Strike First stelt wederom niet teleur in The Stage Strike First stelt wederom niet teleur in The Stage

Ondanks sterke samenstelling van de avond een wat tam publiek

, Tekst: Martin Visser / Foto's: Bernard Bodt

Strike First stelt wederom niet teleur in The Stage

Ondanks sterke samenstelling van de avond een wat tam publiek

Tekst: Martin Visser / Foto's: Bernard Bodt ,

Hoewel er niet echt van een hoofdact gesproken kon worden, was er onlangs toch een muzikaal zeer interessante avond in The Stage te beleven. Of men nu liefhebber was van stuwende ritmes, rockende gitaren of sterke melodieën, met de optredens van Fehler, The Hunger, Strike First en Wraith was er voor ieder wat wils.

Ondanks sterke samenstelling van de avond een wat tam publiek

Vanavond staan vier bands op het programma van The Stage, namelijk Fehler, The Hunger, Strike First en Wraith.

De opener van de avond, die overigens later begint dan gepland, is het uit Den Bosch afkomstige Fehler. De band tourt met met afsluiter Wraith, en dat is muzikaal gezien ook te horen. De band is muzikaal sterk beïnvloed door death-'n-roll band Entombed, maar kiest voor een minder melodieuze aanpak. Dit zorgt er tegelijkertijd voor dat de nummers zo nu en dan wat aan afwisseling missen. Het wordt allemaal wel op de juiste manier gebracht. Een samenkomen van metal, doom, hardcore en sludge zoals ze zelf stellen op hun website is het zeker, zonder te vervallen in een overambitieuze brij van stijlen. Het publiek is enthousiast, maar wat stijfjes. Wellicht omdat de nummers nog niet zo bij hen zijn ingesleten.

The Hunger uit Groningen gooit het over een net iets andere boeg. Melodie en een vrij directe muzikale aanpak gaan hier samen. De bandleden hebben ervaring in verschillende bands en dat is te merken. De gitaristen en de zanger kennen hun poses. Ook bij het publiek is er reactie door middel van heupbewegingen en hier en daar wordt meegezongen. Binnenkort zal de band ook bij de showcase van underground label Shield optreden. Hopelijk is het publiek op die avond ietsje minder tam. Hoewel Strike First soms wel erg aan andere bands doet denken, brengt de band op andere vlakken zoals melodie en rockende inslag toch echt iets origineels.

De volgende band van vanavond is Strike First. Het is lastig om over Strike First iets te schrijven dat al niet geschreven is in de loop der jaren. Het is immers vooral in de regio Arnhem, maar ook daarbuiten, een welbekende hardcore-act geworden. Daarnaast is ook al vaak gemeld dat Strike First niet telkens hetzelfde hardcore trucje herhaald ten aanzien van songstructuren, ritmes en zanglijnen. Met hun laatste album mag de band zich volgens ondermeer De Aardschok onder de top van de Nederlandse hardcore scharen. Hoe breed de noemer hardcore is, blijkt niet alleen uit het rijtje dat meestal bij de Nederlandse hardcore wordt genoemd, maar ook uit de muzikale samenstelling van deze avond. Strike First zelf stelt ook vanavond niet teleur, mede dankzij een zanger die meesterlijk gebruik maakt van mimiek en intonatie. Wel valt het op dat het publiek vooral uitzinnig is bij de oudere nummers en een cover.

Als afsluiter het uit Wales afkomstige Wraith. Een muur van geluid zorgt ervoor dat een deel van het publiek aan het einde van de set de zaal verlaat. Dat is jammer, want de band weet wel degelijk nuances aan te brengen aan hun erg door Cursed beïnvloede muziek. De zanger weet ook erg goed de rol van zanger en gitarist te combineren, iets wat een zeldzaamheid is binnen het hardcorewereldje. De band zit alweer een tijdje bij het Arnhemse label Reflections Record, en dat is niet meer dan terecht. Wel jammer is het opmerkelijk slecht verstaanbare Britse accent, maar een enkeling die zich daaraan zal storen. Met het einde van het optreden van Wraith komt een einde aan muzikaal zeer interessante avond.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland