Joram Cay Bohème: een bijzondere singer-songwriter

14 april in Odessa te Nijmegen

Tekst & Foto's: Bernard Bodt ,

Joram Cay Bohème gaf op het Cafestival in Luxor Live een bijzonder optreden. Een band met een wat ongewone samenstelling - zang, drums, saxofoon en toetsen – bracht een set jazzy popliedjes waarbij het karakteristieke element van een singer-songwriter duidelijk aanwezig was. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met de zanger van deze formatie.

14 april in Odessa te Nijmegen

Op het laatste Cafestival in LuxorLive werd ik in positieve zin verrast
door het optreden van Joram Cay Bohème. Op het eerste gezicht een band met een wat ongewone samenstelling: zang, drums, saxofoon en toetsen. Ze brachten een set van jazzy popliedjes waarbij het karakteristieke element van een singer-songwriter duidelijk aanwezig is. Uptempo nummers werden afgewisseld met ingetogen ballades. Hoogtepunt van de middag was een nummer waarbij de zanger slechts begeleid werd door de meer dan uitstekende pianist.

Na afloop van het Cafestival raak ik in gesprek met de zanger van de formatie. Hij vertelt dat het optreden een van de laatste try-outs is voor de nieuwe cd Ask, Where Is Embla?. Een cd die deels live is opgenomen en in eigen beheer uitgegeven gaat worden. Ik vertel dat ik bijzonder getroffen was door het optreden. We wisselen visitekaartjes uit en een paar weken later treffen we elkaar in het Oranje Koffiehuis in Arnhem. Als eerste ben ik benieuwd of Joram Cay Bohème nou een band of een zanger met begeleiding is.

"Eigenlijk is het geen van beide. Het is een tijdelijk samenwerkingsverband van een viertal muzikanten. Erik Huele is een klassiek en jazz geschoolde pianist. Peter van Geel, de drummer, speelde voorheen in The Generators en heeft een blues/rock achtergrond. En ten slotte hebben we Marjan Jonkers Morgenstern op saxofoon. Met haar heb ik al eerder een klein project gedaan."

Joram is geboren als Joram van Windt Veenstra. Hij heeft een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. Maar in zijn muziek klinkt meer het mediterrane of het West-Afrikaanse door dan het Surinaamse. "Dat klopt. Maar dat heeft waarschijnlijk meer te maken met het feit dat vele generaties terug mijn voorouders uit West-Afrika naar Suriname zijn gekomen.''

En de naam Joram Cay Bohème. Wat voor verhaal zit daar achter? ”Cay” betekent letterlijk: hij valt. Het staat voor de ik-figuur in één van mijn liedjes die bij zichzelf denkt: hoe groot is de kans dat het meisje nog bij me terugkomt. Bohème heeft te maken met het feit dat ik graag reis. Ik ben antropoloog en een ontdekkingsreiziger. Ik onderzoek graag wat mijn vrijheden zijn en wat ik van anderen of andere culturen kan leren."

De meeste singer-songwriters begeleiden zichzelf vaak op toetsen of gitaar. Speel je zelf ook een instrument? "Ik gebruik piano en gitaar alleenals ik een nummer aan het schrijven ben. Ik ben te onzeker om dat live ook te doen. Ik concentreer me liever op het zingen. Dat is wat ik het beste kan."

Hoe is de cd tot stand gekomen? "Ik heb wat nieuwe nummers live opgenomen en samen met wat oude nummers in de studio ge-edit en gearrangeerd. Het zijn op één na allemaal eigen composities geworden. Ik ben er erg trots op. Ik breng alles in eigen beheer uit maar hoop natuurlijk wel dat een label de cd oppikt.  Het is een groot avontuur dat voorlopig nog niet ophoudt want ik heb nog inspiratie genoeg voor meer mooie liedjes."

De cd kunnen we rond 14 juni verwachten. Joram Cay Bohème treedt 14 april live op in Odessa in Nijmegen. Het is tevens de laatste mogelijkheid om hem de komende tijd live aan het werk te zien. Na het optreden gaat hij voor een jazzproject voor een paar maanden naar Menorca.