Saga’s Suitcase aan kop in de tussenstand van Ernem Zweet Saga’s Suitcase aan kop in de tussenstand van Ernem Zweet

Vrijdag 29 juni tweede voorronde

, Tekst: Pieter Kwant / Foto's: Paul van Dijk,

Saga’s Suitcase aan kop in de tussenstand van Ernem Zweet

Vrijdag 29 juni tweede voorronde

Tekst: Pieter Kwant / Foto's: Paul van Dijk, ,

Het duurde lang voor de kogel door de kerk vloog, maar uiteindelijk werden toch nog de middelen gevonden om ook 2007 een Ernem Zweet te gunnen. Een andere opzet, maar nog steeds fijne muziek. De eerste voorronde vond plaats in Kultuurhuis Bosch met op de planken Saga’s Suitcase, pEter, The Rain Poets XL en Viva Rosa.

Vrijdag 29 juni tweede voorronde

Voor het eerst werkt Ernem Zweet samen met Rheje rockt (Rheden) en de Soospopprijs van Liemers. De nieuwe formule is als volgt: in Arnhem vinden twee voorrondes plaats waarin acht bands strijden om twee van de vier finaleplekken van Ernem Zweet in september. De overige twee plekken zijn voor de winnaars van Rheje rockt en de Soospopprijs.

Dus voordat de eerste gitaarriffs door Bosch bij deze eerste voorronde vanavond klinken, is de eerste finalist al bekend: With Ice kraaide onlangs victorie in Liemers. In Rheden kruisen deze zaterdag Balgior, Fool Color en Phoenix Park de degens om de winst in Rheeje Rockt en een plaats in de finale van Ernem Zweet. Overigens is Phoenix Park ook vrijdag in Bosch aanwezig, als deelnemer in de tweede voorronde.

Het spits wordt afgebeten door Saga’s Suitcase, een interessante band. Sinds vorig jaar actief, bestaande uit twee Hollandse dames op snaren en twee Duitse heren op viool en drums, bieden ze zowel op de Nederlandse als de Duitse markt hun muzikale waar aan. En dat gaat de band goed af. Ze hebben in muzikaal opzicht dan ook veel te bieden. Met een stevige rock-basis wordt er met flinke regelmaat een dosis funk (met Duitse raps) en folk de halfvolle zaal ingekieperd, waarbij je benieuwd blijft naar de volgende verrassende wending. Bijvoorbeeld bij het folk rocknummer ‘Go With Me’, waarbij het publiek definitief gewonnen wordt.

Een belangrijke rol speelt multiviolist Daye, die zijn instrument praktisch binnenstebuiten keert om er de gekste effecten uit te krijgen. Wat de band ook beheerst, is het creëren van spanning tijdens een nummer. Daarbij is een groot deel van het krediet toe te schrijven aan zangeres-gitariste Aniek Brink, die met haar donkere en goed ontwikkelde stem een passende sfeer kan neerzetten. De jury oordeelt dat de band een strakke, diverse set neerzet, waarbij ze aanstipt dat de identiteit vergroot kan worden als Saga’s Suitcase zich meer richt op haar sterkste kant. 68 punten is het resultaat.

Vervolgens is het de beurt aan pEter, een band uit Zutphen die al sinds 2000 aan de weg timmert. Met groot enthousiasme kondigt de springerige zanger de nummers aan en zorgt ervoor dat we de bandwebsite aan het eind van het optreden allemaal kennen. De muziek die pEter maakt is melodieus, bij vlagen aanstekelijk, maar vooral mainstream. Hun tweede nummer ‘Follow You’ laat de neutrale toehoorder de wenkbrauwen rijzen door de catchy spirit. Als de set echter halverwege meer ballads gaat bevatten die door het ontbreken van de nodige diepgang niet echt aankomen, haakt het publiek langzaam af. Met de afsluiter, die een soort Doobie Brothers-riff samen laat smelten met Extince, winnen ze dit publiek niet terug. Veel ambitie, maar iets meer diepte en scherpe randjes zou ze misschien meer punten kunnen opleveren dan de 60 die ze nu van de jury krijgen.

De ervaren ‘singer-songwriterrockband’ The Rain Poets staan ditmaal in de XL-uitvoering op de planken, hoewel de tweede gitarist ontbreekt. Ze hadden hem wellicht goed kunnen gebruiken, want ondanks de muzikale kwaliteit, komen hun gevoelsnummers nauwelijks aan. In de singer-songwritereditie van Ernem Zweet 2006 wonnen ze de publieksprijs en het wordt bijna pijnlijk duidelijk dat The Rain Poets beter in die categorie (die er dit jaar overigens niet is) passen dan tussen het stevigere aanbod van de andere bands van vanavond. Enkele termen die de jury laat vallen: volwassen, saai, sterke teksten, gebrek aan communicatie met het publiek. De spijker op z’n kop: 58 punten.

De echte ballen komen vanavond van Viva Rosa. Geen gelul, raggen. Drie mannen die hun rauwe uptempo rocknummers de Doos in sturen. Ondanks een sterke drummer rammelt de band aan diverse kanten maar dat is tegelijkertijd de charme van Viva Rosa. Vergelijkingen zijn te treffen met de vroege Buffalo Tom, met zanger Mathieu Rosmuller wiens stem af en toe Corganesque en Cobainistische invloeden vertoont. De band is binnen het aanbod van vanavond wel het meest geloofwaardig en produceert veruit het meeste zweet. Viva Rosa zal zeker terrein winnen als het nog wat doortimmert aan vastheid in de nummers. Een ‘public vote’ had ze wellicht wat hoger op de ladder gezet, maar met 57 punten eindigt Viva Rosa net achter de derde plaats

Vrijdag 29 juni volgt de tweede voorronde met de bands Phoenix Park, VZP, Projekt Klone en The Sin Committee. Dus als je erbij wilt zijn, haastje repje naar Kultuurhuis Bosch! De twee bands met het hoogste puntenaantal maakt in de finale kans opvolger te worden van ‘reigning champion‘ seanpenn.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland