Drie zaterdagen op rij waren er deze maand Planet Rose specials. In een wereld waar vele dance-organisaties komen en net zo hard verdwijnen bestaat de dance-avond van Doornroosje al 12 jaar. Deze bijzondere prestatie werd afgelopen weekend gevierd met de laatste ’12 years on’ met Dave Clarke en zijn 3VOOR12 White Noise programma.

Het was druk in Doornroosje afgelopen zaterdag. Eerder op de avond stond er een uitverkochte menigte te luisteren naar The Fratelis, daarna moest alles in een mum van tijd worden omgebouwd voor het tweede gedeelte. Na een Net 28 labelnight en een tweede avond in het teken van het Franse label Poussez! en de Nederlandse Arctic Boogie organisatie is het tijd voor La Grande Finale van Planet Rose ’12 years on’. Deze laatste avond staat in het teken van White Noise, het radioprogramma op 3voor12, door niemand minder dan Dave Clarke zelf verzorgd.

De eerste paar uren wordt er live vanuit de kleine en grote zaal uitgezonden. In een serie interviews met onder andere Doornroosje programmeurs Darko en Robert merkt presentator Clarke op dat deze plek zijn favoriete club in Nederland is. Er is niet maar één soort publiek, het is een samenzijn van mensen met uiteenlopende leeftijden. Wellicht heeft dat er mede voor gezorgd dat Planet Rose nu aan het twaalfde levensjaar bezig is. De kleine zaal is deze avond het domein van de Planet Rose Allstars. Verschillende dj’s uit de regio staan tegenover elkaar geprogrammeerd: Jayton vs Monokreck, Bart Thissen vs Giorgos Gatzigristos, Roger Gerressen vs Sinan Alakus, Jocelyn Abell vs Yasin Engwer, Chiel S. vs Gio Martinez en Neru vs Frank Farrell. De sfeer is gemoedelijk en ieder zet zijn eigen stempel. Het begin van de avond is rustig en het tempo wordt langzaam opgevoerd. Goed om te horen dat Nijmegen zoveel te bieden heeft op dj-gebied! In de grote zaal staat Pure als eerste geboekt.

Met een energieke set vol klassiekers zet de Planet Rose resident van het eerste uur de zaal meteen in beweging. Na hem volgt een live-set van Abe Duque. Vol enthousiasme staat hij achter zijn apparatuur om stevige en melodieuze techno met elektro en acid-invloeden de zaal in te gooien. Met de microfoon in de hand zingt hij in sommige songs mee en zorgt hij ervoor dat de mensen op de dansvloer steeds enthousiaster worden. Als om 3.00 uur Abe Duque klaar is, is de sfeer en het tempo al zo hoog, dat het de vraag is wat de laatste drie uur zullen brengen.

Dave Clarke begint met rustige elektro, maar al snel gaat het tempo hoger en hoger. Het jarige Planet Rose krijgt een pompende technoset over zich heen, waarbij stilstaan niet te doen is. Op een bepaald moment wil het grootste gedeelte van de bezoekers tegelijk naar Dave Clarke, maar in de grote zaal past natuurlijk niet iedereen. Veiligheid boven alles, vandaar dat de portiers een tijdje de menigte in de gaten houden en geen mensen meer de grote zaal in laten. Clarke heeft er overduidelijk zin in en is voor zijn doen erg communicatief met het publiek. De wisselwerking tussen hem en de mensen op de dansvloer is zeer sfeerverhogend. Na een paar uur harde techno gaat het tempo even omlaag en wordt er rustige elektro op de draaitafel gelegd. Dat loopt over in een laatste kwartier vol tekno-achtige muziek.

En dan, als de laatste muziek voorbij is, kan iedereen moe maar voldaan het gebouw verlaten. Deze avond maakt duidelijk waar Planet Rose voor staat: goede muziek, goede wisselwerking tussen enthousiaste bezoekers en dj’s en een fijne sfeer. Op naar de komende jaren!

Dave Clarke

Dave Clarke

Dave Clarke

Dave Clarke