The Sin Committee presenteert nieuwe ep komende vrijdag in Merleyn The Sin Committee presenteert nieuwe ep komende vrijdag in Merleyn

"Bert Koenders heeft onze cd al thuis liggen."

, Tekst: Marieke Roelofs

The Sin Committee presenteert nieuwe ep komende vrijdag in Merleyn

"Bert Koenders heeft onze cd al thuis liggen."

Tekst: Marieke Roelofs ,

Succesvolle optredens, lovende recensies, een finaleplaats bij Ernem Zweet...en toen moesten er zonodig een paar bandleden naar het buitenland. Progmetalband The Sin Committee lag een jaar stil. Inmiddels is het viertal begonnen aan een ambitieuze doorstart. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met hen over de plannen en over het Nijmeegse muziekklimaat.

"Bert Koenders heeft onze cd al thuis liggen."

Op de eerste warme avond van het jaar schuiven drie leden van The Sin Committee aan op het terras van de Kluizenaar. Gesterkt door Paulaners onthullen zij hun plannen voor 2009. Ambitieuze plannen. The Sin Committee gaat ervoor, het straalt er aan alle kanten vanaf.

Eerste gespreksonderwerp is natuurlijk de nieuwe cd. Was de vorige nog helemaal zelf opgenomen, voor Confess nam de band een producer in de arm. Wel hield bassist Willem de vinger aan de pols. Je wilt natuurlijk wel je eigen geluid behouden. En wat is dan precies dat eigen geluid? Willem: "Meer dan andere metalbands combineren wij genres. We zitten aan de progressieve kant van de metal, maar passen niet precies in één subgenre. Veel metalbands leunen op een bruut gitaargeluid. Wij hebben maar één gitarist, dus heeft bij ons de bas een prominentere rol. De gaten die normaal de tweede gitarist opvult, worden bij ons gedaan door de bassist." Raymon: "De manier waarop wij zang en grunts met elkaar combineren hoor je niet zo vaak. Op de vorige cd deden we dat overigens nog niet. En er is wel meer veranderd. De nummers zijn complexer, er is meer dynamiek, meer contrasten."
De band heeft ervoor gekozen de hele ep online te zetten. Joris: "We doen ons best om de promotie goed aan te pakken via media als MySpace en Hyves. Verder hebben we een heleboel bladen aangeschreven, ook in het buitenland. De bedoeling is om The Sin Committee flink op de kaart te zetten. “

Familie en vrienden blijken overigens wisselend te reageren. Raymon: “Het blijft natuurlijk metal, en dat is gewoon niet voor iedereen.” Zijn ouders vinden de cd te gek, maar Joris kan hem thuis maximaal 20 seconden aan laten staan. Willems ouders blijven diplomatiek: "Sommige stukken waren best mooi". Nog subtieler waren enkele huisgenoten: "Ik hou er niet zo van, maar het klinkt wel heel professioneel!"

Verdere promotie is er in de vorm van een nog op te nemen videoclip van het titelnummer Confess. En er zijn contacten in Den Haag. Toen minister Bert Koenders onlangs de universiteit bezocht, heeft Willem hem de ep in handen gedrukt. Willem: “Ik dacht, ik doe het gewoon. Hoeveel bands overhandigen hun cd nu aan een minister?” Koenders reageerde blij verrast en stopte hem in zijn binnenzak.

De band heeft veel in eigen hand gehouden. Zo is het artwork van de hand van Raymon, zijn alle nummers eigen werk, schreef Joris de teksten, regelt Victor de financiën, Joris de contacten en bewaakte Willem bij het afmixen het bandgeluid. En dan komt er nu zeker een hele rits live-optredens aan? Raymon: "Dat is wel de bedoeling. We willen het weer fanatiek oppakken. De ep-presentatie in Merleyn moet de kickstart gaan worden. Verder hopen we op de Affaire en we willen graag naar het buitenland. We hebben er ontzettend veel zin in. Vanaf september vorig jaar is het gas er vol op gegaan en dat werkt verslavend. Het voelt als een wedergeboorte, alsof we met een nieuwe band begonnen zijn."

Deze energie past bij wat ik me herinner van hun optredens twee jaar terug. Willem: "In de oefenruimte springen we ook. Instrumentbeheersing terwijl je springt komt niet vanzelf. Daar moet je op oefenen. Tijdens optredens proberen we het er zo effortless mogelijk uit te laten zien. Bovendien past die energie bij onze muziek. Stilstaan in de oefenruimte zou tegennatuurlijk voelen."

Hoe denkt The Sin Committee eigenlijk over het muziekklimaat in de regio? Joris: "Doornroosje is top. De programmering is goed, en we zijn blij met Fortarock, dat nu zelfs een eigen festival heeft. Staddijk heeft ook vaak toffe bands, al hebben ze jammer genoeg hun locatie niet echt mee. Weet je hoe vaak we al verkeerd zijn gereden naar Staddijk?", lacht Joris. Willem: "Positief aan Nijmegen is de wederopstanding van de stichting PAN. Vroeger waren bijvoorbeeld de oefenruimtes  minder goed geregeld. Nu is het allemaal goed op orde, en heeft PAN interessante dingen te bieden."

Qua bands voelt het viertal zich meer verwant met Arnhem. Raymon: "In Nijmegen leeft de stoner meer. Wij zitten meer op een lijn met Arnhemse bands als King Locust, Kyo en Non-Divine. Zonde trouwens van Kultuurhuis Bosch en de Goudvishal! Luxor is meer een zaal voor gevestigde bands, daar heb je als lokale band minder aan."

Eerst maar eens de ep-presentatie in Merleyn. The Sin Committee zal daar a.s. vrijdag, samen met de Doetinchemse grungeband Streetcarb, aantreden vanaf 21:30 uur.

 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland