Het woord curator associëren we al een aantal jaren niet alleen met iemand die door de rechtbank is aangewezen om toezicht te houden op het afhandelen van bijvoorbeeld een nalatenschap of faillissement. Nee, ook in de kunstwereld claimen steeds meer mensen het woord op als zijnde de persoon die verantwoordelijk is voor het samenstellen van bijvoorbeeld een tentoonstelling. In de muziekwereld cureren we er eveneens op los. Welcome to The Village werkt op die manier al jaren samen met bookers, festivals en andere muziekgerelateerde forums. Dit jaar brengen het Duitse Fuchsbau Festival en het Sloveense Moonlee Records gezamenlijk een viertal acts mee richting Friesland.

Het samenwerken met buitenlandse forums kan ontzettend veel mooie en interessante samenwerkingen opleveren. Door met elkaar in gesprek te gaan en blijvend nieuwsgierig te blijven naar wat anderen doen en maken, ontstaat er een dynamiek die overslaat op het publiek. Als je een beetje de muziekzenders in Nederland volgt of je struint regelmatig de grote festivals af, dan weet je wel wat er te halen valt op een gegeven moment en zal het niet per se heel spannend meer zijn waar je naar staat te kijken. Dat je je met het welbekende programma uitermate vermaakt is verder prachtig, uiteraard. Toch zoekt Welcome to The Village de prikkels van nieuwe muziek buiten de standaard kaders en willen ze graag de bezoeker aan het beste uit de underground scene van bijvoorbeeld een land als Slovenië blootstellen. Uiteraard is het heerlijk dat we zaterdagavond collectief Take Me Out staan te brullen bij Franz Ferdinand, maar toch is de charme van het programma te vinden in de mooie uitwisselingsprojecten als Grime Beyond Borders, Asteriks in Residence en de curatoren van Fuchsbau Festival en Moonlee Records.

Welcome to The Village-programmeur Peter Dijkstra legt uit:

“Met buitenlandse curatoren halen we bands naar Nederland, die ja anders niet zo snel zou zien. In de eerste jaren zag je veel lokale bands uit eigen regio op ons festival. Nu bieden we dat podium ook voor bands van lokale scenes uit het buitenland. Het is daarbij natuurlijk een wisselwerking, want op die manier opent het heel veel deuren voor Friese acts om op te treden op mooie plekken in Europa, waar ze anders niet snel komen.”

Welcome to The Village en Fuchsbau Festival hebben al een jaar of drie een hechte band met elkaar. Het festival vindt plaats in een oude fabriek in de bossen nabij Hannover en het programma bestaat uit een combinatie van kunst, politiek en muziek. “Je kan lekker relaxen in de zon met een biertje, meedoen aan gesprekken over mensenrechten en vervolgens doorlopen naar een experimentele voorstelling”, legt artistiek directeur Christoffer Horlitz uit. “We werken op verschillende manieren samen met Welcome to The Village. We cureren bands, maar we geven ook samen invulling aan het koffielokaal. Voor ons is het een fantastische kans om kennis uit te wisselen en achter de schermen te kijken van een ander festival. In de afgelopen jaren hebben we enorm veel geleerd van de mensen die werken bij Welcome to The Village. Voor ons als bookers is het een mooie gelegenheid twee acts neer te zetten en ze zonder stress te zien optreden. Tijdens je eigen festival lukt dat meestal niet."

Voor curator Moonlee Records uit Slovenië is de achterliggende gedachte van de samenwerking niet heel anders. Voor hen is het echter de start van een hopelijk vruchtbare samenwerking met het Friese festival. Oprichter en eigenaar van het platenlabel Miran Rusjan leert Peter Dijkstra afgelopen jaar kennen via gezamenlijke connecties met Subroutine Records tijdens een festival in Ljubljana. Het label waar The Homesick ondergebracht is en de band die Peter als manager onder zijn vleugels door Europa sleept. Peter: “De samenwerking met Moonlee Records ontstaat omdat je heel veel gemeenschappelijke belangen en raakvlakken hebt en er heel snel een klik was met Miran. Daarom heb ik hem uitgenodigd twee spannende bands uit de Balkan te presenteren dit weekend.” “Voor bands is dit een prachtige kans om op een mooi internationaal festival als Welcome to The Village op te treden. Daarnaast is er de mogelijkheid om onze muziek te presenteren aan een nieuw publiek, te netwerken met andere bands en interessante mensen. Ik denk dat elke band met internationale ambities dit soort kansen met beide handen aan moet grijpen”, aldus Miran.

'Elke band met internationale ambities moet dit soort kansen met beide handen aangrijpen'

Welke acts nemen Fuchsbau Festival en Moonlee Records mee naar Welcome to The Village?

Fuchbau Festival presenteert:

Ninos du Brasil
Christoffer: "Deze band heeft een interessante aanpak binnen de electronische muziek. Dir drummersduo is zeer uitgesproken met hun muziek en kostuums. Ze hebben een enorme bak energie en krijgen iedereen met gemak aan het dansen."

Perera Elsewhere
Christoffer: "Perera is één van de grootste talenten uit Berlijn momenteel. Ze heeft net een nieuw album uitgebracht waar ze haar diepste gevoelens in verwerkt heeft en het is ook bij vlagen wat duister. In haar dj set verwerkt ze footwork met donkere tonen en een vleug popmuziek."
 

Moonlee Records presenteert:

Žen
Miran: "Žen is een psychedelische-shoegaze a psychadelic/shoegaze/postrock all-girl collectief uit Kroatie. Ze hebben dit jaar twee Europese tours gedaan. In oktober brengen ze via Moonlee Records hun derde album uit. Dat wordt een knaller, dus we hopen dat 2018 gemarkeerd wordt door Žen deuntjes."

Bernays Propaganda
Miran: "Bernays Propaganda zijn dansbare indie-pop activisten uit Macedonië. Ze brachten vier albums uit via Moonlee Records, tourden talloze malen door Europa en deden zelfs een tour door Amerika in 2015. Afgelopen januari stonden ze op Eurosonic/Noorderslag. Het is een fantastische band met een uitgesproken politieke boodschap."