Lomechanik presenteert sferische en hypnotiserende muziek in Merleyn Lomechanik presenteert sferische en hypnotiserende muziek in Merleyn

Een mooie bonte verzameling geluidsexperimenten op laatste releases Lomechanik

, Tekst: Ellen Webbink,

Lomechanik presenteert sferische en hypnotiserende muziek in Merleyn

Een mooie bonte verzameling geluidsexperimenten op laatste releases Lomechanik

Tekst: Ellen Webbink, ,

Na het succes van de eerste editie presenteert Lomechanik wederom een Luisterclub in Merleyn en wel op vrijdag 14 november. Op diezelfde dag kun je op de site van Lomechanik twee gratis releases downloaden. Wij beluisterden deze releases alvast en werden nu al stoned van de hypnotiserend muziek. Zorg dus dat je er vrijdag bij bent!

Een mooie bonte verzameling geluidsexperimenten op laatste releases Lomechanik

Het experimenteel collectief Lomechanik is al een aantal jaar een Nijmeegs begrip. Deze week verschijnen er twee gratis op hun site te downloaden releases. De eerste is een compilatie van de artiesten die speelden op de eerste editie van de Lomechanik Luisterclub. De tweede is van dj Jorg de Man. Deze releases bewijzen dat Lomechanik een divers en interessant stelletje creatievelingen herbergt die zich muzikaal niet in een hokje laten plaatsen. Jan David Hoogerheide heeft twee van de tien nummers op de eerste cd aangeleverd. Zijn muziek laat zich moeilijk samenvatten. De tracks zijn verhaaltjes van muziek, meeslepend door de opbouw en dynamiek. Deze spanning in de nummers is wat de artiesten op de compilatie verbindt. Het moment van uitbrengen van de verzamelaar is perfect. De muziek vraagt gewoon om gedraaid te worden in de herfst en de korter wordende dagen. De echte liedjes met harmonium, dwarsfluit en gitaar van de act Bird zijn mooi en stemmen melancholisch. Daarnaast heeft de afwisseling met de meer experimentele tracks van Bas van Huizen en Spruit een interessante uitwerking op je gemoed. Het gruizige geluid van de compositie van Bas van Huizen en de zenuwachtige bliepjes van Spruit brengen je naar de afsluitende track van Bird. Er klinkt hoop uit dit laatste nummer: zo leven we allemaal lang en gelukkig. Hopelijk komt de muziek van dit bonte gezelschap live ook zo goed uit de verf. Op deze tweede editie van de luisterclub spelen naast Bird ook Jan David Hoogerheid, Spruit en Jorg. Deze laastste heeft een cd samengesteld die meer aan mijn verwachting van Lomechanik voldoet. Zijn verzameling muziek, met veel samples, bliepjes en een enkele beat is ook een prettig luisterexperiment geworden. De aaneenschakeling van geluid dwingt je wel tot aandacht, je zet het niet zomaar even op als achtergrondmuziek of arbeidsvitaminen. Doe je dat wel, dan zul je snel afgeleid worden door de hypnotiserende golf van geluiden en samples. Of het vrijdag een gezellige boel gaat worden bij de Luisterclub in Merleyn, dat valt nog te bezien. Ikzelf krijg er een naar binnen gekeerd en stoned gevoel van. Maar gespreksstof is overbodig vrijdag: als de live-versies half zo interessant zijn als deze twee releases, valt er genoeg te beleven in de club. Op deze tweede editie van de luisterclub spelen Bird, Jan David Hoogerheid, Spruit en Jorg. Daarna kan er gedanst worden op de platen van dj's Herrfer en Chaos Republic.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland