Apocalypse Rock Promotions organiseerde in jongerencentrum Maddogs te Groesbeek een showcase met drie van hun stokpaardjes: Obeah, Libithum en Mindless. Special guest Cypher mocht de avond afsluiten.

Apocalypse Rock Promotions organiseerde in jongerencentrum Maddogs te Groesbeek een showcase met drie van hun stokpaardjes: Obeah, Libithum en Mindless. Special guest Cypher mocht de avond afsluiten.

Opener Obeah is een nieuwkomer in de regionale metalscene en bestaat uit leden van Mindless en Intero, met een duidelijke link naar die laatste band. De band maakt trage death metal met sterk geaccentueerde drumpatronen, die we ook terughoren bij Intero. De shirts die de bandleden aanhebben (Six Feet Under en Entombed) zijn representatief voor de stijl die ze maken. De simplistische en erg strakke stukken die ook terug te vinden zijn in de cover van Six Feet Under doen het goed bij het publiek. Zeker een goede opener, hier zullen we vast nog meer van gaan horen.

Libithum maakt naar eigen zeggen progressieve black metal. Ik heb ze al een aantal keer langs horen rommelen, en ik moet zeggen dat ik niet erg onder de indruk was. De band moet het nog steeds niet hebben van de podiumuitstraling, maar de muzikale vooruitgang is verassend. De overgangen verlopen soepeler en vooral de wat langzame stukken zijn sterk; de apocalyptische sound van de zanger komt hier lekker naar voren. Wat ook opvalt is de jaren tachtig fundering in de drums. Black metal gecombineerd met klassieke heavy metal, een interessante combinatie. Hoewel ik zelf voor de apocalyptische sound zou gaan, klinkt dit zeker niet slecht. Helaas moet de band weer de gebrekkige Iced Earth cover spelen, deze hadden ze beter achterwege kunnen laten.

Mindless is een Nederlandstalige hardrock/rap/pop band die al een tijdje meedraait in de regionale scene. Ze beginnen met wat heftige punkritmes en maken tijdens de rapstukken goed gebruik van de tweede stem. De uptempo stukken worden afgewisseld met een strakke hardrock groove. Deze stukken maken het het luisteren waard, vooral de rap die door de groove heen zit verweven klinkt erg lekker. Tussen al dit geweld vinden we soms ook een Borsato-achtige melodramatiek. Ondanks dat de stukken soms wat cliché overkomen werken ze toch ook wel meeslepend, vooral bij een nummer als Keizer Kinderporno. Mindless is een band met een goede podiumuitstraling en een grote dosis motivatie die een leuke livereputatie kan opbouwen in deze regionen.

Cypher, een band uit het westen van Holland, is vandaag gastband en afsluiter op de showcase. De mannen van Cypher hebben een serieuze death metal uitstraling en dit weerspiegelt ook de muziek die ze maken. De death metal is goed te horen in de overweldigend beukende ritmes die als een stoomwals door de lucht trillen. De trash invloeden zijn vooral duidelijk te horen in de sound van de gitaren, het stemgeluid van de zanger en de snelle speelse melodielijntjes.

Invloeden van The Haunted zijn hier goed hoorbaar. Cypher is een gevorderde metalband, die naar mijn idee klaar is voor het internationale werk. Jammer dat een groot gedeelte van de vrienden en kennissen van de vorige bands de zaal al heeft verlaten. Het publiek wat nog over is staat veilig achter de geluidsman. Een enkeling probeert vooraan nog een pit te vormen. Toch blijft de zanger het overgebleven publiek dankbaar, door na elk nummer met een luid 'dank jullie wel!' af te sluiten. Foto's: OJC Maddogs

Mindless

Mindless

Cypher

Cypher