Paasconcertenkoorts 2009: Vooruitblik I Paasconcertenkoorts 2009: Vooruitblik I

Twee avonden Arnhemse muziektraditie blijven verrassen en vermaken

, Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

Paasconcertenkoorts 2009: Vooruitblik I

Twee avonden Arnhemse muziektraditie blijven verrassen en vermaken

Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

Een recordaantal bands schreef zich dit jaar in voor de Paasconcerten van Popcentrum Jacobiberg op zaterdag 11 en zondag 12 april (eerste paasdag). 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen blikt met de uitverkoren bands vooruit. Met vandaag Streetcarb, Viva Rosa, LADA! en Chances Are.

Twee avonden Arnhemse muziektraditie blijven verrassen en vermaken

Het is maar goed dat Pasen en Pinksteren niet tegelijkertijd vallen, anders had Pinkpop er een geduchte concurrent bij gehad. Nou, Jan Smeets zou in ieder geval moeite hebben om Arnhemse bezoekers naar Landgraaf te krijgen. Rond Pasen beklimt muziekminnend Arnhem immers al bijna 34 jaar lang de Jacobiberg om daar onder het genot van veel bier en prettig volk verrast te worden door het muzikale talent dat de stad en omgeving rijk is.

En wie denkt dat de schwung er na bijna vier decennia wel uit is, die zit er ver naast. Zowel aan de vraag- als de aanbodzijde klopt het Arnhemse muziekhart met wilde slagen als de term 'Paasconcerten' valt. Een gegarandeerd volle, zweterige bak en een recordaantal inschrijvingen bewijzen dat Arnhem leeft op muziekgebied. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen kijkt vooruit en vraagt de bands die aanstonds in de goudomrande Paas-annalen zullen worden opgenomen hoe zij uitkijken naar deze traditie en wat hun ervaring is met de Paasconcerten. Vandaag met Streetcarb, Viva Rosa, Chances Are, en LADA!

STREETCARB (zaterdag)
In 2004 werd Streetcarb als grunge-duo geboren. Na het toevoegen van bassist Maarten werd met een knallende set en een hyperactieve podiumpresentatie een jaar later de Achterhoekse Popprijs gewonnen. Met de nieuwe drummer Dirk Geurtzen wordt de droom het nieuwe Achterhoekse grunge-geluid de wereld in te brengen, vervolgd. ”We kenden de Paasconcerten al omdat we momenteel alle drie in Arnhem wonen.” Maarten: “Ik zag altijd van die enorme billboards als ik Arnhem in kwam rijden en dacht dan: “Boah! Wat een enorme billboards!” Hun intense ‘Seattle sound’-nummers worden door de band zelf als volgt omschreven: “Hard, zacht, hard, zacht, een stukje dat iets langer zacht blijft, een hard stukje dat harder gaat dan de overige twee harde stukjes, hehe.” De band is ambitieus. Dirk: “Het is natuurlijk een droom om je eigen nummers op cd op te nemen.” “We willen zoveel optreden dat we genoodzaakt zijn om onszelf te klonen om het allemaal bij te houden,” vindt Erik, “En ik ga Maarten en Dirk nog een keer proberen te overtuigen dat we drie saxofonisten en een trompettist nodig hebben. En een koebel!”

