Vooruitblik II: de 34e Paasconcerten Jacobiberg Vooruitblik II: de 34e Paasconcerten Jacobiberg

Diversiteit als belangrijkste ingrediënt voor sfeervol evenement

, Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

Vooruitblik II: de 34e Paasconcerten Jacobiberg

Diversiteit als belangrijkste ingrediënt voor sfeervol evenement

Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

Een recordaantal bands schreef zich dit jaar in voor de Paasconcerten van Popcentrum Jacobiberg op zaterdag 11 en zondag 12 april (eerste paasdag). 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen blikt met de uitverkoren bands vooruit. Met vandaag Fear Remains, Bandito, Claus, Norman Kapoyos & The Swinging Moord Orchestra.

Diversiteit als belangrijkste ingrediënt voor sfeervol evenement

De grote kracht van de Paasconcerten is de afwisseling. Van singer-songwriter naar deathmetalcore en van reggae naar indierock of elektro: voor ieder is er wat wils. Ook dit jaar heeft de organisatie weer overuren gedraaid om alle afwegingen op de juiste wijze te maken en uit de stapel demo’s een afwisselende en aantrekkelijke line-up te trekken. En wat ons betreft wordt het wederom een dampende versie, met dit keer als extra podium een oefenruimte (de Rietveldzaal) waarin bezoekers zich voor een moment uit de drukte kunnen wurmen om van singer-songwriters, alt.country en zolderkamer-elektro te kunnen genieten.

3VOOR12/Arnhem-Nijmegen kijkt vooruit en vraagt bands die komend weekend op de planken staan naar hun ervaring met de Paasconcerten en wat het publiek van hen kan verwachten. Vandaag met Fear Remains, Bandito, Claus, Norman Kapoyos & The Swinging Moord Orchestra.

FEAR REMAINS (zaterdag)
Fear Remains is een jonge band uit Arnhem. Ze combineren verschillende stijlen van het metalgenre, waardoor zij een zeer eigen sound hebben ontwikkeld. In de muziek zijn elementen van trash en death metal terug te horen, maar ook invloeden uit de progressieve hoek. Dit staat dus garant voor vele interessante wendingen in de muziek, zoals het gebruik van zowel cleane mannelijke en vrouwelijke vocalen als de grunt. Hun invloeden zijn vooral Opeth, Riverside, Kaliban, Keep Of Kalessin en Ihsåhn. “Natuurlijk kennen wij de Paasconcerten al, we reperteren al een paar jaar op de berg en j  weet dus al automatisch dat het er is, je kunt er niet omheen! Het is voor ons niet alleen leuk om er te kunnen en mogen spelen, maar zeker ook een eer!”
Wat mensen van ons kunnen verwachten: “Een hoop herrie, met hopelijk een pittend en headbangend publiek, oppassen dus dat je niet geblesseerd raakt. Wel zijn we niet zoals elke standaard metalband, dat komt voornamelijk door de eventuele cleane zang en rustige stukjes tussen door. Je weet niet welke dingen voorbij komen per nummer!”
“Onze plannen als band zijn dat we natuurlijk nog heel veel mogen en kunnen gaan spelen.  Ook zijn we bezig met het schrijven van nieuw materiaal voor een album, we kunnen niet wachten tot die af is!”

BANDITO (zaterdag)
Bandito is een 5-koppige rockformatie uit Nijmegen. Hun muziek, beïnvloed door bands als Kyuss, Atomic Bitchwax, Dozer, Queens of the Stone Age, The Black Keys en Truckfighters, is te omschrijven als ruig, hard en energiek, gebracht door muzikanten die hun instrument goed meester zijn. Gitarist Tommy: "Vorig jaar speelde ik met mijn oude bandje, Anavarin, op de Paasconcerten. Dat was een erg leuke en gezellige ervaring. De Paasconcerten zijn een leuk initiatief waar lokale bandjes de kans krijgen om op te treden op een mooi podium. En daarom doen we met Bandito dit jaar ook mee!” Het publiek kan van de Nijmegenaren een vette show verwachten waarin stevige, groovende nummers vol enthousiasme worden gebracht. “Met de inbreng van verrassende elementen houdt Bandito het voor het publiek interessant.” Naast heel veel optreden en plezier maken wil de band zich verder gaan ontwikkelen. “Dat gaan we deze zomer ergens in het buitenland proberen te doen. Daarnaast doen we mee aan de Roos van Nijmegen waarmee we hopelijk nog meer de aandacht op onze band kunnen vestigen.”
 
CLAUS (zondag)
De drie Claus-leden smeedden hun eigen koppige stijl: vol energie, afwisseling en drukte, maar ook een rustige melodische noot, met korte krachtige songs in een maximaal dynamische set. Het geluid van Claus is zowel volwassen als bruut, als toegankelijk: een mix tussen Primus en Sonic Youth. De Paasconcerten kennen ze goed: “Sterker nog, we hebben vanaf 1997 allen al vaker meegedaan. Jan en Hugo met Dr. Redtape, Hugo ook met BOB en Floris met Side-Project en dance/rock/VJ-band Stamina.”
In hun eigen muziek is rekening gehouden met het publiek: “In de zapcultuur moet je veel doen om het publiek geïnteresseerd te houden. Claus combineert punk, noise met funk en pop tot korte krachtige songs vol afwisseling en dynamiek. Deze geluidswaterval wordt over de mensen uitgestort en we zullen zien wie daarna nog overeind staat!” CLAUS hoopt na de Paasconcerten hun demo af te maken. “Daarna gaan we lekker weer nieuwe muziek maken in de oefenruimte om de set uit te breiden met als doel: optreden, optreden, optreden!”

NORMAN KAPOYOS & THE SWINGING MOOD ORCHESTRA(zondag)
De band van Norman Kapoyos heeft geen vaste bezetting: “Het is meer een community van muzikanten dan een traditionele band. De bezetting verandert constant en past zich aan de situatie en beschikbaarheid van haar leden aan. Op de Paasconcerten zullen leden van onder meer GEM, Krezip en Davenport ten tonele verschijnen.” The Swinging Mood Orchestra (SMO) put uit minstens vijftig jaar popmuzieken wil niet vastzitten aan een stijl: “Mochten we ooit iets tegenkomen waarbij we ons helemaal prettig voelen, dan kan het zo maar zijn dat we in die stijl blijven hangen, maar vooralsnog is het niet de bedoeling om een specifieke stijl te zoeken noch uit te dragen.” Het is dan ook niet verrassend dat de muzikale invloeden talrijk en breed zijn: James Brown, The Beatles, Queen, Jimi Hendrix, Elvis Presley, Beyonce Knowles, Squarepusher, Led Zeppelin, Jiddu Krishnamurti, Evil Superstars en vele anderen. Norman is relatief onbekend met de Arnhemse traditie: “Ik kende de Jacobiberg al wel, maar was nog niet eerder op de hoogte van de Paasconcerten. Ik vind het een geweldig initiatief! We gaan met een flinke dosis entertainment het publiek proberen te veroveren…”

CAULFIELD & MERINDE
Op zondag staat Caulfield in de Rietveldzaal. Zij laten alt.country samenvloeien met britpop, jazz en indie. Merinde strooit vanachter haar piano mooie singer-songwriternummers over het publiek in de Rietveldzaal uit.

MP3VOOR12/ARNHEM-NIJMEGEN VOLUME 2
Van alle bands worden live opnames gemaakt en verzameld op de MP3VOOR12/Arnhem-Nijmegen volume 2. De laatste act zal op 12 april rond middernacht het podium op klimmen. De volgende dag is op deze site vanaf 12.00 uur ’s middags al de MP3VOOR12/Arnhem-Nijmegen te downloaden: een ‘verzamelcd' met daarop 16 live tracks van de 16 acts die op Paasconcerten hebben opgetreden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland