Al regent het pijpestelen tijdens het muziek- en sportfestival Madnes, dan is er in ieder geval één iemand die de zon zal laten stralen met zijn aanwezigheid. Presentator en ‘leuke dingen bedenker’ Johan Schoterman heeft wat dat betreft nooit een slechte dag, zo lijkt het. Hij heeft zijn hart verpand aan het festijn op het strand van Ameland, waar surfers, skaters, waaghalsen, muzikanten van over de hele wereld en Amelanders samenkomen voor drie dagen feest. Hoofdredacteur Marije Heida strijkt met de vrolijke man neer op een terras in Akkrum, waar hij honderduit spreekt over zijn MadNes-gevoel.

Sinds een aantal jaar doet 3VOOR12/Friesland verslag van één van de leukste sport- en muziekfestivals van Nederland. MadNes op het strand van Nes op Ameland is in twaalf jaar uitgegroeid tot een must go to in de zomer. Ook al surf of skate je niet, houd je niet van rammelende garagerock of hyperactieve ska… Dan nog is MadNes een absolute aanrader om toch eens te gaan bezoeken.

In het Facebookitem ‘Het MadNes-gevoel van…’ ondervragen we elk jaar een tiental bezoekers om een indruk te krijgen wat dat toch is met dit festival. Om dat nog eens extra uit te pluizen benaderen we presentator en denktank Johan om te kijken of hij nou eens goed kan uitleggen wat MadNes met je doet.

BIO JOHAN SCHOTERMAN

  • Geboren en getogen in Marssum
  • Woonachtig te Steenwijk
  • Maakt deel uit van de punkformatie KouweMakkers en feest- en vertierduo Boodschappers van het Algemene Nut
  • Presenteerde onder andere op: Stonehenge, Into The Grave, Dicky Woodstock Festival, MadNes Festival en het hoofdpodium van de Zwarte Cross
  • Draait eveneens als dj vinylplaatjes op festivals, feesten en partijen

Hoe ben je als presentator bij de club van MadNes terecht gekomen?

“Ah, ja… Dat zal ik je vertellen! Dat komt door de ontmoeting met mijn grote vriend Sjors (Kiewit, red.). Sjors is één van de jongens die het festival organiseert en ik kwam jaren geleden met hem in café Swaf in Hoorn terecht. Mijn grote vriend en held Johannes de Boom (voormalig frontman van de legendarische surfpunkformatie The Shavers, red.) had toentertijd een optreden geregeld in dat café met mijn band KouweMakkers en de Amelander punkband Pinheadz van Sjors. Het was eigenlijk liefde op het eerste gezicht, haha. Vanaf die tijd trokken we veel met elkaar op en regelden ook optredens voor elkaar. Sjors heeft me op een gegeven moment aan de organisatie van MadNes voorgesteld onder het mom van ‘deze gast heeft veel goede ideeën’.”

Dat presenteren op festivals doe je voor je brood?

“Ja, onder andere. Ik ga in de zomer van festival naar festival door het hele land. Ik doe dit al een jaar of vijfentwintig. Het begon toen Gerrit Mesker van Stonehenge (metalfestival in Steenwijk, red.) mij vroeg of ik de aankondigingen wou doen. Dat heb ik uiteindelijk twintig jaar gedaan. Op een gegeven moment word je dan voor meer festivals gevraagd, zoals bijvoorbeeld Into The Grave en Dicky Woodstock festival. Je rolt er op die manier wat in. Het hoofdpodium van de Zwarte Cross is het grootste festival waar ik momenteel presenteer. Die klus mocht ik overnemen van Johannes de Boom nadat hij vanwege gezondheidsredenen het stokje moest doorgeven. Dit jaar wordt dat voor het vierde jaar. Moet je je voorstellen… Dan staan er veertigduizend man voor je neus en die mag ik kort en bondig toespreken op mijn eigen manier. Dat is wel te gek om te doen.”

Hoe bereid je je eigenlijk voor? Het zijn nogal wat bands die je per jaar moet aankondigen!

"Ik verdiep me van te voren wel in de bands. Ik probeer altijd een band zo neer te zetten dat de bandleden én het publiek het hoort. Ik wil ze beide even op scherp zetten door eigenlijk een presentatie van maximaal dertig seconden. Als je een minuut staat te lullen is dat veel te lang. Dus ik probeer het altijd kort en bondig te houden. Naast het opzwepen wil ik tegelijkertijd ook iets vertellen over de band waardoor mensen denken ‘hu?’, maar dat de band ook denkt... hu?! Hoe weet die mafkees dat?’. Ik moest bijvoorbeeld eens Racoon aankondigen op Zwarte Cross. Er stond nog informatie over ze op een oude server en als je maar goed Googled, dan kom je nog eens ergens.

Ik kwam erachter dat ze tijdens één van de edities van Marlboro Flashbacks (muziektournee in de jaren negentig, waarbij bekende Nederlandse acts nummers speelden van andere bekende artiesten) Faith No More hadden gecoverd. En dat vind ik dan grappig om te vertellen. Of een ander voorbeeld is een aankondiging van de Dijk. Die heetten voorheen Stampei. Ik moest ze aankondigen en toen heb ik er van gemaakt: ‘Mensen, we gaan er geen stampei om maken, wat ben ik blij dat het morgen ‘Maandag’ is (dat was hun eerste hitje). Hier is de Dijk!’. Dus die lui van de Dijk kijken me aan… hahaha.”

Maar goed… MadNes komt eraan! Als je nou nog MadNes-maagd bent, want je gaat dit jaar voor het eerst. Wat staat je dan te wachten?

“Ow, joh! Dan ga je wat beleven. Er zijn ten eerste vooral heel veel mooie mensen, haha. Het heeft gewoon een unieke sfeer. Er zijn twee grote muziektenten en in de grootste, de Hoempert, past een paar duizend man. De Barones is wat kleiner en daar staat over het algemeen wat stevigere muziek geprogrammeerd. Tussen die twee tenten door kom je vanuit het Noordzeestrand het walhalla binnengelopen. In het midden van het terrein heb je Cantina Mobilé uit Amsterdam, dat is een heel foodgebeuren.

Je kunt vanaf het terras van de Cantina kijken naar de halfpipe waar de hele dag door demonstraties van onder andere skaters en bmx'ers worden gegeven. Dat is heel erg tof. Wat ik zelf altijd als eerste doe is linea recta naar het minireuzenradje La Molina dat daar tegenover de halfpipe staat. Dan bestel ik een sangria en een worstenplankje en dan kijk ik eerst even rustig om me heen. Dat is voor mij het ultieme gevoel van MadNes. Iedereen is overal bezig en er is zoveel te zien. 

De trip naar Ameland vind ik al een avontuur op zich. Ik rij dan in mijn busje over dat slingerweggetje naar Holwerd toe, vervolgens rij ik het busje op de boot en neem dan altijd even een gehaktballetje. Op het eiland zet ik de bus dan even ergens anders neer dan op de camping… haha…

‘Ik wil hier wonen’

Ik ging voorheen altijd vrij trouw naar de festivalcamping toe, maar sinds ik ook presenteer ben ik daar wat vanaf gestapt. Het feest gaat vaak nog wel tot half 5 in de ochtend door. Als vervolgens als alles rustig is, komen de meeuwen. Die schreeuwen dan de hele boel bij elkaar. De beleving op Ameland tijdens het festival maak je niet ergens anders mee. Bij de ingang staat een groot hek met de spreuk: ‘Ik wil hier wonen’. En dat is ook echt zo! Het zou eigenlijk oneindig MadNes moeten zijn.”

Naast presentator zit je ook in de denktank van de organisatie en mag je jouw vrolijke hersenspinsels in de groep gooien. Heb je voor dit jaar ook iets moois bedacht?

“Ja! Ik heb zoiets moois in petto dat wat grootser wordt aangepakt. Ik mag jullie de primeur geven! Er komen een aantal acts op vrijdag en zaterdag optreden die niet aangekondigd zijn. Deze bands moet je zoeken in de andere hoek dan wat je gewend bent op MadNes. Er zullen een aantal hartjes veel harder kloppen en er gaan een aantal hartjes misschien wel stilstaan, haha. De locatie zal tot op de dag van het festival niet bekend zijn, maar ik kan wel vertellen dat het Satans Buurtcafé gaat heten. Op vrijdagavond hebben we daar grindcore van het Heerenveense Stoma en de onbetwiste koning van de pornmetal: X-Raiders. Vervolgens staan op zaterdagavond de Amelander punkers van Pinheadz op het podium met hun maten van KoudeMakkers. Daarnaast wordt er takkeherrie gedraaid door dj Sjuus en dj Santina Runaway. Vooral de Pinheadz is voor veel Amelanders echt een ding om bij te zijn, aangezien ze al zeven jaar niet hebben opgetreden.”

INFORMATIE

MadNes vindt plaats op 5 t/m 7 juli op het stand van Nes op Ameland. Op vrijdag kun je een handtekening vragen aan Johan tussen zijn aankondigen door in De Barones.

Als je Johan in de gaten houdt kom je er vanzelf achter waar de geheime lokatie van Satans Buurthuis is, waar hij op zaterdagavond te zien is met zijn KouweMakkers. Zie je hem op zijn gemakje met een sangria en worstenplankje in La Molina zitten, dan mag je vriendelijk zwaaien. 

Kijk voor het volledige muziekprogramma, sportclinics en andere workshops plus antwoord op alle vragen die je hebt, op de website van MadNes.