Healthy Riddims Festival in teken van gezonde vibes en de bestrijding van kanker

Een geslaagde dag met goede muziek

Eric Janssen & Wilfred Bresser ,

Healthy Riddims Festival werd dit jaar voor de eerste keer georganiseerd op en rond het terrein van de Vasim in Nijmegen. Het muzikale aanbod was groot, zeven bands en een dubbel aantal aan dj’s, en bestond vooral uit reggae, ska en dub. Goedkoop bier en eten tegen een vrijwillige bijdrage bleek het recept voor een goed festival te zijn.

Een geslaagde dag met goede muziek

Healthy Riddims Festival werd dit jaar voor het eerst georganiseerd op en rond het terrein van de Vasim in Nijmegen. Het festival stond in het teken van gezonde vibes en de bestrijding van kanker. De opbrengst kwam ten goede aan het KWF Kanker Bestrijding in verband met het overlijden van Marijn in 2008.

Na wat vertraging opent Mud City Spare Wanks, wat onwennig begint de band aan hun set. Gelukkig wordt het na een paar nummers beter en gaan de eerste mensen dansen. Mud City Spare Wanks is een pas begonnen band die een vrije aparte crossover van ska en rock maakt.

Daarna is het de beurt aan Skabadoo, inderdaad een skaband. Ze hebben het zwaar met af en toe een valse noot van de blazers. Bovendien lijkt de band ook niet echt op elkaar ingespeeld. Dit lijkt het publiek echter niet te deren. De mensen drinken, eten, blowen en dansen verder. Van New Sound Sistim krijgt iedereen het warm. Heerlijke sound en zeer vermakelijk om te zien.

Als laatste toegevoegd doen Crucial Warriors een prima dance hall toast sessie die lekker groovet. I Star Connection maakt hun cultstatus waar en vermaakt het thuispubliek met echte roots reggae. Versatile Child is “da bomb”. Met eigen nummers op bestaande riddims laat zij een volle tent met positief verbijsterde blikken achter. Vooral bij Always On My Mind komt haar perfecte stemgeluid goed naar voren.

Als afsluiter Nijmeegs trots reggaeband Ad Lib. Hij zet wederom zoals men dat gewend is, de tent in Fiyah. De eigentijdse reggae en ska valt eigenlijk overal tussenin, het is geen roots reggae, geen echte 2tone ska. Eén ding is zeker, het slaat aan en is zwaar dansbaar. Zeer jammer dat Yuri de Vaan, de zanger stopt, maar de band kennende, wordt dit keurig opgevangen. Hopelijk krijgt dit een vervolg in Skaville Nijmegen.