In 2003 werd in de Gelderse Achterhoek de band Smash The Statues opgericht, met als doelstelling het spelen van melodieuze punkrock in het straatje van grote namen als Good Riddance, Strike Anywhere en Propagandhi. Met een verhuizing naar Nijmegen, een nieuwe plaat op komst en een show op de Affaire werd het tijd deze heren eens aan de tand te voelen.

"Zien zij ook eens een punkband"

De Achterhoekse Nijmo's van Smash The Statues timmeren sinds 2003 aardig aan de weg. Na uitbrengen van het debuut 'Against the Stream' werkt Smash The Statues momenteel hard aan haar tweede album, dat gepland staat voor later dit jaar. De nog titelloze nieuwe cd en lp zal uitkomen op het Tilburgse punkrocklabel Shield Recordings waar de heren recentelijk een nieuw onderdak vonden. Tijdens de Vierdaagsefeesten zal de band de aftrap verzorgen van de PAN Local Edition.

Kun je in het kort de geschiedenis van de band beschrijven?
Tom: "In 2003 zijn we begonnen met de band Smash The Statues, destijds nog in een iets andere bezetting dan nu. Datzelfde jaar hebben wij tevens onze demo opgenomen. Daarna hebben we veel shows gespeeld. In 2005 hebben we ons album opgenomen. Vlak voor ons album uitkwam is onze toenmalige drummer Gijs ermee opgehouden. Hij is vervangen door Bert.

Na het verschijnen van onze cd hebben we opnieuw veel opgetreden. In 2006 is bassiste Marloes wegens tijdgebrek gestopt. Vervolgens hebben we Nico gevraagd om bij ons te komen bassen. Hij leek ons wel een aardige kerel en hij had ook al onze cd opgenomen, dus hij was bekend met de muziek. Sinds Nico bij de band zit is het allemaal beter gaan lopen met Smash The Statues. We zijn meer shows gaan spelen, ook in het buitenland, zoals Duitsland, Engeland, Noorwegen en Slovenie."

In april hebben jullie in Scandinavië getourd, hoe is dat tot stand gekomen?
Tom: "We hebben toen in Duitsland, Zweden en Noorwegen gespeeld. Een jaar of twee geleden ben ik in contact gekomen met Micke, hij speelde vroeger in Adhesive, een Zweedse punkband. Dat is toch altijd een van mijn favouriete bands geweest. Pas toen die band uit elkaar was hebben we via MySpace contact gelegd. Enige tijd later begon hij een nieuwe band, The Indecision Alarm. Zij hebben in mei 2007 vier dagen in Nederland gespeeld. Een week later zijn wij een paar dagen naar Zweden geweest. Dit jaar zijn we opnieuw voor tien dagen die kant op gegaan, ditmaal samen met Antillectual, een bevriende band."

Hebben jullie nog leuke tour anekdotes?
Tom (lachend): "Nee, alles ging de eerste keer goed. Bij eerdere tours hebben we de bus van de moeder van Nico geleend en deze hebben we elke keer kapot teruggebracht. Er was altijd wel wat. We zijn zelfs een keer in de vangrail gereden. Zelf ben ik ook altijd goed in het doodrijden van konijnen en duiven. Dat compenseer ik weer door thuis geen vlees te eten."

Matthias: "De tweede avond van de tour speelden we in Neumünster in Duitsland. Dat was op de vooravond van Hitler’s geboortedag. Die plaats staat bekend vanwege, laten we zeggen, de kaalkoppige inwoners."

Tom: "De week ervoor hadden locale antifascisten het honk van de neo-nazi’s aangevallen. Vandaar dat er wel wat spanning werd verwacht, te meer omdat het jongerencentrum honderd meter van het nazihonk af lag. Tijdens ons concert zaten de nazi’s in een kroeg een blok verder om Hitler’s verjaardag te vieren."

Tom (lachend): "Die kroeg heette de Titanic. Over zinkende schepen gesproken! Bij onze slaapplekken was het wel wat onrustig. Daar waren wat rellen in de straat. Verder verliep de tour redeleijk relaxed. Wat wel matig is aan Zweden is dat je bijna nergens wat te drinken krijgt bij shows. Je krijgt soms een glaasje fris en dat was het dan. Maar goed, bier is ook behoorlijk duur daar, dus we hebben thuis flink wat halve liters ingeslagen. Zodoende is het toch nog goed gekomen."

Naast Smash The Statues hebben jullie redelijk wat zijprojecten.
Tom: "Ik was altijd degene die twee of drie bands ernaast had en nu heb ik voor het eerst helemaal niks. Alleen Smash The Statues."

Mattias: "Op dit moment heb ik een side-project met onze Nico, Killed For Less. We spelen een kruising tussen hardcore en rock’n’roll. In Killed For Less zijn Nico en ik van rol gewisseld; hij speelt gitaar en ik bas."

Tom: "Bert, onze drummer, speelt ook in de Tenement Kids. Zij spelen erg veel momenteel. Hij speelt ook in PKG, een punkrockbandje wat al tien jaar, bestaat maar eigenlijk bijna nooit optreedt."

Er komt een nieuwe cd uit op Shield Recordings?
Mattias: "In augutus gaan we een weekje de studio in, dan gaan we onze nieuwe cd opnemen. We hopen de cd dan in november dit jaar uit te brengen." Tom: "We zijn al een tijdje met ze in gesprek. Gert-Jan en Fieke (van het label) zijn allebei erg betrokken bij de hardcore- en punkscene, dus het leek ons een goede keuze om met hen in zee te gaan."

Jullie spelen tijdens de zomerfeesten op het Valkhof. Vind je het niet lastig om als punkband op zo’n festival te spelen?
Mattias (lachend): "Ik denk dat het lastiger is voor het publiek dan voor ons. Ik vind het gewoon leuk om een keer tijdens de Vierdaagsefeesten te spelen. Ik hang er zelf ieder jaar rond, dus het is gewoon te gek om daar dan zelf een keer te staan."

Tom: "Er spelen ieder jaar wel punkbands. Vorig jaar speelde Brat Pack, het jaar daarvoor Antillectual en daarvoor The Bips en Bambix."

Maar ik kan mij zo voorstellen dat Bambix weer net iets toegankelijker is dan jullie?
Mattias: "Ongetwijfeld." Tom: "Voor ons is het gewoon erg leuk dat we voor een totaal ander publiek kunnen spelen. Als je in de Onderbroek of Merleyn speelt sta je toch iedere keer voor dezelfde gezichten. Nu we op het Valkhof staan is de kans groot dat we voor veel mensen spelen die ons nog nooit hebben gezien." Mattias: "Zien die mensen ook eens een punkband."

Smash The Statues speelt op zondag 13 juli om 14.00 uur op de De Affaire, locatie Club Voerweg.