Koffiedik kijken met 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen Koffiedik kijken met 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

Start Luxor Live hoogtepunt 2008

, Medewerkers 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

Koffiedik kijken met 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

Start Luxor Live hoogtepunt 2008

Medewerkers 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

In de serie 'Koffiedik kijken' kijken we terug op 2008. Tevens werpen we een blik in de toekomst, what's hot en what's not in 2009? Ook wij willen een koffiedikke duit in het zakje doen, dus vandaag koffiedik kijken met de medewerkers van 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen!

Start Luxor Live hoogtepunt 2008

Vandaag gaan we koffiedik kijken met de medewerkers van 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen. We kijken terug op 2008, het jaar waarin het 10-jarig bestaan van VPRO's 3VOOR12 gevierd werd in de mooiste nieuwe zaal van Nederland!

Wat was het hoogtepunt van 2008?
    
Ondanks tegenwerking heeft de Affaire er wederom voor gezorgd een goed tegengeluid te geven tijdens de Zomerfeesten. Ook het Gesel XL-weekend in Arnhem bleek een groot succes met een sterke programmering van veelbelovende Gelderse acts. Maar absoluut hoogtepunt was toch wel de start van Luxor Live in Arnhem. Nog voor de officiële opening plaatsvond, vierde VPRO’s 3VOOR12 in deze zaal het 10-jarig bestaan met een avond gevuld met de beste lokale bands van dat moment. Met recht mag dit een van de mooiste zalen van het clubcircuit in Nederland genoemd worden.

Wat was het dieptepunt van 2008?


Bij deze vraag blijkt dat alleen een mooie zaal niet voldoende is, want de programmering van Luxor Live wordt door velen gezien als een van de grootste dieptepunten. Bij de ambitie om naar hetzelfde niveau als het Nijmeegse Doornroosje te stijgen, hoort een gedegen en gedurfde programmering. Helaas werd hier bij de opening al volledig de plank misgeslagen met een feestje dat meer gericht was op de bobo’s dan op de muziekliefhebbers, terwijl een popzaal het uiteindelijk toch van deze laatste groep zal moeten hebben. Volgens velen is er nog wel wat werk aan de winkel voor Luxor Live.

In Nijmegen lijken de nieuwbouwplannen voor Doornroosje te verdampen, wat hier dan juist weer zorgt voor werk aan de winkel voor de bobo’s. Het is de gemeenteraad gelukt om de Affaire niet ten onder te laten gaan, nu nog hopen dat de gemeenteraad de nieuwbouwplannen van Doornroosje eindelijk kan realiseren.

Wat is jouw persoonlijke top 5 uit de Song van het Jaar Verkiezing 2008?

Zoals elk jaar is er weer een grote verdeeldheid onder de redactieleden, maar aan het eind van het verhaal blijken zij ook niet vies van een beetje commercie!

1. Kings of Leon – Sex On fire
“Eigenlijk geeneens het beste nummer van de cd, maar je kunt er gewoonweg niet omheen.”
“Eén van de weinige leuke liedjes die ook op de radio werd gedraaid.”
“Als dit nummer nu nog niet in je hoofd zit,  heb je de laatste maanden geen tv of radio gehoord.”

2. Elbow - One Day Like This
“Een krachtige edoch gevoelige band met extreem goede zanger.”
“Deze band creëert stuk voor stuk ijzersterke nummers, maar dit nummer heeft echt een bijzonder  mooie opbouw en arrangement.”
“Prachtige single, van het beste album van 2008. De ogen en oren waren gericht op vele anderen vedettes en oudgedienden,maar Elbow heeft iedereen meer dan aangenaam verrast met The Seldom Seen Kid.”

3. Sigur Ros – Gobbeldigook
“Eigenlijk ben ik pas vrij recentelijk gaan luisteren naar deze band. Niet alles pakt even goed, maar een sfeer kunnen deze IJslanders fantastisch neerzetten.”
”Het woordenboek IJslands-Nederlands zet ik op mijn kerstverlanglijstje.”
“Een nummer van de beste cd van het jaar.”

4. MGMT – Kids
“De derde single van hun prachtige debuut. De andere twee singles hadden hier ook kunnen staan, net als de rest van Oracular Spectacular.”

5.
Calvin Harris - Acceptable in the 80s

“De best werkende dansplaat van het jaar. Waar dan ook.”
Dodos – Fools
“Erg boeiend, zeer muzikaal en Fools gaat voorop in de lijst van het album Visiter
Portishead - Machine Gun
Third van Portishead is representatief voor hoe de muziek van 2008 moet klinken.”

4. Welke internationale act gaat het helemaal maken in 2009?

Hier komt het onvermijdelijke Elbow met regelmaat in de antwoorden voorbij. De band die dit jaar de Grolsch-tent aan zich wist te binden, wordt in 2009 misschien wel de nieuwe Coldplay? Een andere band waarvan de verwachtingen hooggespannen zijn is Polarkreis 18. Op Haldern 2007 maakten ze al indruk en onlangs was Allein Allein de Megahit op 3FM. Maar ook van de comeback van Britney Spears mag veel verwacht worden!

5. Welke nationale act gaat groot worden in 2009?


Veelvuldig wordt de band genoemd die dit jaar onverwacht als support van dEUS een tour in Engeland heeft gedaan, 10Y3VOOR12 wakker heeft geschud en in juli een platendeal sloot met Excelsior… De Staat! Hun debuutalbum Wait For Evolution wordt donderdag 8 januari gepresenteerd in een uitverkocht Doornroosje. Uit de uitzending van Dubbel Check blijkt dat veel lokaalredacties het met ons eens zijn dat 2009 het jaar wordt van De Staat. Ook Roosbeef tekende een deal met Excelsior, haar cd Ze Willen Wel Je Hond Aaien Maar Niet Met Je Praten is inmiddels uit en schept hoge verwachtingen.

6. Welke act uit de regio Arnhem-Nijmegen gaat doorbreken in 2009?

Er zijn een hoop acts uit de regio die de potentie hebben om in 2009 door te breken. Een lokaalact waar over het algemeen veel van verwacht wordt, is Lavalu. Mariëlle Woltring, zangeres en brein achter de band, werkt al een paar jaar met een aantal vaste bandleden aan haar songs. Dit jaar verschijnt er nieuw materiaal en hopelijk ook eindelijk een volledig album. Volgende week staan ze tussen tussen de lokale helden van Zo Moeilijk, Marike Jager, Roosbeef en De Staat op Noorderslag. Lavalu is de enige band in dit rijtje die nog niet is getekend, maar verwacht wordt dat dit niet meer lang zal duren.

7. What's hot in 2009 & what's not?

Hot: de vernieuwde Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen, cassettebandjes, Goffertconcerten, thuis plaatjes draaien, pinollen, multidisciplinaire kruisbestuivingen, Hank Williams III, zZz, maar ook veel lokale acts zoals onder andere Antillectual, Monokraft, Hoan, The Kevin Costners en The Cohens.

Not: 'stoere' mannenrock, op zoek naar jezelf, Prosecco, dj's als rocksterren, swaffelen, Guns N' Roses ("Chinese Democracy? Auw! foei! koest! af! lig! dood!").

Benieuwd naar de voorspellingen van andere lokaalsites? Luister dan hier naar de aflevering van Dubbel Check op VPRO’s 3VOOR12!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland