3VOOR12/Friesland is een platform voor en door muziekliefhebbers en volgt zo uitgebreid mogelijk de ontwikkelingen op muzikaal gebied in de provincie Friesland. Deze rubriek blikt terug op de hoogtepunten van de voorgaande maand en kijkt vooruit naar wat er komen gaat voor de komende maand met tips, concertagenda en worden speciale evenementen in Friesland uitgelicht. Daarnaast wordt eveneens het woord gegeven aan een redactielid, fotograaf of gastschrijver in de column 'Eerst even dit...'.

Eerst even dit...

Marije Heida

Marije Heida

Elke maand is in deze rubriek ruimte voor een redactielid, fotograaf of iemand uit de Friese muziekscene om te schrijven over wat hem of haar bezighoudt, boeit of misschien wel dwars zit. In deze column is het woord aan 3V12/FRL hoofdredacteur Marije Heida. 

Hypersensitief
Ik weet het al jaren: ik ben hypersensitief. Mijn brein schiet vooral regelmatig in de stress van geluiden. Piepjes, knallen, geschreeuw, gegil, gebrom… het maakt niet uit. Er wordt een zenuw in mijn hoofd geactiveerd, waardoor mijn humeur en gesteldheid behoorlijk aangetast kan worden. Ken je het nummer If You Can’t Say No van Lenny Kravitz? Bij de eerste irritante piepjes die verwerkt zijn in deze track ben ik al compleet van de kaart. De vrouwenstemmen van bijvoorbeeld die van Anastasia heeft een soortgelijke reactie op mij. Ik ben in staat een winkel uit te lopen wanneer dergelijke overtollige decibels of hoge repeterende golven mijn brein binnendringen. Een overgevoeligheid voor geluid kan daarentegen ook voordelen hebben. Zo herken ik meteen of er iets mis is met de motor van mijn auto, hoor ik vaak veel details in muziek en ontdekte ik onlangs nog een lekkende radiator terwijl de televisie toch behoorlijk hard stond.

Als het onderwerp ter sprake komt en mijn ervaringen en gevoelens uit, zijn er vaak reacties van onbegrip. “Ja maar… je houdt toch van harde muziek? En je gaat altijd naar optredens en festivals. Dat is toch alleen maar hard geluid?” Klopt. Het is ook lastig uit te leggen, maar mijn theorie is dat bij optredens, het opzetten van een plaat of het aanzetten van Spotify mijn gestel op dat moment voorbereid is op het horen en verwerken van (hard) geluid. En reken maar dat ik daar volop van kan genieten. Hoe harder hoe beter soms.

Sta ik eenmaal helemaal voorbereid, opgewonden en vrolijk bij een optreden dan treedt  vaak nog een andere probleem op met betrekking tot mijn hypersensitieve brein. Nederlands publiek staat er om bekend zich moeilijk te kunnen focussen op datgene waar ze voor betaald hebben, met name in een poppodium. Praten, tetteren of keihard schaterlachen tijdens een optreden is inmiddels Nederlands cultureel erfgoed. Het filteren van dit soort stoorzenders is voor mij knap lastig. Ik vang namelijk alles op. Een dergelijke ervaring tijdens het recente optreden van DOOL in Neushoorn zorgde bij mij weer voor een hoop adrenaline. Een stofje dat ik bij voorkeur had aangemaakt naar aanleiding van mijn opgewondenheid aangaande de act die vlak voor mijn neus de sterren van de hemel stond te spelen. Continue werd mijn focus van de band weggetrokken door onder andere een tweetal dames schuin achter mij met opmerkingen als: “Goh, het bereik van de WiFi is hier wel slecht.” Nu weet ik niet of de opmerking mij meer irriteerde dan de hoge kokette stem die het produceerde. Ondertussen probeerde ik mijn concentratie te hervatten al starend naar de gitarist op één meter afstand. Heerlijk. Wat een band. Helaas was de concentratieboog wederom van korte duur aangezien een paar meter verderop een zestal dronken dames zich meer dan uitgelaten vermaakten. Schijnbaar met alles en iedereen behalve de band. Onbegrijpelijk en bovenal heel erg vervelend, of je nou wel of niet een uit-knop hebt voor 'stoorzenders'.

