Mark & The Spies overrompelen op Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen Mark & The Spies overrompelen op Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

Goed gevuld Merleyn getuige van drie sterke optredens

, Tekst: Maarten Wagemakers / Foto's: Paul van Dijk,

Mark & The Spies overrompelen op Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

Goed gevuld Merleyn getuige van drie sterke optredens

Tekst: Maarten Wagemakers / Foto's: Paul van Dijk, ,

Bij de eerste drie edities van Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen werd al een stijgende lijn in opkomst geconstateerd. Ook de jongste editie in Merleyn werd goed bezocht, voor optredens van drie bands uit onze eigen regio: Phantom Puercos, Mr. Blue Sky en Mark & The Spies.

Goed gevuld Merleyn getuige van drie sterke optredens

Het Nijmeegse country-noir collectief Phantom Puercos mag de vierde Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen aftrappen met een speciale, akoestische set. 'Akoestisch' betekent in dit geval niet dat de band helemaal met de billen bloot gaat, maar wel dat de heren een wat soberdere set spelen dan gebruikelijk. Met de banjo en mandoline wat centraler in het bandgeluid probeert Phantom Puercos vooral met introspectie en melancholie het publiek in vervoering te brengen - en niet geheel zonder succes. Helemaal stil zul je een Nederlands publiek nooit krijgen, maar met hun donkere, nostalgische Americana en de gepaste Jeff Tweedy-achtige snit van leadzanger Tonnis weet het viertal bij vlagen toch een eind te komen. Het met tumbleweed doorspekte prairiegeluid leent zich in elk geval prima voor een heerlijke wegdroomsessie, waarmee de lat voor de rest van de avond al redelijk hoog wordt gelegd. Mr. Blue Sky is qua podiumervaring nog niet zo ver als de andere bands met wie ze vanavond het podium delen, maar wat ze nog missen aan killersmentaliteit maken ze ruimschoots goed met hun sterke composities. De winnaars van de Roos van Nijmegen van dit jaar zijn vooral gezegend met een goed gevoel voor humor en oog voor detail in hun muziek, wat tot een veelzijdige set zorgt die de aandacht van het publiek prima weet vast te houden. Van puntige punk tot zwepende ballads, van ingetogen glockenspiel tot rauw gegrunt over naaktheid op internet. Echt stijlvast zijn ze nog niet, maar bijzonder leuk is het wel. De dames hebben nu ook wat meer geluk met het geluid in de zaal dan bij de finale van de Roos, waardoor prachtige nummers als Strangefood en Politician ditmaal ook een stuk beter tot hun recht komen. Het is in elk geval ook een band die met het optreden beter lijkt te worden, dus absoluut ook een om in de gaten te blijven houden. De 60's beatrockers van Mark & The Spies mogen vanavond als laatste aantreden. De Veenendaalse band heeft door het hele land al een aardige live-reputatie op weten te bouwen, maar voor onze regio is het (buiten een optreden eerder dit jaar in het CultuurCafé) vooralsnog een redelijk onbeschreven blad. Onterecht, zo blijkt. Ze mogen dan wel voornamelijk de jaren '60 voor ideeën plunderen, ze brengen het allemaal met zo'n frisse dosis enthousiasme dat die vergelijkingen nooit echt storend zijn. Een rammelend garagegeluid, foute orgeltjes, een saxofoonsolo - Mark & The Spies weten alle elementen perfect aan elkaar te rijgen voor een poppy update van het oude beatgeluid. Een overrompelend optreden van een band waar we zeker nog een hoop van zullen horen. Terwijl dj's Mundi en Perro Verde de avond vakkundig afsluiten, kan er worden teruggeblikt op een geslaagde uitvoering van de vierde editie van Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen. Toegegeven, het is op papier wellicht een open deur om als 3VOOR12-medewerker lovende woorden over te hebben voor een feest dat de naam van de site draagt, maar vanavond valt daar toch weinig op aan te merken.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland