Het brein van presentator en KouweMakkers frontman Johan Schoterman draait overuren zodra het MadNes Festival in zicht komt. Hij heeft zijn hart verpand aan het feest op het strand van Nes, dat traditiegetrouw begin juli plaatsvindt. Een aantal weken voorafgaand spreekt hoofdredacteur Marije Heida Johan op een willekeurig terras in Akkrum, waar hij met glimmende oogjes en een brede glimlach al iets loslaat over zijn laatste hersenspinsel. Hij wil op dat moment eigenlijk niks loslaten, maar dat het hysterisch zou gaan worden konden we toen al raden. Fotografe Jessica Tuinstra en ondergetekende volgen Johan gedurende het weekend MadNes om erachter te komen wat zijn geheime project behelst.

‘Vier uur. La Molina.’ popt er vrijdagochtend op in de groepsapp die ik heb aangemaakt met MadNes presentator en denktank Johan Schoterman en 3VOOR12/Friesland fotografe Jessica Tuinstra. Tijdens het gesprek met Johan op een terras in Akkrum (hoe waren we daar ook alweer beland?) over zijn ‘MadNes gevoel’, vertelt hij al mondjesmaat over een nieuw project dat uit zijn koker komt. Eigenlijk wil hij het geheim houden, maar goed… de man zijn tweede naam is Enthousiast, dus ook op die avond kan hij zich bijna niet inhouden en zit hij al wiebelend op de stoel. Dat enthousiasme slaat al snel over op mij en Jessica en we besluiten Johan gedurende het festival te volgen (lees: stalken) om er dan maar achter te komen wat hij allemaal bedacht heeft.

Om vier uur stipt melden we ons op vrijdagmiddag bij minireuzenrad La Molina op de middenplaats van het terrein. Zijn vrouw Marita vangt ons op en begint naarstig haar man te bellen. “Ja, net was hij hier nog… Maar goed, je weet maar nooit waar hij ineens uithangt, haha.” Na een paar minuten duikt hij op en stappen we de Molina in voor een paar rondjes ontspanning onder het genot van een Sangria. En inderdaad, Johan had gelijk. Het is een goed begin van een hectisch weekend MadNes. Even die rust pakken, wat voor je uit staren, een beetje kletsen, naar vrienden en bekenden zwaaien en je mentaal voorbereiden op het feest dat komen gaat.

“Wat ik zelf altijd als eerste doe is linea recta naar het minireuzenradje La Molina van Cantina Mobilé dat tegenover de halfpipe staat op het terrein. Dan bestel ik een sangria en een worstenplankje en dan kijk ik eerst even rustig om me heen. Dat is voor mij het ultieme gevoel van MadNes.”

- Johan Schoterman (interview 3VOOR12/Friesland)

 

 

 

Want dat het feest wordt, is vrij snel duidelijk als we ‘s avonds een houten ‘schuur’ binnenstappen achterop het MadNes terrein. Met een groot bord waarop Satan’s Buurtcafé geschreven staat, lopen we het domein van Johan en zijn vrienden binnen. Hier gaan we twee avonden raggen, grunten, crowdsurfen, moshen, zuipen, nat en blij worden, blijkt achteraf. 
 

Met het hilarische Grunten voor munten wordt direct de toon gezet. Zowel een aantal dames als heren persen de lucht vanuit de krochten van hun lijf via de keel naar buiten. Het zogenaamde grunten is een techniek die niet discrimineert en genderspecifiek is, als blijkt dat een ogenschijnlijk timide dame uiteindelijk als winnaar wordt uitgeroepen op de eerste avond. De sfeer kan vanaf dat moment eigenlijk al niet meer stuk.

Op vrijdagavond staat de Heerenveense grindcore formatie Stoma op het programma, gevolgd door de immer vermakelijke X-Raiders. Ik probeer altijd zo weinig mogelijk in clichés te schrijven, maar in dit geval kan ik het niet anders verwoorden dan dat het dak er toch echt afgaat tijdens de optredens. De beunhazen van MadNes hebben een solide constructie neergezet, maar op sommige momenten houd ik mijn hart vast. Dat we qua publiek te maken hebben met fervente waaghalzen zoals bmx’ers, surfers en skaters blijkt wel uit de halsbrekende toeren die worden uitgehaald op, naast en boven de hoofden van de aanwezigen. Af en toe zie ik Jessica even buiten de tent opduiken, happend naar adem terwijl ze checkt of de lens van haar camera nog goed zit. Moedig duikt ze vervolgens de schuur weer in om het gebeuren vast te leggen.

Stoma

Tussendoor rent ze ook nog een aantal keer achter Johan aan, die eigenlijk ook nog de bands moet aankondigen op het podium van De BaroNes. Nu is het terrein niet onmetelijk groot en is de afstand relatief kort, maar dwars door mul zand, langs allemaal dansende mensen en skateboards die om je oren vliegen is het een behoorlijke slijtageslag om heen en weer te rennen. Het blijkt helemaal een onmogelijke opgave te worden, wanneer acts in De BaroNes uitlopen en hij in de knoei komt met zijn tijdschema in Satan’s Buurtcafé. “Daar heb ik maar even iets voor geregeld”, tettert hij in mijn oor als hij langs me loopt om weer op te gaan in de mensenmassa van het buurtcafé. Na X-Raiders houden Jessica en ondergetekende het voor gezien, maar de volgende ochtend horen we dat het nog lang onrustig is gebleven in de schuur.

X-Raiders

Dat enige vorm van ijdelheid ook de heer Schoterman niet vreemd is, blijkt als we hem op zaterdagmiddag treffen in de stoel van zingende barbier Bigsby. De tot op dan levenloze lokken op zijn hoofd worden vakkundig en met een hoop gel en haarlak in een strak geheel gemodelleerd. Je vraagt je wel meteen af hoe lang dat goed blijft zitten, Johan nu een aantal uren kennende… Maakt eigenlijk ook niet uit. Als we maar lol hebben.

Johan horen we in de avond alweer vanaf de andere kant van het terrein schreeuwen, als we aan komen lopen voor nog een avond Satan’s Buurtcafé. De ontembare energie van deze man is met geen pen te beschrijven. Ik maak me op een gegeven moment moederlijk zorgen om zijn stembanden, want die tergt hij urenlang op een avond. Blijkbaar doet hij dit al jaren, dus ook dit weekend zal het verder wel goedkomen. Dus ik laat mijn moederlijke zorgen die avond maar weer los en laat weer een serie grunters mijn trommelvliezen pesten. Vanavond gaat een jongeman met de munten er vandoor en trakteert Johan na afloop van de meisjesronde de dames op een biertje. Heel sympathiek allemaal.

Niet minder sympathiek is het onthaal dat het Amelander punkgezelschap van Pinheadz krijgt als ze afgezet worden door een sjofel bij het buurtcafé. Na zeven jaar beuken de heren er een dikke set uit, waarbij wederom het ogenschijnlijk stevig gebouwde dak er gewoon weer vakkundig afgeblazen wordt. Het is chaos, vreugde en feest in het kwadraat. Wanneer de set ten einde is hoor ik van buiten de tent ineens iemand brullen in een microfoon: “Halvarine, GATVERDAMME… Halvarine, GATVERDAMME.” Dat kan er maar één zijn… En ja hoor, The Shavers cultheld Johannes de Boom (vriend en voorbeeld van Johan) zit helemaal achterin de hut vanuit zijn rolstoel zijn halvarine evangelie ongegeneerd te verkondigen. Uiteraard bijdragend met zijn aanwezigheid aan de feestvreugde. En man, we zijn eigenlijk nog maar net begonnen.

Pinheadz

Pinheadz

Pinheadz

Johannes de Boom

Johan springt al snel daarna op het podium met zijn KouweMakkers en schreeuwt wederom de longen uit zijn lijf. Negen van de tien keer niet te verstaan, maar het is allemaal uiterst vermakelijk. We houden het na dit geweld wat ons betreft voor gezien. Johan krijgt de nodige knuffels en zoenen bij het afscheid nemen en we laten hem nog uithijgend achter op een stoel achter de dj booth van zijn maat DJ Sjuus. Onze collega’s Vincent en Merijn belanden laat in de nacht nog wel in Satan’s Buurtcafé en vertellen ons dat het er bij Fuck, Fuck, Fuck - een band bestaande uit professionele BMXers - onbeschrijfelijk ruig aan toe ging. Fuck. Dat hebben we dus gemist.

KouweMakkers

“Er zullen een aantal hartjes veel harder kloppen en er gaan een aantal hartjes misschien wel stilstaan”, geeft hij een paar weken eerder nog aan tijdens het interview als hij het dus blijkbaar over Satan’s Buurtcafé heeft. Gelukkig blijven er geen harten stilstaan, maar dat er harten harder zijn gaan kloppen is zeker een feit. Die van ons draaide overuren.

KouweMakkers

KouweMakkers

KouweMakkers

DANK

Graag willen wij bedanken voor de medewerking en bijdrage aan de gezelligheid:
Johan Schoterman
Marita Schoterman
Cantina Mobilé en de heren van La Molina
Bigsby