Bob Ross Explosion en The Cohens delen podium tijdens NDRGRND-intro

Nijmegen Rock City: waar de mannen van de watjes worden gescheiden

Tekst: Eelco van Eldijk ,

Een onwaarschijnlijke combinatie, de papa’s van de Nijmeegse rock en de jonge, malle jongetjes van The Cohens, geprogrammeerd op één avond en ook nog eens op hetzelfde podium, na elkaar. Gaat dat wel werken?

Nijmegen Rock City: waar de mannen van de watjes worden gescheiden

Aan arty-farty band The Cohens zal niet direct gedacht worden bij een typische Nijmegen Rock City-act. De Bob Ross Explosion, vanwege hun veteranenleeftijd misschien evenmin. Toch staan deze twee bands, als beide een stelletje beroepsneuroten, gebroederlijk op één van de twee Nijmegen Rock City-avonden tijdens de studentenintro in de Nijmeegse NDRGRND.

Bob Ross Explosion
Bob Ross Explosion (BRE) trapt tegen een uurtje of twaalf het bal af. De heren doen dat op prima wijze; recht in je kruis! De vier mannen van BRE hebben vooral veel lol en nemen het (rock-’n-roll) leven vooral niet te zwaar. Eigenlijk slaat deze band als een lul op een drumstel, maar dan wel lekker hard! De covers, gespeeld door het viertal, hebben één ding gemeen; alles knalt en knettert als een opgevoerde Zundap uit 1969. Opgefokte uitvoeringen van klassiekers en minder bekende rockende tracks, met als hoogtepunt het psychedelisch groovende ‘prayer for pills’  ter afsluiting van de set, markeren weer een prima optreden van een fijne band.

The Cohens
The Cohens, toch een beetje de doetjes van de Nijmegen Rock City-scene, verbazen vriend en vijand door zich deze keer van een smeriger kan te laten zien. De drie bandleden, die eruit zien als een groepje bollebozen, lijken een flinke frustatie van zich af te willen spelen. Niks geen arty geleuter en gedoe met precisie-bommetjes vandaag; knallen met de versterkers op 10. De band heeft waarschijnlijk nog nooit beter en vetter geklonken dan vanavond.  De, soms aan The Pixies en The Fall refererende, neurotica van The Cohens, heeft duidelijk bestaansrecht tussen het andere Nijmegen Rock Citygeweld. De band moet dan wel zo vuig blijven grooven als deze avond!

Beide bands passen wonderwel zeer goed bij elkaar, qua muziek en inzet/presentatie. De onwaarschijnlijke combinatie werkt en zet hopelijk de trend voor volgende week woensdag, deel twee van de Nijmegen Rock City-intro in de NDRGRND met Sister Johnson en Taxidermist.