!” ’s Nachts om 5 uur kwam de band weer aan in de studio in Duitsland, die ze eigenlijk voor dit weekend hadden geboekt voor de opnames van een album. Mariëlle zat om 11 uur alweer takes op te nemen achter de vleugel. Het moge duidelijk zijn, er zit wel degelijk rock-’n-roll in deze jazzprinses!

De regionale route eindigde om half 3 ‘s nachts in de Marathonzaal, waar Zo Moeilijk het vermoeide publiek door de laatste uurtjes heen rapte. Hun sound is vrij traditioneel, maar het zware Nijmeegse accent geeft het een zeer authentiek karakter. Veel bezoekers hadden helaas gekozen voor Elle Bandita, maar wie erbij was, weet dat Nijmegen een hiphopstad is om rekening mee te houden! 

Regio Arnhem-Nijmegen heeft zich dus zeer goed gepresenteerd op Noorderslag. Vijf zeer verschillende acts gaven een sterke show en hebben goede zaken verricht. Het begin van 2009 belooft alvast veel goeds voor Marike Jager, Roosbeef, De Staat, Lavalu en Zo Moeilijk, en onze vaste lezers weten het natuurlijk wel: er is nog meer waar dit vandaan komt!

 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland