N.E.W. pleit voor Nijmeegs landskampioenschap

Hoge kwaliteit Nijmeegse Electronische Waar op nieuwe verzamelaar

Jasper Konijnenbelt ,

De presentatie van de nieuwe N.E.W verzamelaar 4.0 was opgesplitst in twee delen. Zaterdag vond deel II plaats, met een keur aan Nijmeegs talent. Een luisterbeurt van de laatste compilatie blijkt de beste reclame voor een bezoek aan een avond vol Nijmeegs electronisch talent. Een niet te missen doopfeest vol van een talentvolle nieuwgeborene.

Hoge kwaliteit Nijmeegse Electronische Waar op nieuwe verzamelaar

Wee u. Hier spreekt een geboren chauvinist. De Randstad bezorgt mij jeuk, van Limburgers moet ik huilen, de Friezen mogen van mij morgen een eigen staat. Met hoog hek erom a.u.b. Ik pleit voor een autonoom Gelderland. Ik meld me aan als vorst.

Mijn Gelderlandsliefde aan u opgebiecht, kan ik met open vizier de loftrompet afsteken over de nieuwste loot aan het oeuvre van de Nijmeegse electronica: N.E.W. 4.0. De jaarlijkse verzamelaar van Nijmeegse Electronische Waar is ook dit maal een kunststukje om je vingers bij af te likken (pas op voor stroom).

Na een korte sfeerimpressie van Steve Mensink wordt er direct gesmeten met een hoogtepunt: Fear No Danger van Piet van Dongen is een productioneel hoogstandje met het vernuft van een creatie van Leonardo Da Vinci: schitterende 3D soundscapes met een priemende melodie op een gebroken beat. Barend En Van Dub mogen dan een belachelijke naam hebben, hun gelaagde mid-tempo doet de ogen sluiten en de vingers meetrommelen. Pose gooit het geheel in een hogere versnelling met een dikke zes minuten aan onweerstaanbare groove.

Even dreigt er wat sferische verzanding op te treden, ruw onderbroken door de vuige electro-trash van Oshunmare. Heerlijk! Bradams, Mactechno en M-bition zorgen er voor dat de voetjes van de vloer kunnen met elk een eigenwijze en minimalistische technotrack. Het orkestrale intermezzo bij de laatste klinkt als het loflied van de Hoogmis, ter ere van al het talent dat de Keizerstad rijk is.  Als de beat weer invalt is het zeker: hier zou onze Lieveheer zelf ook niet op stilstaan.

Met de zegen van het Opperwezen op zak kan er begonnen worden aan het toetje. Een conglomeraat sferische tracks van Chaosmaker, druktemaker Jonas The Plugexpert en Mark Tamea, dat refereert aan het betere werk van James Holden - luidt het einde in van een puike plaat waar het talent en de ambitie van af druipt. Nijmeegse elitetroepen, ter verdediging van het Groot Geldersch Koninkrijk.

Vanavond (zaterdag 22 feb) tegen 23:00 zal wederom een selectie uit het keurkorps van N.E.W. hun nieuwgeborene inzegenen te Merleyn. Piet van Dongen, Oshunmare, Pose en Platvorm zullen live hun kunsten vertonen. Chaosmaker en M-bition zullen aansluitend de nodige platen opleggen. Een niet te missen doopfeest voor de liefhebber van de betere elektronische waar.