VIVA ROSA (zaterdag)
Viva Rosa laat zich inspireren door indierock, americana country met regelmatige invloeden van de sound van late 80's wave en punk. “Daar houden we nou eenmaal van!” De bezetting bestaat inmiddels uit vier bandleden. “In het verleden waren we een trio. De nieuwe gitarist speelt nu één jaar in de band; hij is een echte toevoeging met meerwaarde in onze familie! Men kan van ons een uiterst energieke show verwachten waarmee we de hele zaal even flink willen wakker blazen! We're gonna kick your asses! Ook onze tedere country ballads zullen het publiek op een compleet ander verrassend spoor zetten.” De Paasconcerten zijn niet nieuw voor de heren: “We zijn enkele keren als bezoeker al op de Paasconcerten geweest. Er hangt een toffe sfeer met veel coole bandjes en leuke mensen. Zeker goed om dat dit jaar vanaf het podium te ervaren!” Het ligt in de bedoeling van Viva Rosa zichzelf in de picture te spelen: “Onze toekomstplannen zijn om nog meer mooie liedjes te schrijven en daarmee de clubs, zalen en festivals te veroveren zodat we als erkend Nederlandse indieband met een gerust maar voldaan gevoel de geschiedenisboekjes in mogen gaan…”

LADA! (zaterdag)
Deze Arnhemse band wordt wel eens omschreven als melodieuze indiepop. “Voor onszelf gaat het niet om de sticker die erop wordt geplakt. Onze muziek kan variëren van Pixies achtige springrock tot luisterliedjes a la Nick Drake. Er is dus niet echt één stijl te koppelen aan wat wij doen, we proberen in elk geval altijd te doen wat niet voor de hand ligt.” De vier heren besluiten in de kroeg in de zomer van 2007 om gezamenlijk muziek te gaan maken en LADA! is geboren: “Waar iemand er soms voor kiest om te gaan voetballen op de zaterdagochtend, gaan wij lekker de kelder van de Jacobiberg in!” "Aangezien wij in de Jacobiberg oefenen, zijn wij bekend met de Paasconcerten. Dit wordt echter ons eerste Paasconcert en we gaan hier met veel plezier muziek maken en luisteren. Het is altijd leuk om lokale collega-muzikanten aan het werk te zien.” Het publiek mag een gevarieerde set verwachten met verrassende wendingen in de muziek. “Een mix van sterke slaggitaar, gevarieerde drums en baslijnen en verleidende gitaarmelodieën zullen je een half uur lang weten te vermaken,” verwacht de band zelf. “Momenteel zijn we druk bezig nieuw materiaal te schrijven en de planning is dit jaar een volwassen demo op te nemen om met een tastbaar visitekaartje een bredere bekendheid te verwerven.”

CHANCES ARE (zaterdag)
Chances Are is een roots reggaeband uit Arnhem bestaande uit vijf bandleden die zijn geïnspireerd door de Jamaicaanse muziekvibe. De naam komt van een song van Bob Marley and the Wailers. Chances Are speelt een set van eerlijke rootsnummers met vocalen vol blues en soul ondersteund door een solide bas, vloeiende drums, jazzy trompet en een speelse gitaar. Alle songs zijn eigen composities van de band. Chances Are garandeert een optreden waar het publiek met warme dansbare muziek overspoeld zal worden. Als Chances Are net zo’n optreden kunnen neerzetten als Out Of Many vorig jaar dan zit dat wel goed!

THE EXTINCT & ELECTRIC BONGO
Naast het grote podium waar de bands staan te rocken wordt er in de Rietveldzaal (één van de vier oefenruimtes van Popcentrum Jacobiberg) een intiem podium gecreëerd voor akoestische singer-songwriters en loungeachtige electro acts. Op zaterdag zijn dit solo-project The eXtinct, die donkere elektronische muziek combineert met zware gitaren, en Electric Bongo, die ‘zolderkamerelectro’ maakt.

MP3VOOR12/ARNHEM-NIJMEGEN VOLUME 2
Van alle bands worden live opnames gemaakt en verzameld op de MP3VOOR12/Arnhem-Nijmegen volume 2. De laatste act zal op 12 april rond middernacht het podium op klimmen. De volgende dag is op deze site van vanaf 12.00 uur ‘s middags al de MP3VOOR12/Arnhem-Nijmegen Volume 2 te downloaden: een ‘verzamelcd’ met daarop 16 live tracks van de 16 acts die tijdens de Paasconcerten hebben opgetreden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland