Bagger United: tussen gekkigheid en muzikaal vakmanschap

Een biertje en een gespek met Rob Janssen, gitarist van de band

Tekst: Paul Aerts ,

Na het zeer aangename optreden van Bagger United op Saint Patrick’s Day was gitarist Rob Janssen nog wel in de stemming om een paar vragen te beantwoorden. Erg formeel was het gesprek niet, maar daardoor niet minder interessant.

Een biertje en een gespek met Rob Janssen, gitarist van de band

Na het zeer aangename optreden van Bagger United op Saint Patrick’s Day was gitarist Rob Janssen nog wel in de stemming om een paar vragen te beantwoorden. Rob is een oude bekende voor me. Erg formeel was het gesprek dus niet, maar daardoor niet minder interessant. Onder het genot van een biertje sprak ik Rob.

Hoe beviel de show in café Piecken onlangs? Tevreden?
"Bij Piecken - en niets ten nadele van Bas (eigenaar) of Hessel (mede-eigenaar en geluid) - is het geluid wat minder, maar het feestje was er des te meer. Vorig jaar stonden we er ook op Saint Patrick's Day, met min of meer hetzelfde voorprogramma, en toen was het minder druk maar net zo'n feestje. Mooi om dan te zien dat er een jaar later meer mensen zijn. Verder vind ik het altijd belangrijk om van andere mensen te horen wat ze er van vonden, en die reacties zijn erg positief."

Je lijkt met je band Bagger United een andere weg ingeslagen te zijn. Jullie willen niet meer geassocieerd worden met quatsch-punk. Vanwaar de naam funfolkrockpunk?
"Niet geassocieerd is een groot woord, maar als je onze muziek nu zou omschrijven, dan zou ik het meer houden op de muzikale stromingen die ons beïnvloeden. En dat zit toch meer in de Irish Folk of de vroege punk. Denk aan bands en artiesten als Flogging Molly, maar ook The Clash of zelfs Johnny Cash. De noemer quatsch-punk hebben we altijd gebruikt om aan te geven dat lol voorop staat. Vandaar de ‘fun’ die er nu nog in zit."
 
In Nijmegen zijn jullie vrij populair voor een deels limburgstalige band. Komt het door de vele Limbo's in Nijmegen of is er ook een andere verklaring?
"Volgens mij heeft het niet zoveel te maken met de vele Limburgers in Nijmegen. Over het algemeen komen mensen voor de gezelligheid en de mensen die speciaal voor ons komen zijn min of meer bekenden van ons. Ik heb nog nooit gehoord dat mensen die in Nijmegen naar Bagger United kwamen kijken, kwamen omdat we deels limburgstalig spelen. Ik denk dat het een soort olievlekwerking is: je speelt eens ergens, mensen vinden het leuk en vertellen het rond en wanneer we weer optreden geven we dat via Hyves ofzo door aan veel mensen. Je begrijpt 't wel. Belangrijk is dan dat je eerder goede en vooral leuke shows neer hebt gezet, dan vertellen mensen dat rond."
 
De nieuwe nummers klinken veel meer 'af' dan de oudere. Is dit ook waar jullie naar streven? Meer kwaliteit, minder gekkigheid?
"Minder gekkigheid zeker niet, want dat is de kracht achter Bagger United: niet te serieus, en vooral lol. Maar we zijn als muzikanten gegroeid en we hebben onze muzikale horizon wat meer verbreed en dan worden nummers meer 'af'. Hoewel we nog steeds zeggen dat lol belangrijker is dan muzikaal vakmanschap, is dat vakmanschap wel gegroeid. Maar dat mag ook wel na acht jaar." 
 
Wie is de grote drijfveer achter Bagger United?
"Ik moet toch zeggen Roy, vanwege zijn grote kennis van de muziek en de muziekwereld. Hij schrijft ook vrijwel alle muziek. Maar Heines is nu een goede tweede. Vrijwel alle nieuwe nummers van de band zijn door Heines geschreven. Maar als het op enthousiasme aankomt, dan zijn we allemaal wel gelijk."
 
Jullie zijn nu een tijdje bezig met de 'nieuwe' bassist Paul Achten. Hij lijkt een stuk ingetogener dan de rest van de band. Moet hij nog wennen?
"Misschien heb je Paul op een slecht moment gezien, want Paul is meestal wel actief. We hebben nu een min of meer vaste podiumopstelling, waarbij ik naast Paul sta en we hebben altijd de grootste lol. Wennen zal het ook zeker niet meer zijn, want Paul had al veel podiumervaring. Voordat hij bij Bagger United kwam speelde hij in de Limburgse band The Holy Goats waar ook Roy in speelde."
 
Vinden jullie het af en toe niet vervelend dat iedereen liters bier nuttigt tijdens jullie optreden en de aandacht verslapt?
"Het is voor ons belangrijker dat het publiek het leuk vindt, dan dat men onze muziek bij wijze van spreken gaat analyseren. En, als mensen drinken lijkt het erop dat ze het leuker gaan vinden. Het mooiste is als mensen nummers mee gaan zingen, of als ze uit hun dak gaan zoals bij de cover Drunken Lullabies die we op Saint Patrick’s Day speelden."
 
Je woont zelf in Nijmegen en studeert geschiedenis. Ik neem aan dat je ook bezig bent met de hedendaagse (muziek-)cultuur. Hoe vind je dat het gesteld is met het muziekaanbod in Nijmegen?
"Ik moet eerlijk bekennen dat ik in Nijmegen niet heel veel naar live-muziek ga, want als ik ga stappen vind ik het zelf relaxter om 'rustig' een pilsje te drinken en/of een beetje te dansen. Maar wat me wel opvalt is dat het ondanks de vele kroegen met een podium(pje) die hier zijn het toch lastig lijkt vooral voor nieuwe bandjes om te spelen. Gelukkig heb je kroegen als Café Allicht, Dollars of Piecken waar je eigenlijk altijd wel terechtkunt. Over specifiek Nijmeegse muzikanten moet ik helaas zeggen dat ik daar te weinig van ken. Misschien schandalig, ik zal er eens een goed voornemen van maken."
Jullie spelen in wat kleinere zaaltjes. Is de ambitie aanwezig om op grotere podia zoals bijvoorbeeld Doornroosje te spelen?
"We zouden graag in grotere zalen spelen, maar ja, je kan zoveel willen. De ambitie van Bagger United - maar ik weet niet of ik dan voor iedereen spreek - is niet om professioneel te worden. We willen vooral lol hebben en dat kan ook in een kleine zaal. Laat ik het zo zeggen, met Bagger speel ik liever in een kleine zaal die uit z'n dak gaat, dan in een grote zaal die half leeg is. Maar als zo'n zaal dan vol staat, en het wordt een feestje, dan is het natuurlijk ook erg goed!"
 
Bedankt Rob, wanneer is jullie volgende show?
"Volgens mij is dat 28 mei op het lustrumfeest van Karpe Noktem, wederom in Nijmegen in Villa van Schaeck. Maar misschien is er al een tussendoor gekomen. We spelen graag, overal, maar zeker ook in Nijmegen!"