De discussie over of het wel of niet geaccepteerd zou moeten worden dat er nou eenmaal gebabbeld wordt in een openbare ruimte waar je samenkomt met je vrienden, komt regelmatig op social media voorbij. Voor een deel ga ik daar wel in mee, maar toch vraag ik mij af of enige vorm van zelfreflectie ook niet ten deel valt aan de personen die het voor een ander echt weet te vergallen met excessief gedrag. Uiteraard had ik er ook voor kunnen kiezen thuis te blijven en de plaat van DOOL op te zetten, maar goed… Die keuze zou de ‘babbelaar’ ook kunnen maken, niet waar? Als de muziek je dan toch niet interesseert… Pak bijvoorbeeld een lekker biertje bij de buren van Speciaalbier café De Markies. Een uitgelezen etablissement om met je vrienden gierend van het lachen te kunnen neuzelen over slechte WiFi. Een beetje muziekliefhebber snapt toch ook wel dat er niks gaat boven het zien van een goede band op het podium in een zaal met gelijkgestemden?

Terugblik

Wat bracht de maand december ons op muziekgebied in de provincie Friesland? 3VOOR12/Friesland kijkt terug op de meest opvallende, bijzondere en noemenswaardige artikelen of dossiers. Afgelopen maand verzorgde 3VOOR12/Friesland een showcase in De Backstage met Sweetgodanimals, SubSpace en Double Trouble, waren we drie dagen aanwezig bij Freeze Festival en waren we onder de indruk van DOOL.

Uitgelicht

Wat staat er allemaal op het programma in de maand januari voor het team van 3VOOR12/Friesland? Uiteraard proberen we zoveel mogelijk evenementen in de provincie mee te pakken om daar verslag van te doen in woord en/of beeld. Dit zijn de evenementen voor deze maand waar je 3VOOR12/Friesland zeker kan vinden:

Concertagenda

Check hier in één oogopslag het agendaoverzicht van alle concerten en festivals in Friesland (groot- én kleinschalig!). Mis je nog iets? Laat het ons vooral weten via de submit-functie of mail naar 3voor12friesland@gmail.com. Deze agenda wordt mogelijk gemaakt door Festivalinfo.nl en Podiuminfo.nl.

 

Tips

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Elke maand geeft een redacteur of fotograaf van 3VOOR12/Friesland zijn of haar concerttips. Wat is interessant en wat kun je deze maand gaan ontdekken? Voor deze maand duikt hoofdredacteur Marije Heida in de agenda en geeft je een tweetal tips.

Tip 1 | House of the North | Brouwerij Martinus | Groningen | woensdag 17 tot zaterdag 20 januari

Dit jaar verzamelt zich een hoop talent uit de Noordelijke provincies in Brouwerij Martinus tijdens Eurosconic. Heb je geen kaartje voor het evenement, maar wil je toch op een zeer bijzondere lokatie in de stad je onderdompelen in muziek van Friese, Groningse en Drentse acts dan kun je hier prima terecht. Je moet dus even de provincie uit, maar voor deze gelegenheid maken we graag even een uitzonderling. Je kan onder andere verwachten: BlackboxRed, It Dockumer Lokaeltsje, CIEL en nog veel meer!

 

Tip 2 | Mister and Mississippi | Neushoorn | Leeuwarden| donderdag 25 januari

In december moesten ze even verstek laten gaan nadat gitarist Tom Broshuis een onfortuinlijke val maakte met zijn fiets. Met een arm in de mitella en opgelegde rust door de arts, werd het geplande concert verzet naar 25 junuari aanstaande. Ze hebben een sabbatical aangekondigd, dus als je ze nog graag eens live wil horen en zien, dan is dit je kans. Een paar dagen voor het optreden kun je op de site van 3VOOR12/Friesland een interview lezen dat ik had met drummer Samgar Jacobs over zijn Friese roots.